20 τρόποι για να μιλάτε στο παιδί σας και να σας ακούσει

0ca395911c8e715b9009a579fd8175caΗ επικοινωνία με τα παιδιά μας δεν είναι πάντα ανέφελη. Συχνά για να μας ακούσουν χρειάζεται κάτι παραπάνω από το να ανοίξουμε απλώς το στόμα μας. Όμως ο τρόπος που επικοινωνούμε με τα παιδιά μας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο εκείνα επικοινωνούν με τους γύρω τους. Ακολουθούν 20 tips που μάθαμε από την επικοινωνία μας με τα παιδιά μας που ίσως βοηθήσουν κι εσάς.

1. Ελάτε κοντά του (κυριολεκτικά) 
Πριν απευθύνετε στο παιδί σας οποιαδήποτε οδηγία, βεβαιωθείτε ότι έχετε οπτική επαφή μαζί του και έχετε κερδίσει την προσοχή του. «Άκουσέ με», «Θα ήθελα για λίγο την προσοχή σου», είναι κάποιες εισαγωγικές προτάσεις που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα. Βεβαιωθείτε ότι δεν κοιτάζετε το παιδί σας πολύ έντονα στα μάτια, καθώς εκείνο μπορεί να εκλάβει την ένταση ως έλεγχο και όχι ως σύνδεση.

2. Απευθυνθείτε στο παιδί σας
Όταν θέλετε να του πείτε κάτι, φωνάξτε το παιδί σας με το όνομά του: «Γιώργο, θα ήθελα....»

3. Να είστε σύντομοι
Χρησιμοποιείστε τον χρυσό κανόνα της μίας πρότασης. Τα πολλά λόγια μπερδεύουν τα παιδιά και τους δημιουργούν την αίσθηση ότι δεν είστε πολύ σίγουροι γι' αυτά που λέτε. Στο τέλος δε, τους κουράζουν κιόλας.

4. Να είστε απλοί και κατανοητοί
Δεν χρειάζεται να μπερδεύετε το παιδί σας με πολύπλοκες σκέψεις. Φροντίστε να κάνετε κατανοητό το αίτημά σας μιλώντας αργά, καθαρά και χρησιμοποιώντας απλές λέξεις.

5. Ζητήστε του να σας επαναλάβει το αίτημά σας
Αν δεν τα καταφέρει, σημαίνει ότι ήταν υπερβολικά περίπλοκο.

6. Μιλήστε του θετικά
Μην του πείτε «σταμάτα να τρέχεις μες στο σπίτι». Αντίθετα πείτε του: «Μέσα στο σπίτι περπατάμε, έξω μπορείς να τρέχεις».

7. Χρησιμοποιείστε το «όταν... τότε»
«Όταν βουρτσίσεις τα δόντια σου, τότε θα σου πω το παραμύθι», «όταν κάνεις τα μαθήματά σου, θα μπορείς να δεις τηλεόραση». Προτάσεις όπως οι παραπάνω λειτουργούν καλύτερα από το «αν... τότε» καθώς όχι μόνο υπονοούν ότι απαιτείτε πειθαρχία αλλά και ότι το παιδί σας έχει το δικαίωμα της επιλογής.

8. Μιλήστε του όπως θέλετε να σας μιλήσει
Ακόμη κι ένα παιδί δύο χρόνων μπορεί να μάθει το «ευχαριστώ». Διδάξτε στο παιδί σας την ευγένεια και περιμένετε από αυτό να την εφαρμόζει στην καθημερινότητά του. Τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν αισθανόμενα ότι οι ευγενικοί τρόποι είναι προαιρετικοί. Μιλήστε ευγενικά στο παιδί σας, και αυτό θα σας απαντήσει το ίδιο ευγενικά.

9. Προτιμήστε το «εγώ» αντί για το «εσύ»
Οι απειλές και οι επικριτικές συμπεριφορές είναι πιθανό να βάλουν το παιδί σας σε θέση άμυνας. Γι' αυτό προτιμήστε να ξεκινάτε τις προτάσεις σας με πρώτο ενικό αντί για δεύτερο, δηλαδή αντί για «κάθε αυτό», θα ήταν καλύτερα να του πείτε «θα ήθελα να κάνεις αυτό» ή «χαίρομαι πολύ όταν κάνεις αυτό».

10. Δώστε του επιλογές
Ερωτήσεις όπως «θέλεις πρώτα να βάλεις τις πιτζάμες σου και μετά να βουρτσίσεις τα δόντια σου ή το αντίστροφο;» ή «ποιο προτιμάς; Το μπλε ή το κόκκινο μπλουζάκι;» δίνουν στο παιδί σας την αίσθηση ότι είναι αρκετά μεγάλο ώστε να παίρνει αποφάσεις και, κυρίως, ότι εσείς δεν αποφασίζετε και διατάζετε.

