Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα κονδυλώματα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι το  πιο διαδεδομένο και σύνηθες σεξουαλικό νόσημα της εποχής. Πολλές γυναίκες ίσως ήδη έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τον ιό HPV και έχουν διαγνωστεί ως φορείς του. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια -μικρές δερματικές βλάβες με σχήμα σαν μικρό κουνουπίδι. Μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν από το δέρμα, να είναι μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας ή μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια και το χρώμα τους είναι ερυθρό-ρόδινο ή γκρίζο-φαιό, έχουν βάση πεπλατυσμένη ή με μίσχο, ενώ η σύστασή τους είναι μαλακή. Αρκετές φορές τα οξυτενή κονδυλώματα είναι εμφανή με το γυμνό μάτι, ωστόσο, ορισμένες φορές δεν είναι άμεσα ορατά. Για να δούμε λοιπόν όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα κονδυλώματα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, από τους ειδικούς του κυτταρολογικού κέντρου ALPHA PROLIPSIS!

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα ;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και με τη μη ολοκληρωμένη, γι' αυτό και κατατάσσονται στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Αν ο ένας ερωτικός σύντροφος έχει οξυτενή κονδυλώματα, είναι εύκολο να τα μεταδώσει στον άλλο. Εάν υπάρξει τριβή του δέρματος ή των βλεννογόνων με δέρμα ή βλεννογόνους κάποιου μολυσμένου ατόμου, ο ιός μπορεί να σε μολύνει. 

Πώς μπορεί να καταλάβει μια γυναίκα αν έχει κονδυλώματα ; Ποια είναι τα συμπτώματα ;

Τα κονδυλώματα στις γυναίκες συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Δεν πονάνε και δεν δημιουργούν φαγούρα. Η ασθενής τα αντιλαμβάνεται συνήθως με την αφή ή τα βλέπει με μεγεθυντικό καθρεφτάκι. Σε γενικές γραμμές, είναι δυνατόν να έχουν πολλά και διαφορετικά σχήματα. Ανάλογα με το μέγεθος, βεβαίως και την ανατομική τους θέση, μπορεί να συνοδεύονται από πόνο ή φαγούρα (κνησμό). 
 

Πώς μπορεί να καταλάβει ένας άνδρας αν έχει κονδυλώματα; Ποια είναι τα συμπτώματα ;

Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων στους άνδρες μπορεί να είναι κνησμός (φαγούρα) του πέους, του οσχέου ή της πρωκτικής περιοχής. O ασθενής τα αντιλαμβάνεται συνήθως με την αφή ή τα βλέπει με μεγεθυντικό καθρεφτάκι. Σε γενικές γραμμές, είναι δυνατόν να έχουν πολλά και διαφορετικά σχήματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση ;

Αν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, ο γιατρός μπορεί να τα δει και να τα αναγνωρίσει είτε με την γυναικολογική εξέταση-επισκόπηση της περιοχής είτε χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μηχάνημα, το κολποσκόπιο. Αν όμως είναι εσωτερικά, μπορεί να τα δει με την κλινική εξέταση-γυναικολογική εξέταση ή να τα υποπτευθεί από το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου. Τέλος, υπάρχουν και κάποιες καινούριες εξετάσειςπου λέγονται μοριακές τεχνικές τυποποίησης του τύπου HPV. Eίναι πάρα πολύ αξιόπιστες και το Κέντρο μας πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτουμε τον εξοπλισμό και ειδικούς μοριακούς βιολόγους, οι οποίοι διενεργούν εξετάσεις ανίχνευσης και τυποποίησης των στελεχών του ιού HPV.  

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο τακτικός προληπτικός έλεγχος ;

Κάθε γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται προληπτικά με λήψη τεστ παπ και μοριακή ανίχνευση-τυποποίηση HPV με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ανίχνευση του ιού HPV, πριν αυτός προλάβει να προκαλέσει κάποια σημαντική βλάβη. Πρέπει να τονίζω ότι η αξία της πρόληψης είναι ανεκτίμητη. Η κυτταρολογική εξέταση του τεστ Παπ και η μοριακή ανίχνευση του ιού HPV, μπορούν, εφόσον γίνονται συστηματικά και σε διαπιστευμένα-αξιόπιστα κυτταρολογικά εργαστήρια, όπως το Κυτταρολογικό Κέντρο ALPHA PROLIPSIS, να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον γυναικείο πληθυσμό.

