Γιατί δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας;

dreamsΚάποια από αυτά είναι τόσο όμορφα που δεν θα θέλαμε να ξυπνήσουμε ποτέ, κάποια άλλα εφιάλτης. Γιατί κάποιοι όμως δυσκολευόμαστε να τα θυμηθούμε;

Το όνειρο αποτελεί μια ακόμη γλώσσα, μέσω της οποίας εκφράζεται το ασυνείδητο. Έτσι φέρνουν στον προθάλαμο του συνειδητού μας υλικό που μπορούμε να το αποκωδικοποιήσουμε και μέσα

από αυτό να ανακαλύψουμε τις βαθύτερες ανάγκες και επιθυμίες μας. Οι άνθρωποι που δεν βλέπουν όνειρα ή δεν τα θυμούνται (πλην των περιπτώσεων διαταραχών ύπνου ή ορμονολογικών διαταραχών) είναι συνήθως άνθρωποι αρκετά οχυρωμένοι από ψυχικές άμυνες που επιβιώνουν ακριβώς γι΄ αυτό, επειδή αρνούνται να αφήσουν τις ασυνείδητες επιθυμίες τους να έρθουν στην επιφάνεια. Οι άνθρωποι αυτοί συχνά δυσκολεύονται, αρνούνται ή φοβούνται να πάνε τη σκέψη για τον εαυτό τους ή για τις σχέσεις τους με τους άλλους πιο βαθιά από την επιφάνεια.
Προϋπόθεση για να αρχίσει κανείς να βλέπει όνειρα και φυσικά να τα θυμάται είναι να το θέλει, να καταλάβει την αξία τους και να αρχίσει να ενδιαφέρεται για τους λόγους που πιθανόν δεν ονειρεύεται ή δεν θυμάται το περιεχόμενό τους. Για να υπάρξει υγιής ονειρική δραστηριότητα θα πρέπει να αποκατασταθούν κάποιες πληγές που εμποδίζουν την ύπαρξή της ή έστω να μπουν τα θεμέλια της εμπιστοσύνης σε μια σχέση, όπως π.χ. η ψυχοθεραπευτική, ώστε να ανοίξει η πόρτα του ασυνειδήτου.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να θυμόμαστε τα όνειρά μας; 

  • Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως εσείς μόνος σας είναι να εφαρμόσετε πρακτικές μεθόδους που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε πιο λεπτομερώς τα όνειρά σας: υποβάλετε στον εαυτό σας να θυμηθεί τα όνειρά σας πριν ξαπλώσετε, γράψτε τα με το που θα ξυπνήσετε (ακόμη κι αν είναι στην διάρκεια της νύχτας), μοιραστείτε τα με κάποιον άλλον όταν είστε ξύπνιος ή κρατήστε ένα ημερολόγιο ονείρων και προσπαθήστε να κάνετε συνδέσεις μεταξύ του περιεχομένου των ονείρων και της καθημερινότητας ή του ψυχισμού σας.
  • Ένας καλός τρόπος για να θυμάστε τα όνειρά σας είναι να μην βιάζεστε να ανοίξετε τα μάτια σας όταν ξυπνήσετε. Παρατείνετε λίγο τη διάρκεια του ύπνου σας και μαζί την όποια ονειρική κατάσταση έχετε ζήσει.
  • Επίσης, το ξυπνητήρι θεωρείται εχθρός των ονείρων ή του να θυμηθεί κανείς το περιεχόμενό τους. Γι΄ αυτό υποβάλετε στον εαυτό σας την επιθυμία να ξυπνήσει μια συγκεκριμένη ώρα και βάλτε το ξυπνητήρι για ασφάλεια 10-15 λεπτά αργότερα από την ώρα που θέλετε να ξυπνήσετε.

WOMANNOW.GR LOVES...