11. Επαναλάβετε το αίτημά σας
Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο πολλές φορές χρειάζεται να ακούσει κάτι προκειμένου να το κάνει. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών δυσκολεύονται περισσότερο να ενστερνιστούν μια οδηγία, κι έτσι χρειάζεται να την επαναλάβετε. Στην προεφηβική ηλικία, ωστόσο, η επανάληψη ενός αιτήματος εκλαμβάνεται ως γκρίνια, γι' αυτό καλύτερα να την αποφεύγετε.

12. Χρησιμοποιείστε ομοιοκαταληξίες
Η φράση «Όποιος λέει ψέματα μπαίνει μες στα αίματα», μπορεί να σας φαίνεται αστεία, αλλά πιάνει καθώς είναι σύντομη και εύηχη. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πιο εύκολα τέτοιες εκφράσεις. Ζητήστε του να τις επαναλαμβάνει.

13. Δώστε του εναλλακτικές
«Δεν μπορείς να πας μόνος σου στο πάρκο, μπορείς όμως να παίξεις στον κήπο του φίλου σου που μένει δίπλα».

14. Προετοιμάστε το
Το να το πάρετε απότομα από ένα παιδικό πάρτι, είναι ικανό να του ματώσει την καρδιά. Το να του πείτε όμως «σε ένα τέταρτο φεύγουμε, χαιρέτισε σε λίγο τους φίλους σου θα του δώσει χρόνο να προετοιμαστεί ψυχολογικά.

15. Εκφράστε του πώς αισθάνεστε
Οι απαγορεύσεις χωρίς εξήγηση μπερδεύουν συχνά το παιδί. Και, στο κάτω κάτω, δεν είναι υποχρεωμένο να ξέρει τι έχετε εσείς στο μυαλό σας. Αν όμως του εξηγήσετε πως «όταν απομακρύνεσαι από μένα στο σουπερμάρκετ, εγώ ανησυχώ καθώς φοβάμαι ότι θα χαθείς», το παιδί σας θα καταλάβει.

16. Πρώτα κάντε και μετά πείτε
Αντί να φωνάξετε από την κουζίνα «κλείσε την τηλεόραση, το φαγητό είναι έτοιμο», πηγαίνετε στο καθιστικό όπου το παιδί σας βλέπει τηλεόραση, καθίστε μαζί του για λίγα λεπτά και μοιραστείτε μαζί του αυτό που κοιτάζει με τόσο ενδιαφέρον. Στο πρώτο διάλειμμα ή μόλις ολοκληρωθεί μια νοηματική ενότητα, κλείστε την τηλεόραση και πείτε του ότι είναι ώρα για φαγητό. Η οπτική επαφή μαζί του και η εμπλοκή σας στα ενδιαφέροντά του είναι καλύτερη από την παραμικρή φωνή.

17. Χαμηλώστε την ένταση
Όσο πιο πολύ εκνευρισμένο ακούγεται το παιδί σας, τόσο πιο ήρεμες πρέπει να είναι οι δικές σας απαντήσεις. Το παιδί σας φωνάζει; Διακόψτε το παραλήρημά του με προτάσεις όπως «καταλαβαίνω», «μπορώ να σε βοηθήσω». Έτσι σιγά σιγά θα μπορέσετε να επαναφέρετε την ηρεμία και να κάνετε μια πολιτισμένη συζήτηση. Το να αρχίσετε να φωνάζετε κι εσείς με τη σειρά σας δεν θα οδηγήσει πουθενά.

18. Μιλήστε του ανάλογα με την ηλικία του
Όσο μικρότερο είναι το παιδί σας, τόσο πιο απλές οδηγίες χρειάζεται. Πολλοί γονείς ρωτάνε το τρίχρονο παιδί τους «γιατί το έκανες αυτό;», όταν και οι ενήλικες ακόμη δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν τις συμπεριφορές τους. Προτιμήστε να του πείτε «ας μιλήσουμε γι' αυτό που έκανες».

19. Περιμένετε να περάσει η μπόρα
Μετά από μια σκανδαλιά ή μια κακή συμπεριφορά, ο ακροατής σας χρειάζεται λίγο χρόνο να ηρεμήσει. Είναι μάταιο να προσπαθείτε να νουθετήσετε ένα παιδί όταν αυτό είναι συναισθηματικό ράκος. Περιμένετε να αποκατασταθεί πρώτα η ηρεμία και μετά όλος ο χρόνος είναι δικός σας.

20. Φανείτε αυστηροί όταν χρειάζεται
Όταν ένα θέμα δεν επιδέχεται αντίρρησης, φανείτε αποφασιστικοί και μετά την αρχική σας εξήγηση μην δεχτείτε άλλη συζήτηση. «Λυπάμαι, δεν πρόκειται να ακούσω κάτι άλλο πάνω σ' αυτό» είναι ένας καλός τρόπος για να ολοκληρωθεί η συζήτηση. Φυλάξτε το αδιαπραγμάτευτο ύφος σας για τα αληθινά σημαντικά ζητήματα, ώστε όταν το ενεργοποιείτε, το παιδί σας να καταλαβαίνει ότι το εννοείτε στ' αλήθεια.

WOMANNOW.GR LOVES...