Μήπως δεν εκφράζετε τα συναισθήματά σας;

otherΕίστε εκείνη που, ενώ οι κολλητές της τσακώνονται δίπλα της, πίνει, δήθεν αδιάφορα, τον καφέ της. Ή εκείνη που στην κηδεία της γιαγιάς της δεν έχυσε ούτε ένα δάκρυ πίσω από τα μαύρα γυαλιά -κι ας την λάτρευε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γύρω σας να συμπεραίνουν συνήθως ότι είστε αδιάφορη, απόμακρη, ακόμη και αναίσθητη. Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν είστε μια παγοκολώνα καμουφλαρισμένη σε άνθρωπο αλλά ότι δυσκολεύεστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας... μπροστά σε κοινό. «Συχνά τα μέλη μιας οικογένειας βιώνουν πόνο, οργή, ντροπή ή θλίψη. Τα αρνητικά συναισθήματα δεν εκφράζονται εύκολα, αφού η έκφρασή τους μπορεί να προκαλέσει περισσότερα ή εντονότερα αρνητικά συναισθήματα στο οικογενειακό σύστημα. Ένα παιδί, λοιπόν, που έχει ανάγκη να γίνει αποδεκτό και να νιώθει πως ανήκει στην πρωταρχική του ομάδα, πιθανώς θα επιλέξει να μην εκφράσει τα αρνητικά του συναισθήματα για να μην χειροτερέψει την κατάσταση. Έτσι, μεγαλώνοντας, σταδιακά αποκόβεται από τα ίδια του τα συναισθήματα, τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά.

Πώς να εκφράσετε τα συναισθήματά σας

Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να εκφράσει τα συναισθήματά του είναι να τα έχει προηγουμένως αναγνωρίσει, γιατί η έκφραση του συναισθήματος είναι το τελευταίο στάδιο μιας πολύπλοκης διαδικασίας που ξεκινάει με την αναγνώριση. Με άλλα λόγια, πρέπει να προσπαθεί καθένας να αποκτήσει επίγνωση του εαυτού του (με το να στοχάζεται, να διαβάζει βιβλία αυτοβοήθειας ή επισκεπτόμενος έναν ειδικό), ώστε να μπορέσει, σε δεύτερο στάδιο, να συναισθάνεται τον διπλανό του και να μοιράζεται στο πλαίσιο μιας σχέσης. Είναι προσωπική επιλογή το πώς, πότε και σε ποιον θα εκφράσει αυτά που αισθάνεται. Άλλωστε, δεν υπάρχουν κανόνες ή συνταγές στις ανθρώπινες σχέσεις. Μια αγκαλιά σε λάθος στιγμή και μέρος μπορεί να είναι καταστροφική.

Προσπαθήστε να "ακούσετε" πώς νιώθετε. Μην φοβάστε τα συναισθήματά σας, έστω κι αν είναι θυμός ή λύπη.

Αν τα λόγια δεν βγαίνουν εύκολα από τα χείλη σας, προσπαθήστε, αρχικά, να εκφράσετε όσα νιώθετε μέσω μιας χειρονομίας: ένα χαμόγελο, ένα σήκωμα των ώμων ή μια αγκαλιά, συχνά, λένε πολύ περισσότερα για αυτά που νιώθουμε απ' ό,τι οι λέξεις. Εξάλλου το συναίσθημα δεν εκφράζεται μόνο λεκτικά αλλά με όλο το σώμα. Πολλές φορές νιώθουμε πως ο άλλος μας καταλαβαίνει χωρίς να έχουν ειπωθεί πολλά.

 

WOMANNOW.GR LOVES...