Τι αποκαλύπτουν για εμάς, τα δώρα που κάνουμε;

gifts

Δεν δίνουμε μόνο τα χρήματά μας, καταθέτουμε και ένα κομμάτι της ψυχής μας. Ο χρόνος που διαθέτουμε για να τα βρούμε, ο σκοπός τους, ακόμη και το περιτύλιγμά τους καθρεφτίζουν όσα νιώθουμε για τους αποδέκτες τους. Τι κρύβεται άραγε πίσω από τα δώρα μας;

Μπορεί να μην το παραδεχόμαστε εύκολα, όμως η φύση ενός δώρου είναι ιδιοτελής. Κι αυτό γιατί γεννά προσδοκίες, τόσο από την πλευρά του αποδέκτη όσο και από εκείνη του δωρητή. Φανταστείτε μόνο πώς θα αισθανόσασταν αν ο καλός σας σας έκανε δώρο φέτος τα Χριστούγεννα… ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος.
Ένα «αποτυχημένο» δώρο είναι ικανό να μας προκαλέσει απογοήτευση, ενώ ένα «επιτυχημένο» χαρά και ικανοποίηση. Κι αυτό γιατί τα δώρα ενσαρκώνουν τον τρόπο με τον οποίον ο άλλος εγγράφεται στον ψυχισμό μας, το σημάδι που αφήνει μέσα μας. Με άλλα λόγια, τα δώρα έχουν ψυχή. Μπορεί όμως ένα δώρο να «ξεγυμνώσει» στην ψυχή μας στον άλλον; Η απάντηση είναι «ναι». Εσείς τι δώρα κάνετε;

Τα χρηστικά δώρα
Ένα μίξερ, μια καφετιέρα, ένα ζευγάρι πιτζάμες… Η αλήθεια είναι πως παρόλο που μπορεί να τα έχουμε ανάγκη, τα χρηστικά δώρα είναι συνήθως τα πιο απογοητευτικά καθώς είναι τα πιο γήινα: δεν έχουμε καμία ονειρική ή ποιητική διάσταση. Τέτοιου τύπου επιλογές φανερώνουν ανθρώπους πολύ πρακτικούς που όμως λειτουργούν σε κάποιο βαθμό εις βάρος της φαντασίας και μιας διάθεσης για παιχνίδι. Αντίστοιχα, η απογοήτευση εκείνου που τα δέχεται ίσως φανερώνει μια τάση να ξεφύγει από την καταθλιπτική και καταπιεστική πραγματικότητα.

Τα δώρα με ωραίο περιτύλιγμα
Η έμφαση στο εντυπωσιακό αμπαλάρισμα είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Μια τέτοια επιλογή λοιπόν εκ μέρους του δωρητή ίσως κρύβει την ανάγκη του να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, που όμως τελικά καταλήγουν σε απογοήτευση. Και δεδομένου ότι τα δώρα μας λένε κάτι για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο, ίσως η έμφαση στο περιτύλιγμα να μας λέει πως ο δωρητής έχει βιώσει έντονες εναλλαγές μεταξύ αποδοχής και απόρριψης.

Τα δηλητηριασμένα δώρα
Ίσως το διασημότερο είναι ο χιτώνας που έστειλε η Μήδεια στην ερωτική της αντίζηλο, προκειμένου να καταστρέψει τον γάμο της με τον Ιάσονα. Τα «δηλητηριασμένα» δώρα λειτουργούν ως «δούρειοι ίπποι», προσπαθώντας να ενσταλάξουν στους ανθρώπους που τα δέχονται ένα μέρος εκείνου που τα προσφέρει, με τρόπο βίαιο και παραβιαστικό, σχεδόν τιμωρητικό. Τέτοια δώρα μπορεί να είναι ένα κατοικίδιο ή μια παιχνιδοκονσόλα σε ένα παιδί, δώρα τα οποία οι γονείς έχουν αρνηθεί να πάρουν στο παιδί τους. Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς οφείλουν να αντιδράσουν με ευγένεια αλλά και μεγάλη αυστηρότητα απέναντι στον δωρητή, παρουσία του παιδιού. Μια τέτοια στάση αποτελεί για το παιδί ένα εξαιρετικό δώρο, μάθημα για το πώς να προστατεύουν τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους.

