Τα βιβλία που μου άλλαξαν τη ζωή

Τα βιβλία που μου άλλαξαν τη ζωή

Ήταν πριν από δυο καλοκαίρια... Σαν τώρα το θυμάμαι. Στο εξοχικό μου, διακοπές καλοκαιρινές, οικογενειακές και μέσα μου να νιώθω σαν κάτι να μου λείπει. Ένιωθα πως δεν είχα αυτό που θα ήθελα (το οποίο βέβαια δεν γνώριζα για να το αναζητήσω) ή έστω δεν εκτιμούσα ουσιαστικά τα όσα μου είχαν δοθεί. Δεν είχα στόχο και σκοπό και αφηνόμουν στις ορέξεις των καιρών, των συνθηκών, χωρίς να διεκδικώ ή να επικεντρώνομαι κάπου. Ένα απόγευμα πήγα με την οικογένειά μου σ΄ένα κεντρικό βιβλιοπωλείο στην περιοχή. Μας αρέσει να το κάνουμε αυτό, να περνάμε ώρα ξεφυλλίζοντας βιβλία (και μυρίζοντας το χαρτί θα προσθέσω, το λατρεύω) και να επιλέγουμε τελικά δυο τρία να αγοράσουμε μέχρι την επόμενη επίσκεψή μας.

Ανέβηκα στον πάνω όροφο και πήρα στα χέρια μου ένα βιβλίο. Ήταν το "Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας" του Tony Robbins. Κάτι είχα ακούσει γι αυτόν τον πραγματικά σπουδαίο και χαρισματικό άνθρωπο, χωρίς να έχω δώσει αρκετή σημασία.

Άρχιζα να το διαβάζω, να προσπαθώ να συγκρατώ κομμάτια που έγραφε... Φαινόταν ενδιαφέρον, ειδικά κάποιες ασκήσεις και πρακτικές συμβουλές που έδινε αλλά γρήγορα το έκλεισα γιατί δεν ήθελα να το αγοράσω. Σας κάνει εντύπωση; Είναι επειδή φοβόμουν την αλλαγή, θα έβγαινα από τη ζώνη ασφαλείας μου αν το έπαιρνα. Λίγα λεπτά αργότερα, έρχεται ο άντρας μου ρωτώντας με αν βρήκα κάποιο βιβλίο για να το πάρουμε και να πάμε για φαγητό."Βρήκα αυτό, αλλά δεν θα το πάρω" του λέω, "καλύτερα να πάρω ένα μυθιστόρημα, καλοκαίρι είναι". "Να το δω", μου λέει. Το παίρνει, το ξεφυλλίζει και πάει στο ταμείο. "Μα δεν το θέλω", του φωνάζω. "Το θέλω εγώ", απαντά με σιγουριά και βγάζει την κάρτα του να πληρώσει.

Το βιβλίο ήταν πια σπίτι. Ο Τόνυ Ρόμπινς με κοιτούσε από το τραπέζι της τραπεζαρίας, αλλά εγώ βράχος. Δεν του έριχνα ματιά. Μέσα στις επόμενες μέρες ο άντρας μου ξεκίνησε να το διαβάζει. Με μεγάλο ενδιαφέρον, το "ρουφούσε" κανονικά. Ε αυτό ήταν... Πώς πας σε εστιατόριο και σε ρωτάνε, "θέλεις να πάρουμε και κεφτεδάκια;" Και λες "όχι μωρέ" κι όταν τα βλέπεις στον διπλανό σου, του τρως τα μισά; Αυτό ακριβώς!

Μπορεί ένα βιβλίο να σου αλλάξει τη ζωή; Η απάντηση είναι "ναι", "σίγουρα ναι" αν είσαι έτοιμος και θες ν΄αλλάξεις. Αν έχεις δει ότι δεν πάει άλλο έτσι και θες να... "το πάρεις αλλιώς". Αν δεν αρκείσαι σ΄αυτά που ξέρεις.

Το απόγευμα και σα να το έκανα κρυφά, πήρα το βιβλίο (κεφτεδάκι) και ξεκίνησα να το διαβάζω αποσπασματικά. Λίγες ώρες αργότερα, είχα διαβάσει δεν ξέρω πόσα κεφάλαια κι έφθασα στο σημείο να μην του το δίνω του άντρα μου να το συνεχίσει...

