Μήπως δεν σας αρέσει να μαγειρεύετε;

woman bakingΕίναι αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού μας, κι όμως, για κάποιες γυναίκες είναι το λιγότερο αγαπημένο τους. Ακόμη όμως κι αν είμαστε αναγκασμένοι να το επισκεπτόμαστε συνεχώς, και μόνο η σκέψη του «τι να μαγειρέψω» για αύριο, μας γεμίζει με ένα επιπλέον άγχος. Τι είναι όμως αυτό που κάνει λοιπόν ορισμένες από εμάς να αντιμετωπίζουμε την κουζίνα μας ως ένα ιδιότυπο πεδίο μάχης;

Μια πρώτη απάντηση είναι η «σύγκρουση» που γίνεται μέσα μας ανάμεσα στους παραδοσιακούς και τους νέους μας ρόλους. Ήδη από την εποχή των σπηλαίων οι γυναίκες αναμετρώμαστε με τις κουτάλες και τα μπαχαρικά, με αποτέλεσμα η αξία μας ως φύλο να προσμετράται ανάλογα με τις επιδόσεις μας στην μαγειρική. Γι' αυτό και, παρόλο που οι εποχές έχουν αλλάξει, όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες με την κουζίνα, αισθανόμαστε ότι πρέπει να αποδείξουμε πως είμαστε κι εκεί το ίδιο επιτυχημένες. Με μια διαφορά: οι περισσότερες είμαστε αμάθητες και αβοήθητες.
Αυτά τα κατάλοιπα όμως δεν είναι τα μοναδικά που ευθύνονται για την κακή σχέση πολλών από εμάς με τη μαγειρική. Η ευθύνη που συνοδεύει τη γυναίκα να ενώσει την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, ο φόβος της απόρριψης, αλλά και τα παιδικά μας βιώματα παίζουν ρόλο στο φόβο ή τη δυσκολία που θα αναπτύξουμε απέναντι στην μαγειρική.
Η σχέση με τη μητέρα μας είναι αυτή που ρυθμίζει ουσιαστικά τη συμπεριφορά μας απέναντι στη μαγειρική: η διαδικασία της ετοιμασίας της τροφής μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μαζί με αξίες και πιστεύω, ενώ συχνά εμπεριέχει πλήθος συγκρούσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που την απόρριψη εκ μέρους της τη βιώνουμε πολύ πιο οδυνηρά όταν γίνουμε κι εμείς με τη σειρά μας μητέρες, δηλαδή τροφοί. Όταν μάλιστα νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στον παραδοσιακό αυτό ρόλο, εκδηλώνουμε ενοχές που μας εγκλωβίζουν και στερούν τη χαρά του ρόλου.
Εάν λοιπόν θέλετε να ζήσετε αυτή τη χαρά, αφήστε την ανασφάλεια και περάστε λίγο χρόνο στην κουζίνα. Σιγά σιγά, οργανώστε την, ανοίξτε ένα βιβλίο μαγειρικής και ετοιμάστε ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό για να το μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας. Γιατί μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής βρίσκεται σε ένα καλομαγειρεμένο πιάτο!

WOMANNOW.GR LOVES...