Είναι το καλύτερο μέρος του μοσχαριού, γι αυτό και η τιμή του είναι ανάλογη. Είναι τόσο γευστικό, αρκεί να το ψήσουμε σωστά και να το συνοδεύσουμε με τις κατάλληλες γεύσεις. Τι πρέπει να ξέρουμε; Και πόση ώρα πρέπει να το ψήσουμε;
- Πρώτ απ΄όλα να θυμάστε πως πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα πρέπει να έχετε σκουπίσει με χαρτί κουζίνας που θ΄απορροφήσει όλα τα υγρά το κρέας. Αυτό να το θυμάστε και για τις μπριζόλες.
- Το κρέας να το αφήνετε για κανένα εικοσάλεπτο σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε.
- Πρέπει το τηγάνι στο οποίο θα το ψήσετε, αν δεν έχετε γκριλ, να έχει πάρα πολύ υψηλή θερμοκρασία (από 180-200 βαθμούς Κελσίου). Ο χρόνος ξεκινά σωστά από τη στιγμή που θα το ακουμπήσετε στο εσωτερικό του σκεύους σας.
- Αν το τηγανίσετε λοιπόν βάλτε μαζί με το λάδι και λίγο βούτυρο. Θα δώσει φοβερό άρωμα.
- Μην βάζετε αλάτι πριν τσιγαρίσετε το κρέας.
- Οι χρόνοι τώρα εξαρτώνται από το πως το θέλει ο καθένας ψημένο. Αν λοιπόν το θέλετε "Μπλε" που σημαίνει σχεδόν άψητο, αφού θα διακρίνεται πλήρως το αίμα του στη μέση, υπολογίστε όχι παραπάνω από δυο λεπτά στην κάθε πλευρά.
- Το σενιάν, που είναι λίγο πιο ψημένο από το μπλε θέλει περίπου 5 λεπτά.
- Το καλοψημένο δεν πρέπει να έχει ίχνος αίματος στο εσωτερικό του και χρειάζεται περίπου 7 λεπτά από την κάθε πλευρά. Προσοχή όμως, χαμηλή φωτιά, για να μην "αρπάξει" από έξω και μέσα μείνει άψητο. Θα ξεκινήσετε λοιπόν στα 3 πρώτα λεπτά με υψηλή θερμοκρασία και μετά θα χαμηλώσετε.
- Φυσικά μπορείτε να το ψήσετε και στον φούρνο, τότε όμως θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο κουζίνας που θα το βάζετε μέσα στο κρέας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να δείτε αν έχει φθάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Απο 75 βαθμούς Κελσίου και πάνω, το φιλέτο είναι έτοιμο.
- Λίγες πατάτες τηγανητές, λαχανικά όπως καρότα, καλαμπόκι που θα τα έχετε περάσει από μία κατσαρόλα με λίγο βούτυρο ή άγριο ρύζι είναι ιδανικά συνοδευτικά για το ζουμερό υπέροχο φιλέτο που μόλις φτιάξατε!
Θέλετε κι άλλες ιδέες για την κουζίνα και τα μαγειρέματά σας; Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να τα μαθαίνετε όλα
Κι αν θέλετε κι άλλες ιδέες για συνταγές, tips και μυστικά μαγειρικής για τα τραπέζια σας, κάντε κλικ εδώ, στην κατηγορία ΣΥΝΤΑΓΕΣ!