3 τρόποι για να μειώσετε τις αρνητικές σκέψεις

25b0e6193f8db5e01777685a9ac0d958Ο διάσημος ψυχοθεραπευτής Καρλ Γιουνγκ υποστήριζε ότι η λέξη «ευτυχία» δεν θα είχε κανένα νόημα αν δεν υπήρχαν οι αρνητικές σκέψεις και εμπειρίες. Πώς μπορούμε όμως να μειώσουμε τον αντίκτυπο των αρνητικών σκέψεων στη ζωή μας;

1. Φτιάξτε τον χάρτη της ζωής σας
Η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση. Αυτό σημαίνει πως από εμάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το πώς την ορίζουμε, αλλά και πώς την κυνηγάμε.
Τι να κάνετε: Για δύο εβδομάδες αφιερώστε λίγα λεπτά στο τέλος κάθε ημέρας για να σημειώσετε και να αναλογιστείτε πώς ξοδέψατε το χρόνο σας: πόσες ώρες περάσατε μπροστά στον υπολογιστή, πόσες βλέποντας τηλεόραση ή μαγειρεύοντας. Στο τέλος των δύο εβδομάδων φτιάξτε ένα πίνακα καταγράφοντας όλες τις δραστηριότητές σας, το χρόνο που αφιερώσατε σε κάθε μία και πόσο νόημα ή ευχαρίστηση σας παρείχε (με κλίμακα από το 1 ως το 5). Δίπλα στη χρονική διάρκεια σημειώστε αν θέλετε να αφιερώσετε λιγότερο ή περισσότερο χρόνο σε κάθε μία, χρησιμοποιώντας τα σύμβολα «+», «++» ή «-», «--» ή «=». Η κατηγοριοποίηση αυτή θα σας βοηθήσει να δείτε καθαρά ποια κομμάτια της ζωής σας απομυζούν την ενέργειά σας και ποια σας κάνουν ευτυχισμένους. Έτσι, προσαρμόζοντας ανάλογα την καθημερινότητα και τους στόχους σας, θα καταφέρετε μα αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο στη ζωή σας.

2. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας
Το σημαντικό δεν είναι απλώς να αναγνωρίσουμε τη συμβολή ενός ανθρώπου σε κάποιο σημείο της ζωής μας αλλά να του το δείξουμε.
Τι να κάνετε: Θυμηθείτε ποιοι άνθρωποι σας ωφέλησαν, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο, αλλά εσείς δεν βρήκατε ποτέ το χρόνο να τους ευχαριστήσετε. Μπορεί να είναι ο αγαπημένος σας δάσκαλος, ο πρώτος σας εργοδότης ή απλά... η μητέρα σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να γράψετε ένα γράμμα, όχι απλά ευχαριστώντας τον για την ενέργειά του αλλά εξηγώντας με ποιους τρόπους ευεργετηθήκατε, πώς άλλαξε η ζωή σας χάρη σε αυτόν και πώς νιώθετε σήμερα. Κυρίως όμως μην αγοράσετε γραμματόσημα. Είναι σημαντικό να παραδώσετε το γράμμα αυτοπροσώπως στον παραλήπτη και να αδράξετε την ευκαιρία να περάσετε λίγο χρόνο μαζί του. Μετά την πρώτη σας επίσκεψη, ξεκινήστε να κρατάτε «ημερολόγιο ευγνωμοσύνης», όπου θα σημειώνετε τρεις λόγους, καθημερινά, για τους οποίους νιώθετε ευγνωμοσύνη. Στο τέλος κάθε μήνα ξεφυλλίστε τις σελίδες του, σκεφτείτε πώς νιώθετε για κάθε γεγονός και εντοπίστε τον παραλήπτη του επόμενου γράμματός σας!

3. Κάντε διάλειμμα στην καθημερινότητα
Ο χρόνος «τρέχει»με ιλιγγιώδη ταχύτητα κι εμείς λαχανιάζουμε προσπαθώντας να προλάβουμε... τη ζωή μας. Φαίνεται όμως πως στον επιταχυντή έχουν επιβιβαστεί μαζί μας και οι αρνητικές σκέψεις, οι οποίες προβάλλουν στην καθημερινότητά μας με την παραμικρή αφορμή, ενώ οι θετικές είναι σαν να έχουν μείνει εκτός...
Τι να κάνετε: Θυμηθείτε μια απλή συνήθεια, που έχει καταλήξει να θεωρείται πολυτέλεια. Να απολαμβάνουμε μικρές στιγμές στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να έχουμε ξεχάσει πώς είναι να πατάμε για λίγο παύση στο καθημερινό τρέξιμο για να μυρίσουμε τα άνθη μιας νεραντζιάς ή να παρατηρήσουμε το τρυφερό φιλί ενός ζευγαριού, καλό είναι όμως να θυμόμαστε πως η ευτυχία κρύβεται στα απλά πράγματα και να στρέψουμε ξανά το βλέμμα μας προς αυτά. Γιατί είναι μέσα από τέτοιες μικρές, καθημερινές στιγμές στιγμές που θα καταφέρουμε να απωθήσουμε τις αρνητικές σκέψεις και να γευτούμε την ευτυχία.

WOMANNOW.GR LOVES...