10 μυστικά για να κοιμάστε καλύτερα

sleep wellΤο να απολαμβάνουμε έναν καλό νυχτερινό ύπνο δεν μας εξασφαλίζει μόνο μια αποδοτική καθημερινότητα. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να συνεισφέρει σε αύξηση βάρους, υψηλή πίεση και εξασθένιση του ανοσοποιητικού.

Επομένως, η καθιέρωση μερικών καλών συνηθειών γύρω από τον ύπνο μπορεί να ενισχύει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε πράγματα καθώς και να αποφεύγουμε ατυχήματα που προκαλούνται από την υπνηλία. Αν είστε από τους ανθρώπους που αγωνίζονται για πιο ποιοτικές συναντήσεις με τον Μορφέα, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μερικές συνήθειες που θα κάνουν τις νύχτες, και επομένως τις ημέρες σας, καλύτερες.

  • Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασφαλίσετε ότι κοιμάστε αρκετά είναι να δημιουργήσετε μία ρουτίνα την οποία με τον καιρό θα συνηθίσετε τόσο εσείς όσο και το σώμα σας. Το πρώτο βήμα για να το πετύχετε αυτό είναι να καθιερώσετε ένα ωράριο ύπνου που θα σας επιτρέπει να κοιμάστε αρκετά – όχι όμως υπερβολικά. (Οι φορείς κάθε χώρας που είναι αρμόδιοι για τον ύπνο υποστηρίζουν ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δική του «σωστή» ποσότητα ύπνου, η οποία εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ηλικία του. Αν επιλέξετε μια ώρα ύπνου που θα σας επιτρέπει να κοιμάστε επτά με οχτώ ώρες, θα έχετε κάνει μόλις μια καλή αρχή.
  • Φροντίστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί: H σταθερή ώρα ύπνου είναι το yang. Η σταθερή ώρα ξυπνήματος είναι το yin. Το να ξυπνάτε την ίδια ώρα περίπου κάθε μέρα δεν σας αποτρέπει μόνο να μην παρακοιμηθείτε. Δίνει επίσης τη δυνατότητα στο σώμα σας να μπει σε έναν ρυθμό. Πλήθος ερευνών έχει δείξει ότι οι δύο αυτές σταθερές συνήθειες -καθώς και ο επαρκής ύπνος- συνδέονται με την μακροζωία.
  • Αν βγείτε εκτός προγράμματος, ρίξτε έναν υπνάκο: Τα ταξίδια, τα deadlines, οι έγνοιες και καθετί που διακόπτει τη ρουτίνα μας μπορεί να φέρει άνω κάτω το πρόγραμμα του ύπνου μας. Αντί όμως να προσπαθήσετε να αναζητήσετε τον χαμένο χρόνο με το να κοιμηθείτε περισσότερο, είναι καλύτερα να κοιμηθείτε λιγάκι το μεσημέρι. Διαφορετικά το πρόγραμμα που με τόσο κόπο φτιάξατε, θα πάει χαμένο.
  • Μην καταναλώνετε καφεΐνη το απόγευμα: Το ίδιο ρόφημα που το πρωί σας δίνει τα εφόδια για να βγάλετε τη μέρα, μπορεί να σας κρατήσει ξάγρυπνο όλη νύχτα – αν το πίνετε πολύ αργά το απόγευμα. Γνωρίστε τα όριά σας και αποφύγετε την καφεΐνη πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Εκτός κι αν, για χάρη ενός εσπρέσο, προτιμάτε να ατενίζετε το ταβάνι από το να ξεκουραστείτε.
  • Κλείστε την τεχνολογία έξω από το υπνοδωμάτιο: Η τηλεόραση, το smartphone και ο φορητός σας υπολογιστής είναι όλα gadgets που σας κρατούν σε εγρήγορση, δεν σας ηρεμούν. Προκειμένου να ηρεμήσετε, είναι καλύτερο να κρατάτε σε απόσταση όλα αυτά τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μπείτε στον πειρασμό να ενημερωθείτε για τα τελευταία τεκταινόμενα στον κόσμο ή να τσεκάρετε τα email σας για τελευταία φορά. Η κρεβατοκάμαρά σας πρέπει να απαρτίζεται από αντικείμενα που σας βοηθούν να κοιμηθείτε και όχι που χαλούν τον ύπνο σας.
  • Φτιάξτε... σκοτάδι: Το σώμα σας είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο που να λαμβάνει σήματα ύπνου από το σκοτάδι. Βοηθήστε το δημιουργώντας την ατμόσφαιρα εκείνη που θα το στείλει εγκαίρως στην αγκαλιά του Μορφέα. Χρησιμοποιείστε χονδρές κουρτίνες ή σκιές, καλύψτε ή κρύψτε το ρολόι και κάντε εκείνες τις σκέψεις που θα βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να... κατεβάσει ρολά.
  • Καλέστε ενισχύσεις: Αν το μυαλό σας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στην αποστολή του, δηλαδή να πάψει να τριγυρίζει άσκοπα, τότε η συμβολή κάποιων ήχων ίσως τα καταφέρει καλύτερα. Ο ήχος του ωκεανού ή το σφύριγμα του ανέμου μπορεί να καταφέρουν αυτό που αποκλείεται να συμβεί αν το μόνο που ακούτε είναι οι φωνές των γειτόνων σας ή οι κόρνες των αυτοκινήτων. Ευτυχώς, στην αγορά κυκλοφορούν πολλές συσκευές που προσφέρουν ποικιλία επιλογών. Ακόμη όμως κι ένας ανεμιστήρας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ανεπιθύμητων ντεσιμπέλ.
  • Τρώτε πιο νωρίς: Τα μεγάλα γεύματα λίγο πριν την ώρα του ύπνου αναγκάζουν το σώμα μας αντί να χαλαρώνει, να να μπαίνει σε διαδικασία πέψης. Ειδικά τα πλούσια ή πικάντικα γεύματα μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στη διάρκεια του ύπνου. Προτιμήστε να τρώτε ελαφρά και αρκετές ώρες πριν πέσετε για ύπνο έτσι ώστε να μην ξαγρυπνάτε εξαιτίας ενός παραγεμισμένου πιάτου.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ πριν τον ύπνο: Είναι αλήθεια πως το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και να σας βοηθήσει ακόμη να κοιμηθείτε. Έχει όμως επίσης την τάση να σας κάνει να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας, ενώ δεν προσφέρει καθόλου καλή ποιότητα ύπνου. Αφήστε τις παρασπονδίες ή πιείτε ένα ποτήρι το απόγευμα προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητες να κοιμηθείτε καλά.
  • Βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι σας είναι άνετο: Αν αξίζει να κάνετε μια επένδυση που θα αποδώσει, αυτή είναι να επιλέξετε καλό στρώμα και κρεβάτι. Ναι, κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δώσετε αρκετά χρήματα. Σκεφτείτε όμως από πόσα έξοδα που έχουν να κάνουν με γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα, θα μπορούσε να σας αποτρέψει. Ένα καλό στρώμα και μερικά άνετα σεντόνια και μαξιλάρια θα σας εξασφαλίσουν τον ύπνο που έχετε ανάγκη και όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

WOMANNOW.GR LOVES...