Το παρακάτω δεν το θυμάμαι ακριβώς. Παρά μόνο ότι αυτό ήταν η αρχή που με έκανε να σκεφτώ πως μπορώ ν΄αλλάξω τη ζωή μου, αλλάζοντας τη σκέψη μου, πως μπορώ να βελτιωθώ ως άνθρωπος αλλάζοντας τις πεποιθήσεις μου, πως μπορώ να μην στέκομαι στα άσχημα, να μη νιώθω φόβο κι ενοχή, να γίνει η καθημερινότητά μου όπως την ονειρεύομαι, να βάζω στόχους και να τους υλοποιώ. Κι έτσι πολύ φυσικά και χωρίς κόπο "γνωρίστηκα" με τον Jack Canfield ξεκινώντας με το βιβλίο του "Η επιτυχία βήμα βήμα- Βασικές αρχές προσωπικής ανάπτυξης" που μου φάνηκε εξαιρετικά δομημένο, πρακτικό και βατό. Ξεκίνησα να υπογραμμίζω, να κρατώ σημειώσεις, να κάνω πράξη τα όσα έλεγε. Κι έπειτα ήρθε το "Μάθετε να διεκδικείτε και να παίρνετε αυτά που θέλετε" πάλι του Canfield που το έγραψε μαζί με τον Mark Victor Hansen. Κι έβαλα στόχους κι έκανα όνειρα τρελά και τα κατέγραψα και τ΄αφήσα εκεί σ΄ένα τετραδιάκι να περιμένουν να συμβούν. Σίγουρη πως θα συμβούν! Γιατί η αμφιβολία είναι αυτή που κάνει τα όνειρα και τους στόχους να μην πραγματοποιούνται.

Ο καιρός περνούσε κι εγώ συνέχιζα να διαβάζω τέτοια βιβλία. Στη βιβλιοθήκη μου υπήρχε το "Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του" του Robin Sharma. Ίσως μου το είχαν κάνει δώρο, ίσως το είχε αγοράσει ο άντρας μου, δεν ξέρω πώς υπήρχε σπίτι μου, πάντως εγώ αυτό το βιβλίο δεν το άγγιζα. Φανταζόμουν ότι θα μου έλεγε ν΄απαρνηθώ τα υλικά αγαθά και πως η ευτυχία κρύβεται αλλού. Κι επειδή αυτά θεωρούσα ότι τα ήξερα, κι ότι κι αυτό θα ήταν ένα ακόμη θεωρητικό βιβλίο, δεν το διάβαζα. (Έχετε καταλάβει πως αντιστέκομαι σθεναρά σε όσα τελικά μου κάνουν καλό...)

Σε μια παρέα λοιπόν ένα βράδυ, άκουσα έναν φίλο να λέει σε μια κοπέλα. "Αν πρέπει να διαβάσεις μόνο ένα βιβλίο που θα σου αλλάξει τη ζωή αυτό πρέπει να είναι του Sharma, Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του." Εντάξει είπα από μέσα μου, αφού το έχω στη βιβλιοθήκη, δεν του δίνω μια ευκαιρία; Στην αρχή ξεκίνησα να το διαβάζω πολύ διστακτικά, σχεδόν με αρνητισμό γιατί ο Sharma για να κάνει πιο εύπεπτα αυτά που διδάσκει, δημιουργεί μια μικρή ιστορία, κάτι που εμένα δεν με τράβηξε. Στην αρχή όμως έτσι; Για να εξηγούμαστε. Γιατί όταν το τέλειωσα, το ξαναδιάβασα κι όταν το ξαναδιάβασα έτρεξα να βρω και ό,τι άλλο είχε γράψει αυτός ο επίσης λαμπερός άνθρωπος. Νιώθω πως έγινα ένα "τσικ" καλύτερη μητέρα μετά το "Η σοφία του γονέα" και το πρότεινα και σε φίλες μου που μου έλεγαν "ευχαριστώ" όταν το διάβασαν λες και το έγραψα εγώ κι έπειτα έμαθα απέξω κι ανακατωτά το "Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις;" και πήγα ένα μικρό βηματάκι πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Όλα του Σάρμα. Και περιμένω εναγωνίως το καινούργιο του βιβλίο που όμως δεν έχει μεταφραστεί ακόμη κι απ΄ότι μαθαίνω να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. 

