Εξωσωματική, μύθοι και αλήθειες

Little Miss Sloane //Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι για πολλά ζευγάρια,  ο τρόπος για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να αποκτήσουν ένα παιδί. Ένα όνειρο που μέχρι να γίνει αληθινό, μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν καθυστερεί ή συναντά εμπόδια.

Εμείς μιλήσαμε με τον Δρ. Κωνσταντίνο Πάντο, γυναικολόγο εξειδικευμένο στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή  και του θέσαμε τα πιο βασικά ερωτήματα που έχει κάθε γυναίκα που δυσκολεύεται να κάνει παιδί. Ο κύριος Πάντος μας εξήγησε παράλληλα πως  το κάθε ζευγάρι, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρειάζεται άλλη προσέγγιση, άλλη θεραπεία, άλλη αντιμετώπιση.

 1. Πότε μια γυναίκα πρέπει ν΄αρχίσει ν΄ανησυχεί όταν δεν μπορεί να μείνει έγκυος;

Ένα ζευγάρι και όχι μόνο η γυναίκα πρέπει να αρχίσει να θορυβείται μετά από ένα χρόνο ανεπιτυχών προσπαθειών για σύλληψη. Ως προσπάθεια ορίζουμε τις ελεύθερες σεξουαλικές επαφές για τους 12 μήνες, ανάμεσα σε άτομα που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

2.Τι πρέπει να κοιτάξει πριν μπει στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Κατ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η τελευταία από μια σειρά λύσεων στην υπογονιμότητα. Οπότε,το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μια διάγνωση για να δούμε ποιος είναι ο λόγος, η αίτια που δεν καταφέρνουμε την πολυπόθητη εγκυμοσύνη.  Σε πάρα πολλές περιπτώσεις η θεραπεία είναι διαφορετική. Για παράδειγμα στην ενδομητρίωση (η οποία είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία υπογονιμότητας στη γυναίκα) με μια λαπαροσκοπική επέμβαση το πρόβλημα συνήθως λύνεται και η γυναίκα μπορεί να κάνει παιδιά. Γι αυτό επιβάλλεται πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδο να γίνουν κάποιες εξετάσεις και καλό θα ήταν μάλιστα να γίνουν σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Σας αναφέρω μερικά παραδείγματα : Yτεροσαλπιγγογραφία, ορμονικό προφίλ για τη γυναίκα, σπερμοδιάγραμμα για τον άνδρα που θα μας βοηθήσουν στη σωστή διάγνωση.

3. Πόσο ευθύνεται ο άντρας στις μέρες μας; 

Παλαιότερα ποσοστά εμφάνιζαν τη γυναίκα να παρουσιάζει περισσότερα προβλήματα με τη
γονιμότητα της σε σχέση με τον άνδρα. Τα τελευταία χρόνια όμως τα ποσοστά έχουν εξισωθεί με 40% των αιτίων να οφείλεται στη γυναίκα, 40% στον άνδρα και ένα 20% να είναι η λεγόμενη ανεξήγητη υπογονιμότητα.

4. Ποιο είναι το ποσοστό αποτυχίας; Γιατί ακούμε αρκετές αποτυχίες πριν καταφέρει τελικά μια γυναίκα να μείνει έγκυος;

Τα ποσοστά επιτυχίας των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων πια, έχουν φτάσει και μάλιστα έχουν ξεπεράσει τα ποσοστά της φυσικής σύλληψης. Οπότε καταλαβαίνετε ότι και το ποσοστό αποτυχίας είναι περίπου ίσο ή και μικρότερο από αυτό που πλέον μας δίνει η ίδια η φύση.

5. Πόσο επικίνδυνα μελλοντικά για την υγεία μιας γυναίκας είναι τα φάρμακα που λαμβάνει κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής;

Πληθυσμιακές μελέτες που έχουν γίνει σε Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες, σε εκατομμύρια γυναίκες και για περισσότερο από 30 χρόνια έχουν αποδείξει την πλήρη ασφάλεια των φαρμάκων, τα οποία μάλιστα έχει αποδειχθεί δεν συνδέονται και με την εμφάνιση νεοπλασιών σε βάθος χρόνου, όπως θεωρεί ο πολύς κόσμος.

6. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους της εξωσωματικής γονιμοποίησης νομίζω πως υπήρξε για πολλά χρόνια, ότι τα παιδάκια που γεννιούνται από αυτή τη μέθοδο δεν είναι "φυσιολογικά" και απολύτως υγιή, ότι είναι παιδιά του σωλήνα ή του εργαστηρίου και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην υγεία τους. Αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί σε διπλό επίπεδο. Πρώτον, αν φανταστούμε ότι πλέον καταφεύγουν και επιλέγουν την εξωσωματική γονιμοποίηση και γόνιμα ζευγάρια ακριβώς για να αποφύγουν την μετάδοση στην επόμενη γενιά πιθανών κληρονομικών νοσημάτων που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων ή τους μειώνουν το προσδόκιμο ζωής (σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος, μεσογειακή αναιμία ). Με την μέθοδο της προεμφυτευτικής διάγνωσης το έμβρυο μπορεί να ελεγχθεί γενετικά πριν τοποθετηθεί στη μήτρα μέχρι και για 350 ασθένειες. Και δεύτερον στατιστικές έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πιο έξυπνα πιθανόν λόγω επιλογής…

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στο : www.genesisathens.gr

 

WOMANNOW.GR LOVES...