Το παιδί μου βλέπει τον εαυτό του χοντρό

Stylish KidsΠολλά παιδιά σήμερα, ιδιαίτερα τα κορίτσια, από τα μηνύματα που λαμβάνουν από τα ΜΜΕ, την τηλεόραση, τα περιοδικά, αλλά και από το σχολικό περιβάλλον, συμμαθητές και συμμαθήτριες που κουβαλάνε μηνύματα από το σπίτι τους, από τις μαμάδες τους και τις δικές τους προσλαμβάνουσες, επηρεάζουν αρνητικά τα νεαρά παιδιά με μηνύματα «εξιδανίκευσης της αδυναμίας».

Τι σημαίνει αυτό; Ιδιαίτερος θαυμασμός του λεπτού, ακόμα και του αποστεωμένου σώματος. Δυστυχώς, αυτά τα μηνύματα σε νεαρά παιδιά γίνονται έμμονη ιδέα, γιατί το θεωρούν αποτυχία αν έχουν έστω και λίγα παραπανίσια κιλά και επιτυχία, αν είναι ιδιαίτερα αδύνατα. Μάλιστα, στην προεφηβική ηλικία και στην εφηβεία, κάνουν «διαγωνισμούς» για το ποιο παιδί είναι πιο αδύνατο, και όποιο τελικά είναι, έχει το σεβασμό των υπολοίπων. Σε αντίθετη περίπτωση, τα παιδιά που έχουν λίγα παραπάνω κιλά θεωρούνται αποτυχημένα και γίνονται αντικείμενο σχολιασμού και κοροϊδίας, τους ασκείται υπερβολικός ενδοσχολικός και προσωπικός εκφοβισμός, συναισθηματική πίεση (bullying) που έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο κτίσιμο μιας υγιούς αυτοπεποίθησης, ισορροπίας και αυτοσεβασμού.

Επιπλέον, αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας πιο σοβαρής διατροφικής διαταραχής που θα εκδηλωθεί στο μέλλον, όπως ανορεξία, βουλιμία ή και τα δύο. Έτσι κινδυνεύει η ψυχική τους ισορροπία ενώ αργότερα δεν αποκλείεται να χρειαστούν ιατρική και ψυχιατρική βοήθεια, καθώς και φαρμακευτική αγωγή.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς:

  1. Οι γονείς θα πρέπει από νωρίς να αντιληφθούν αν υπάρχει τέτοιο σοβαρό πρόβλημα στο παιδί τους και να ερευνήσουν τις αιτιολογίες.
  2. Να δουν στους εαυτούς τους αν έχουν οι ίδιοι εξιδανικεύσει το αδύνατο σώμα κι αυτό ενδεχομένως να το έχουν περάσει στα παιδιά τους.
  3. Να επέμβουν, προσπαθώντας να  βοηθήσουν τα παιδιά τους, με συμβουλές και συζήτηση χωρίς πανικό, με ηρεμία.
  4. Να τους τονώσουν την αυτοπεποίθηση, να τα κάνουν να νιώσουν αποδεκτά γι αυτό που είναι.
  5. Να βοηθήσουν τα παιδιά τους να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους μιας τέτοιας υπερβολικής ενασχόλησης και μονομανίας και πως μπορεί να εξελιχθεί.
  6.  Τέλος θα μπορούσε να βοηθήσει ένας σύμβουλος ψυχολόγος - που ασχολείται με θέματα διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους, δίνοντας στήριγμα και καθοδήγηση.

Από τη Τζίνα Θανοπούλου, συμβουλευτική ψυχολόγο

Η Τζίνα Θανοπούλου έχει Διδακτορικό Δίπλωμα & Master’s degree στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο ΗARVARD. Επίσης ειδικεύεται στη Ψυχο-εκπαιδευτική Συμβουλευτική & Υποστήριξη μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Είναι Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής & Μαθησιακών Δυσκολιών του ISA ενώ διατηρεί το προσωπικό της γραφείο όπου κάνει Συμβουλευτική Ψυχολογική παρέμβαση σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, παιδιά, & εφήβους. Είναι Έγκριτο μέλος της Ευρωπαϊκής, Βρετανικής & Ελληνικής ΕταιρείαW Συμβουλευτικής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ελληνικού Συλλόγου αποφοίτων του Πανεπιστημίου HARVARD, HARVARD CLUB OF GREECE

Αν θέλετε να έρθετε σ΄επαφή μαζί της συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο In touch

WOMANNOW.GR LOVES...