Πως να βάλετε τα οικονομικά σας σε τάξη

oikonomikaΕίχαμε συνηθίσει να καταναλώνουμε, να νιώθουμε πως χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα υλικά αγαθά από αυτά που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Η αλήθεια είναι πως δεν κάτσαμε και ποτέ να σκεφτούμε τι έχουμε ανάγκη. Και σήμερα, κάθε μέρα έρχεται στην πόρτα μας κι ένας νέος λογαριασμός, χτυπάει ένα τηλέφωνο από μία ακόμη τράπεζα που ζητάει να καταθέσουμε τη δόση του δανείου ή της δόσης που χρωστάμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην αγχωνόμαστε;

1.Ν΄αλλάξουμε την παλιά νοοτροπία μας

Πρώτα απ΄όλα ν΄αποδεχθούμε την αλλαγή της εποχής και ν΄αναπροσαρμόσουμε όχι μόνο τις ανάγκες μας αλλά και τη συμπεριφορά μας. Φυσικά και πρέπει να ζητάμε καλύτερη τιμή όπου μπορούμε, φυσικά και πρέπει να κάνουμε ρεπορτάζ αγοράς για να αγοράσουμε αυτό που είναι στην καλύτερη τιμή. Και φυσικά πρέπει ν΄αναρωτιόμαστε σοβαρά πριν ανοίξουμε το πορτοφόλι μας κατά πόσο θέλουμε να κάνουμε μια συγκεκριμένη αγορά.

2.Να αντιμετωπίσουμε το σπίτι μας σαν επιχείρηση

Να πάρουμε λοιπόν μολύβι και χαρτί και να φτιάξουμε το προσωπικό μας βιβλίο εσόδων και εξόδων. Με λεπτομέρειες όμως, μην αφήσουμε να μας ξεφύγει ούτε ένας καφές. Αλλά το πιο σημαντικό ξέρετε ποιο είναι; Να επιμερίσουμε τα έξοδα που μπορεί να μας έρχονται μια , δυο ή τρεις φορές τον χρόνο όπως για παράδειγμα τα ασφάλιστρα ζωής ή αυτοκινήτου κλπ. Έτσι βλέποντας τι μπαίνει και τι βγαίνει στο σπίτι μας, πολύ γρήγορα θα έχουμε πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης και θα πάψουμε να αγχωνόμαστε.

3.Να χρησιμοποιούμε μετρητά

Είναι υπέροχο μια τόσο δα μικρή κάρτα να καλύπτει κάθε μας υλική ανάγκη. Αλλά είναι οδυνηρό όταν έρχεται ο λογαριασμός και μάλιστα φουσκωμένος από τους τόκους. Προσπαθήστε να κάνετε τις συναλλαγές σας με μετρητά, όσα κι όποτε έχετε γιατί οι πιστωτικές δίνουν την ψευδαίσθηση οτι πάντα έχουμε χρήματα. Έχουμε όμως;

4.Να μειώσουμε μικρά έξοδα

Όχι, δεν θέλουμε να πάψουμε να χαιρόμαστε τη ζωή, να βγαίνουμε με τους φίλους μας και να βλέπουμε ωραίες ταινίες στο σινεμά. Όμως ένα ακόμη εμφιαλωμένο νερό, περιττές λιχουδιές από το περίπτερο ή το σούπερ μάρκετ (που κάνουν κακό και στη σιλουέτα και στην τσέπη μας), φαγητό από την καντίνα της δουλειάς και αλλά μικρά καθημερινά έξοδα θα μας κάνουν να εξοικονομήσουμε ένα σοβαρό ποσό στο τέλος κάθε μήνα.

5. Να αποταμιεύουμε κάθε μέρα ένα πολύ μικρό ποσό

Φαίνεται αστείο, έχετε σκεφτεί όμως πόσα χρήματα θα είχαμε στο τέλος κάθε μήνα και φανταστείτε τελικά κάθε χρόνου, αν κάθε μέρα βάζαμε  σ΄ένα κρυφό σημείο του τελευταίου μας συρταριού 5 ευρώ; 35 ευρώ την εβδομάδα και 140 ευρώ το μήνα. Κι αν μπορούμε  μερικές μέρες να ρίχνουμε  και λίγα κέρματα περισσότερα, ή αν ο μισθός μας το επιτρέπει και αυξήσουμε το ποσό, πραγματικά θα έχουμε αποταμιεύσει χρήματα για μια στιγμή που θα ψάχνουμε και δεν θα βρίσκουμε!

 

 

WOMANNOW.GR LOVES...