Τα βιβλία που μου άλλαξαν τη ζωή

Μπορεί ένα βιβλίο να σου αλλάξει τη ζωή; Η απάντηση είναι "ναι", "σίγουρα ναι" αν είσαι έτοιμος και θες ν΄αλλάξεις. Αν έχεις δει ότι δεν πάει άλλο έτσι και θες να... "το πάρεις αλλιώς". Αν δεν αρκείσαι σ΄αυτά που ξέρεις. Αν έχεις καταλάβει πως τελικά δεν ξέρεις τίποτε. Αν έχεις την τόλμη να το ψάξεις λίγο παραπάνω, να πας λίγο παραπέρα, να βγεις από αυτή τη ζώνη ασφαλείας που είπα και στην αρχή, που τελικά σε κρατά δέσμιο κι εγκλωβισμένο. Ναι, το καινούργιο μπορεί να σε φοβήσει. Γιατί δεν το ξέρεις.

Ναι, όταν περπατάς σε μονοπάτια που δεν τα έχεις ξανασυναντήσει μπορεί να τρομάξεις. Έχεις κάνει όμως το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Κι έπειτα μπορείς να συνεχίσεις, να τρέξεις και να δεις τι σε περιμένει εκεί έξω. Πόσοι νέοι στόχοι, εμπειρίες, άνθρωποι, συναισθήματα θ΄αγκαλιάσεις. Πως θ΄αγαπήσεις αληθινά τον εαυτό σου. Ναι, το βιβλίο είναι μια αρχή. Έπειτα έρχονται να σε συναντήσουν όχι μόνο νέα βιβλία αλλά και νέες περιπέτειες, καινούργιες εμπειρίες κι αποκτάς εργαλεία για να μη σταματήσεις ποτέ να γίνεσαι καλύτερος, για να μη σταματήσεις ποτέ ν΄αναζητάς τον εαυτό σου, να συμφιλιωθείς μαζί του και να τον αγαπήσεις πραγματικά! 

ΥΓ- Το κείμενο αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση διαφημιστικό. Είναι ένα κείμενο που μπορεί να βοηθήσει κάποιον ή κάποια από εσάς να ξεκινήσει το συναρπαστικό ταξίδι στην αυτογνωσία. Ενώ είχα διαβάσει τα βιβλία αυτά, γνώρισα λίγο αργότερα τελείως τυχαία τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ και την υπέροχη γυναίκα του. Τελείως συμπτωματικά τα βιβλία που μου άλλαξαν τη ζωή ανήκουν σ΄αυτόν τον εκδοτικό οίκο. Η αλλαγή είχε ήδη ξεκινήσει. Και αυτοί οι άνθρωποι που έγιναν φίλοι μου, ο Κωνσταντίνος και η Αλεξάνδρα, μπήκαν στη ζωή μου γιατί είχα... αλλάξει! Και μέσα σ΄αυτά τα βιβλία έμαθα τελικά πως τίποτε δεν είναι τυχαίο στη ζωή...

Αν θέλετε να βρείτε αυτά τα βιβλία ή άλλα βιβλία ψυχολογίας κι αυτοβελτίωσης κάντε κλικ εδώ

Ελευθερία Γεωργάκαινα

Η Ελευθερία Γεωργάκαινα είναι δημοσιογράφος πολλά χρόνια τώρα. Είναι και μητέρα (εργαζόμενη) και σύζυγος και φίλη. Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της, τις σκέψεις και τα όνειρά της. Γι αυτό δημιούργησε το womannow.gr! Έχει δουλέψει για πολλά χρόνια στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα περιοδικά.

Της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα και βιβλία ψυχολογίας, να πηγαίνει σινεμά και θέατρο, ν' ακούει μουσικές ethnic και jazz, να χορεύει, να μαγειρεύει για τους αγαπημένους της, να παίζει με τα παιδιά της, να κοιμάται αργά, να ταξιδεύει, λατρεύει το κόκκινο κραγιόν, το ημίφως, τον Salvador Dali, τις μαρέγκες, τη θάλασσα, την πόλη, τους ανθρώπους από τους οποίους μαθαίνει καινούργια πράγματα. Εδώ, μοιράζεται συναισθήματα, εικόνες κι εμπειρίες από την καθημερινότητά της! 

Aυτός είναι ο λογαρισμός της στο instagram αν θέλετε να την ακολουθήσετε!

WOMANNOW.GR LOVES...