Πρόβλημα απόκτησης παιδιού; Δείτε τι είναι η υστεροσαλπιγγογραφία

d3e80241ee7309f264f470bbb04241c9Η επιθυμία για απογόνους αποτελεί μια μυστηριώδη ανάγκη του ανθρωπίνου είδους , που στη σύγχρονη εποχή θέλει να πραγματοποιηθεί σε σύντομο και προγραμματισμένο χρόνο, σε σχέση με τους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Μιλάμε για στειρότητα όταν ένα ζευγάρι δεν καταφέρνει να φθάσει στη σύλληψη μετά από ένα χρόνο σχέσεων χωρίς προφύλαξη.

Οι φυσικοπαθολογικές γνώσεις της αναπαραγωγικής λειτουργίας του γεννητικού συστήματος και η ανάπτυξη των τεχνικών διάγνωσης διαμέσου των εικόνων, εφαρμοσμένων γι αυτό το σύστημα, έχουν γίνει απαραίτητες για τη διάγνωση του κλινικού γυναικολόγου που μελετάει τη γυναικεία αναπαραγωγή.

Τι είναι η υστεροσαλπιγγογραφία; 

Η υστεροσαλπιγγογραφία γίνεται με έγχυση υδατικού διαλύματος ιωδιούχου σκιερής ουσίας.

Με τη μέθοδο αυτή, μπορούμε να ελέγξουμε τη μορφολογία και το μέγεθος της μητρικής κοιλότητας, τον αυλό των σαλπίγγων καθώς και την κανονική ( μέσα από τα κωδωνικά στόμια) διαβατότητα της σκιερής ουσίας προς την ελεύθερη περιτοναϊκή κοιλότητα.

Η ΥΣΓ αποτελεί κατά συνέπεια μέθοδο μεγάλης διαγνωστικής αξίας για την άμεση ή έμμεση ανάδειξη και τον καθορισμό πολλών από τις παθολογικές καταστάσεις των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας και κυρίως συγγενών και επίκτητων ανωμαλιών, πρωτοπαθών και δευτεροπαθών στειρώσεων, αποφράξεων σαλπίγγων κ.α που η αποκάλυψη τους είναι όχι μόνο δύσκολη αλλά, για ορισμένες από αυτές, αδύνατη με οποιαδήποτε άλλη εξέταση.

Πότε πρέπει να γίνεται;

Οι μέρες που είναι οι πιο κατάλληλες για την εκτέλεση της ΥΣΓ είναι η 3η, 4η και η 5η ημέρα από το τέλος της περιόδου αυτό το διάστημα το ενδομήτριο βρίσκεται σε πλήρη ηρεμία και είμαστε σχεδόν απόλυτα βέβαιοι ότι δεν υπάρχει εγκυμοσύνη. Και επειδή αυτό τυγχάνει να το ξέρει μόνο ο καλός θεούλης απαγορεύονται ρητά οι ελεύθερες σεξουαλικές επαφές πριν την εξέταση.
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακτινικής βλάβης του κυήματος, ακριβώς επειδή βρίσκεται στις πρώτες εβδομάδες, δηλαδή στην περίοδο του σχηματισμού των διαφόρων οργάνων (οργανογένεση).

Οι αρχικές ενδείξεις της ΥΣΓ περιέχουν τις μητρικές και σαλπιγγικές ασθένειες.

Η μητρική παθολογία περιλαμβάνει τα:

  • Ινομυώματα
  • Ενδομητριακοί πολύποδες
  • Συμφύσεις
  • Δυσμορφίες
  • Συρίγγια.

Η σαλπιγγική παθολογία περιλαμβάνει:

  • Κοντινή απόφραξη
  • Μακρινή απόφραξη
  • Συμφύσεις γύρω από τις σάλπιγγες.

Πολλές γυναίκες έρχονται στο κέντρο όπου εργάζομαι έχοντας λάβει φαρμακευτική αγωγή με ισχυρά παυσίπονα που τελικά δεν ωφελούν σε τίποτα.

Είναι δυνατόν να προλάβουμε ένα οποιονδήποτε πόνο, έχοντας πάρει κάποιο παυσίπονο;

Η καλύτερη λύση είναι η λήψη σπασμολυτικών 1 ώρα πριν την εξέταση. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προλάβουμε κάποιο μυϊκό σπασμό( οι σάλπιγγες είναι λεπτοί μυϊκοί σχηματισμοί) που μπορεί να μας οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Για παράδειγμα ένας μυϊκός σπασμός σε αμφότερες τις σάλπιγγες μπορεί  κάλλιστα να θεωρηθεί μια αμφοτερόπλευρη απόφραξη, ενώ στην πραγματικότητα  αυτό να μην ισχύει.

Πονάει η εξέταση; 

Η εξέταση δεν πονάει. Αν ο γιατρός που την εκτελεί έχει εμπειρία και  ξέρει να "χειρίζεται" την εκάστοτε γυναίκα με ηρεμία και μαλακές κινήσεις, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ απλά και γρήγορα. Φανταστείτε ένα test PAP το οποίο συνοδεύεται από 4 ακτινολογικές λήψεις.

Από τον Μιχάλη Δ. Μελισσόπουλο

  • ΙΑΤΡΟΣ- ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΗΣ, εξειδικευμένος στην γυναικολογική απεικόνιση.
  • Υπεύθυνος τμήματος υστεροσαλπιγγογραφιών μαιευτηρίου ΛΗΤΩ.

WOMANNOW.GR LOVES...