Είστε single; Τέλεια!

singlesΤο να ζει σήμερα μια γυναίκα ελεύθερη, χωρίς σχέση, εργένισσα, ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, απαιτεί μεγάλο θάρρος. Χρειάζεται να απαντάει σε αδιάκριτες ερωτήσεις, να πηγαίνει σε προσκλήσεις και πάρτυ "ασυνόδευτη"’, να δικαιολογεί συνεχώς την "’κατάστασή"’ της, ακόμα και αν αυτή είναι επιλογή της. Χρειάζεται να έχει το κουράγιο να σταθεί απέναντι σε μια κουλτούρα που υπαγορεύει ότι μια γυναίκα, ανεξάρτητα από τα επαγγελματικά ή προσωπικά κατορθώματα της ζωής της, πρέπει οπωσδήποτε να έχει έναν άντρα δίπλα της, προκειμένου να θεωρείται ‘’επιτυχημένη’’. Οι διαφημίσεις χρησιμοποιούν κατά κόρον ειδυλλιακές εικόνες ζευγαριών, οι ρομαντικές ταινίες σπάνε τα ταμία στο σινεμά, και το μήνυμα που υφέρπει είναι πάντα σαφές: πρέπει να βρεις το άλλο σου μισό. Αν δεν έχεις σχέση, πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσεις, αλλιώς δεν είσαι ευτυχισμένη.

Αυτή η πεποίθηση, ότι είμαστε το μισό ενός ολόκληρου, ότι κάπου εκεί έξω είναι η αδερφή ψυχή μας που μας περιμένει, και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να την αναζητήσουμε, είναι αρχαία, και γι αυτό, καλά ριζωμένη στο ασυνείδητό μας. Ο γνωστός μύθος του Πλάτωνα, μας λέει ότι μας λέει ότι οι άνθρωποι ήταν στην αρχή ανδρόγυνοι (ενωμένα τα δύο φύλα σε ένα σώμα) αλλά επειδή ο Δίας φοβήθηκε τη δύναμή τους, αποφάσισε να τους χωρίσει. Έτσι από τότε ο καθένας μας ψάχνει να βρει το άλλο του μισό ώστε να ενωθεί και να νιώσει ολόκληρος ξανά. Ανάλογες αντίληψεις βρίσκουμε βέβαια και στη Βίβλο, όπως και σε άλλες κουλτούρες.
Είναι όμως πράγματι έτσι; Είμαστε ‘’μισοί’’; Καταδικασμένοι να ψάχνουμε αιώνια το έτερον ήμισυ; Σε αναμονή επ΄ αόριστον μέχρι να ολοκληρωθούμε;
Δε θα το έλεγα. Δεν είμαστε μισοί άνθρωποι. Είναι μια απολύτως παράλογη ιδέα. Είναι μια ιδέα που μας κρατάει εξαρτημένους και μας υποχρεώνει να λυπόμαστε τον εαυτό μας και να τον βλέπουμε συνεχώς ελλειμματικό. Είναι μια ιδέα που μας προσανατολίζει στο να ψάχνουμε συνεχώς κάποιον άλλον να γεμίσει τα κενά μας, στο να είμαστε συνεχώς σε αναζήτηση κάποιου που θα γίνει το κέντρο της ζωής μας και θα μας ολοκληρώσει. Μας αποτρέπει από το να δούμε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή, εμείς είμαστε το κέντρο της ζωής μας και εμείς είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να γεμίσουμε τα κενά μας. Είμαστε ολόκληροι άνθρωποι, επειδή έτσι γεννηθήκαμε, και μόνο ως ολόκληροι μπορούμε να συνδεθούμε με έναν άλλον, εξίσου ολόκληρο άνθρωπο. Η γυναίκα που είναι χωρίς σχέση (και ο άντρας, βέβαια!) μπορεί να αποβάλει από πάνω της τη ‘’ρετσινιά’’ και το άγχος και να αρχίσει να χαίρεται τη ζωή της.
ZEUGARI PARALIAΑυτό βέβαια είναι κάπως δύσκολο να το δεχτούμε γιατί έχουμε μάθει ότι ο ιδανικός σύντροφος, ο πρίγκιπας του παραμυθιού, θα έρθει να μας καλύψει όλα τα κενά. Θα αναγνωρίσει για παράδειγμα πόσο σημαντικές και σπουδαίες είμαστε, και θα μας το λέει κάθε λεπτό. Θα είναι συνεχώς διαθέσιμος, θα μας αγαπά χωρίς όρους, θα μας κατανοεί, θα μας προστατεύει και θα μας υποστηρίζει, θα μας κάνει να γελάμε, θα μας στηρίζει ίσως, οικονομικά, θα μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια. Σε επόμενο άρθρο θα επανέλθουμε για να εξηγήσουμε γιατί αυτό δε μπορεί ποτέ να συμβεί. Προς το παρόν, αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε να καλυφθούν όλες μας οι ανάγκες από ένα, από το συγκεκριμένο πρόσωπο. Υπάρχουν ανάγκες που μπορούμε (και πρέπει) να καλύψουμε μόνες μας. Όπως το να δώσουμε στον εαυτό μας την κατανόηση και την υποστήριξη που χρειάζεται. Ίσως να χρειαστεί να πάρουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό, αλλά είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε μόνες μας για τον εαυτό μας. Και υπάρχουν ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν από το ευρύτερο περιβάλλον μας, από τη χρυσή και παραμελημένη, για παράδειγμα, δεξαμενή των φίλων μας. Άνθρωποι που χρειάστηκε να μείνουν για ένα μεγάλο διάστημα μόνοι τους, ανακαλύπτουν συχνά τις άπειρες δυνατότητες του περιβάλλοντος, κάνουν καινούριους φίλους, αναθερμαίνουν τις σχέσεις με τους παλιούς, αποκτούν νέα χόμπυ και ενδιαφέροντα, διευρύνουν τους ορίζοντές τους, και αποκτούν σιγά σιγά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καθώς εδραιώνεται το αίσθημα αυτονομίας τους. Η περίοδος κατά την οποία μια γυναίκα είναι single, είναι η καλύτερη για να έρθει σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό της, να αναπτυχθεί και να αρχίσει να βλέπει για πρώτη φορά τον εαυτό της όχι ως λιγότερο, αλλά ως ολοκληρωμένο ον. Μόνο έτσι θα είναι έτοιμη να συνδεθεί και να έχει μια επόμενη ερωτική σχέση που δε θα χαρακτηρίζεται από προσκόλληση, εξάρτηση, και τελική απογοήτευση.
Απολαύστε λοιπόν το ότι είστε μόνη! Είναι ίσως η μεγαλύτερη τύχη που είχατε μέχρι τώρα στη ζωή σας!

Από την Ειρήνη Γεωργίου, ψυχοθεραπεύτρια Gestalt.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί της, στείλτε τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο in touch με το ερώτημά σας

 

WOMANNOW.GR LOVES...