Αν μια γυναίκα έχει εμφανίσει μια φορά στη ζωή της κονδυλώματα, γιατί πρέπει να εξετάζεται τακτικά ;

Κάθε γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται και να εξετάζεται τακτικά γιατί, όπως και σε άλλες περιπτώσεις προσβολής από ιούς, η θεραπεία δεν είναι πάντα αποτελεσματική και παρατηρούνται υποτροπές. Aπό τη στιγμή που θα κολλήσει μια γυναίκα  τον ιό, παραμένει φορέας του και υπάρχει πιθανότητα, ο ιός να υποτροπιάσει μετά τη θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα θα πρέπει να επαναλάβει τη θεραπευτική αγωγή. Σε γενικές γραμμές, πάντως, καλό θα είναι να θυμόμαστε πως οι υποτροπές των αλλοιώσεων είναι λίγες και πως συμβαίνουν συνήθως μέσα στον πρώτο χρόνο από την εμφάνισή τους. 

Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα ;

Aπό τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση, ο γιατρός, ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει θα προτείνει και τις ανάλογες λύσεις. Οι μέθοδοι θεραπείας των οξυτενών κονδυλωμάτων διακρίνονται σε φαρμακευτικές και μηχανικές. Οι φαρμακευτικές θεραπείες περιλαμβάνουν τα άρμακα ποδοφυλοτοξίνη και ιμικουιμόδη, τα οποία τοποθετούνται από την ίδια την ασθενή, και το τριχλωρο- οξικό οξύ και την ποδοφυλλίνη που εφαρμόζονται από τον γιατρό. Οι μηχανικές μέθοδοι περιλαμβάνουν την καταστροφή των κονδυλωμάτων με κρυοπηξία, ηλεκτροδιαθερμία και laser και την αφαίρεση (εκτομή) των κονδυλωμάτων. 

Γιατί να επιλέξει κάποια φίλη το Κέντρο σας για να κάνει τεστ ΠΑΠ και τυποποίηση HPV ;

Δημιουργήσαμε ένα χώρο με άμεση πρόσβαση (δίπλα στο σταθμό ΜΕΤΡΟ Κατεχάκη) με πολύ μεράκι και αγάπη, με σκοπό να δώσουμε στις γυναίκες φίλες τη δυνατότητα να μας γνωρίσουν και να κάνουν στο κέντρο μας αυτή την τόσο σημαντική προληπτική ιατρική εξέταση. Εμείς κάνουμε ταυτόχρονα και τη λήψη και τη διάγνωση του ΤΕΣΤ ΠΑΠ και της τυποποίησης HPV.
Πέρα του πολύ οικονομικού κόστους, οι υπηρεσίες μας είναι πολύ υψηλής ποιότητας και για το λόγο αυτό είμαστε ένα από τα ελάχιστα κυτταρολογικά εργαστήρια στην Ελλάδα που έχουν διαπιστευθεί κατά ELOT EN ISO 15189. Η πιστοποίησή μας αυτή δεν είναι κενό γράμμα αλλά αντανακλά την συνολική προσπάθειά μας να παρέχουμε αξιόπιστες, διεθνώς αναγνωρισμένες ιατρικές υπηρεσίες, εφαρμόζοντας ένα Σύστημα Ολικής Διαχείρισης Ποιότητας και δίνοντας σημασία σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες που μας φέρνουν πιο κοντά στα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Πρότυπα. Επιγραμματικά και μόνο θα αναφερθώ σε μερικά από τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε: 

  • Άνετοι και λειτουργικοί χώροι δειγματοληψίας
    Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας
  • Άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό για ανώδυνες λήψεις τεστ παπ
  • Οι 4 ιατροί κυτταρολόγοι του κέντρου μας είναι καταξιωμένοι επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, με πλούσιο επιστημονικό έργο
  • Εφαρμόζουμε μέτρα εσωτερικού ελέγχου ποιότητας 
  • Συμμετέχουμε σε προγράμματα εξωτερικού ελέγχου ποιότητας
  • Δωρεάν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών , εάν χρειαστεί, από τον Επιστημονικό Διευθυντή και τους ιατρούς μας.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα κάντε κλικ εδώ, κι επισκεφθείτε την σελίδα του ALPHA PROLIPSIS

WOMANNOW.GR LOVES...