Τα απωθημένα δώρα
Παρά το ότι τα θέλαμε πολύ, δεν καταφέραμε να τα αποκτήσουμε. Τέτοιου είδους απωθημένα δώρα, μας ακολουθούν συχνά στην ενήλικη ζωή, παίρνοντας σάρκα και οστά στα δώρα που επιλέγουμε για τους άλλους, όχι όμως με άξονα τους ίδιους αλλά με άξονα τον εαυτό μας. Με άλλα λόγια καθρεφτίζουμε στα δώρα αυτά τις δικές μας επιθυμίες. Το γεγονός όμως ότι αδυνατούμε να σκεφτούμε τον άλλον και να βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση του, τις περισσότερες φορές είναι δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης κι ενός ενδόμυχου φόβου ότι η παρουσία του αποτελεί έναν κίνδυνο που πρέπει να αποφύγουμε.

Τα εντυπωσιακά και ακριβά δώρα
Τα ακριβά κοσμήματα ή οι ηλεκτρονικές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας μπορεί να προκαλούν ενθουσιασμό στον παραλήπτη τους, κρύβουν όμως για τον δωρητή τους μια έντονη τάση για κολακεία, μια διάθεση να κυριαρχεί επάνω μας και να βρίσκεται πάντα σε θέση ισχύος απέναντί μας. Εκτός όμως από αυτό, η τάση για εντυπωσιασμό υποκρύπτει την ανασφάλεια πως οι ίδιοι, ως προσωπικότητες, δεν μπορούν να εντυπωσιάσουν με διαφορετικό τρόπο. Γι΄αυτό, διατηρήστε την καλή σας πίστη απέναντι στο δώρο του άλλου, προσπαθώντας όμως να φιλτράρετε αν η σχέση σας μαζί του δικαιολογεί τέτοια... γενναιοδωρία.

Τα συμβατικά ή τα καθόλου δώρα
Είναι τα απρόσωπα και τα χωρίς καμία ιδιαιτερότητα δώρα. Θα μπορούσαν να έχουν αγοραστεί από τον οποιονδήποτε προς τον οποιονδήποτε με στόχο απλά να… βγάλουν την υποχρέωση. Τέτοια δώρα δηλώνουν τις περισσότερες φορές μια διάθεση εκ μέρους του δωρητή που συμπυκνώνεται στη φράση «δεν σε ξέρω και δεν θέλω να με γνωρίσεις». Τα δώρα αυτά είναι το ίδιο απογοητευτικά με τον ισχυρισμό των γονέων ότι αγαπούν όλα τα παιδιά τους «το ίδιο», κάτι που υπονοεί πως δεν έχει το καθένα τη δική του ταυτότητα, άρα όλα είναι ίδια. Αυτοί που αρκούνται σε κάτι συμβατικό, αρνούνται να ρισκάρουν να απογοητεύσουν τους άλλους ή και τον ίδιο τους τον εαυτό. Αντίστοιχα, εκείνοι που επιλέγουν να μην προσφέρουν καθόλου δώρα έχουν μεγαλώσει συνήθως σε οικογένειες που δεν εκδήλωναν συχνά τέτοιες συμπεριφορές και επομένως τέτοιου είδους πράξεις δεν αποτελούν κεντρικό σημείο στον τρόπο με τον οποίο συλλαμβάνουν την έννοια της σχέσης τους με τους άλλους.
Από την άλλη βέβαια, στη σημερινή εποχή, κάποιοι άνθρωποι δεν προσφέρουν δώρο πολύ απλά γιατί δεν έχουν να διαθέσουν χρήματα. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να θέτουμε σε λειτουργία τη φαντασία μας και να προσφέρουμε στους αγαπημένους μας δώρα ελάχιστης ή καθόλου χρηματικής αξίας, που όμως είναι γεμάτα αγάπη. Όπως ένα γλυκό, μια ζωγραφιά, μια συλλογή τραγουδιών ή απλώς… ένα φιλί.

WOMANNOW.GR LOVES...