Γιατί τρώμε τα νύχια μας;

2b0608a2d7cfe308778ddae01545d70aΤο ξεκινήσαμε μικρές και πολλές από εμάς το... κρατάμε ακόμη. Και μπορεί η συνήθεια να τρώμε τα νύχια μας να μην είναι αποκλειστικά γυναικεία, ωστόσο το κοντράστ ανάμεσα στα καλολιμαρισμένα και βαμμένα νύχια και στα... παιδικά είναι έντονο. Πώς γίνεται λοιπόν να κόψουμε αυτήν την τόσο εκνευριστική όσο και εθιστική συνήθεια;

Η πιο διαδεδομένη επιστημονική εξήγηση για το φάγωμα των νυχιών είναι το άγχος και η νευρικότητα. Μέσω της ονυχοφαγίας ο άνθρωπος προσπαθεί να ελαττώσει τα άσχημα συναισθήματα που τον κατακλύζουν. Άλλες έρευνες συνδυάζουν το φάγωμα των νυχιών με την πλήξη, τη βαθιά σκέψη ή ακόμα και την πείνα, ενώ έχει συσχετισθεί και με ψυχολογικές ή συναισθηματικές διαταραχές. Στην περίπτωση που κάποιος έχει αναπτύξει συναισθηματική υπερφαγία, ίσως δεν έμαθε να εκφράζει τα συναισθήματά του, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε αυτόν τον τρόπο εκτόνωσης. Εκείνος που τρώει τα νύχια του υπό συγκεκριμένες συνθήκες δείχνει ότι έχει αναπτύξει τον συγκεκριμένο μηχανισμό άμυνας ώστε να χαλαρώσει και να αντιμετωπίσει στρεσογόνες καταστάσεις.
Μερικές πρακτικές συμβουλές ώστε να αντιμετωπίσει κάποιος αυτήν την ενοχλητική συνήθεια είναι να προσθέσει στη διατροφή του τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν στην αναδόμηση των νυχιών, να απασχολεί το στόμα του με κάτι άλλο (π.χ. τσίχλες) και τα χέρια του με δραστηριότητες. Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνει... μανικιούρ! Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μετά από μια περιποίηση δεν θα θέλει να χαλάσει την όμορφη εικόνα των νυχιών του. Τέλος, να ανακαλύψει το λόγο για τον οποίο τρώει τα νύχια του. Για παράδειγμα, αν είναι αποτέλεσμα άγχους, η διαχείρισή του με τη βοήθεια ενός ειδικού θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση.

 

WOMANNOW.GR LOVES...