Τι είναι το προγαμιαίο στρες και τι κάνουμε;

gamos1Είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες ημερομηνίες της ζωής μας. Εμείς, εκείνος, οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας. Όσο όμως κι αν ανυπομονούμε να έρθει εκείνη η στιγμή, άλλο τόσο έχουμε αγωνία, αφού ο γάμος δεν παύει να αποτελεί και μια αρκετά στρεσογόνο κατάσταση, αφού θέλουμε όλα να πάνε τέλεια.
Συχνά, το προγαμιαίο στρες μπορεί να δηλώνει μια αδυναμία ή αναποφασιστικότητα του ατόμου να προβεί σε μια δέσμευση μακροχρόνια όπως ο γάμος. Λογικό, ως ένα βαθμό, αφού ο γάμος φέρνει πολλές αλλαγές στη ζωή του ζευγαριού που πολλές φορές μπορεί να μην είναι συναισθηματικά έτοιμο να δεχτεί.Οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες μπορεί να βιώσουν ένα προγαμιαίο άγχος αλλά με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Μερικά από τα συμπτώματα του προγαμιαίου άγχους είναι η νευρικότητα, ο πονοκέφαλος, η έλλειψη ύπνου ή φαγητού, η αδιαθεσία Στις γυναίκες συνήθως είναι πιο έκδηλο μιας και εκείνες βαραίνει συνήθως η όλη προετοιμασία. Σκέψεις και συναισθήματα ανάμεικτα από το παρελθόν και το μέλλον κατακλύζουν το μυαλό του ζευγαριού που μπορεί να είναι γεμάτα αγωνία αλλά και θλίψη πολλές φορές για τη ζωή που αφήνουν πίσω για μια καινούρια ζωή που ξεκινούν με ένα άλλο άνθρωπο. Κάθε αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων ακόμα και ευχάριστη όπως είναι ο γάμος πολλές φορές προκαλεί άγχος.

Για κάθε σημαντική αλλαγή που μπορεί να συμβεί στη ζωή του ανθρώπου έχει σημασία η διαχείριση της και η επικοινωνία με τον σύντροφό του, αν ειδικά μιλάμε για μία σχέση...γάμου.

Όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους αρχίζει να απομονώνεται, να κλαίει ξαφνικά και πολλές φορές χωρίς κάποια εμφανή αιτία ή να προκαλεί τσακωμούς χωρίς ουσιαστικό λόγο τότε καλό είναι να συζητήσετε ακόμη μια φορά μαζί του για το κατά πόσο νιώθει έτοιμο να προχωρήσει σε μια τέτοια δέσμευση. Η σχέση μπορεί να απειλείται μόνο στην περίπτωση που το ζευγάρι δεν μιλά ανοικτά για όσα μπορεί να απασχολούν τον καθένα σχετικά με το γεγονός του γάμου. Η σιωπή πολλές φορές απομονώνει το μέλος και απειλεί τη σχέση, γι’αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μεταφέρεται στο σύντροφο όποια αρνητική σκέψη ή αμφιβολία σχετικά με την απόφαση αυτή. Εάν ο ένας από τους δυο αποφασίσει επιπόλαια κι όχι ώριμα τότε η ζωή και η ευτυχία και των δύο θα κλονισθεί.
Στη περίπτωση που κάποιος από τους δυο νιώθει ότι ασφυκτιά και ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στη δέσμευση ή ίσως υπάρχει κάποιο μυστικό που δεν έχει μοιραστεί με το σύντροφο του καλό είναι να συμβουλευτεί αρχικά ένα ειδικό σύμβουλο γάμου-σχέσεων και στην πορεία να συζητήσει ειλικρινά με το σύντροφο, να μοιραστεί τα άγχη, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Άλλωστε αυτό είναι κι ο γάμος ένα μοίρασμα συναισθημάτων, σκέψεων και μιας κοινής ζωής με απώτερος σκοπό την οικογένεια.
Κανείς άλλος όμως δεν μπορεί να μας πει με μεγαλύτερη σιγουριά τι νιώθουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι ενδείξεις, σχετικά με την μη ύπαρξη επιθυμίας για γάμο ή δέσμευση, μπορεί να είναι διαφορετικές στον καθένα. Αυτό που έχει σημασία είναι αν το στρες θα καταφέρει να υπερισχύσει ή αν στο τέλος θα κερδίσει η αγάπη, όπως σε όλα τα ρομαντικά παραμύθια, όπου τελικά αυτοί ζουν καλά κι εμείς καλύτερα.

WOMANNOW.GR LOVES...