Τα 10 κλειδιά της επιτυχίας για ένα ευτυχισμένο ζευγάρι

eb6434eeb9bab74b824be579db6fb65aΥπάρχουν καλές και κακές στιγμές σε κάθε ζευγάρι, όμως πως καταφέρνουν μερικά ζευγάρια να μπλοκάρουν και να μην προχωρούν, ενώ άλλα να παραμένουν αγαπημένα με καλές αλλά και  κακές στιγμές; Η απάντηση δε βασίζεται στην τύχη. Τα ζευγάρια που επιθυμούν να λειτουργήσει η σχέση τους πρέπει να αφιερώσουν χρόνο, χώρο, υπομονή

, επιμονή δουλειά και αφοσίωση. Πρέπει να  συνειδητοποιήσουν σημαντικά κλειδιά που μπορούν να τους φέρουν ισορροπία και ευτυχία στη σχέση, παρ΄όλη την καθημερινή φθορά. Για να δούμε τα 10 πιο σημαντικά κλειδιά της επιτυχίας για ένα ευτυχισμένο ζευγάρι.

  • Να καλλιεργήσουν μια ρεαλιστική εικόνα για την σχέση

Τα ζευγάρια πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το αρχικό ερωτικό, ρομαντικό πάθος κάποια στιγμή  αντικαθιστάται  με βαθύτερα, ουσιαστικότερα συναισθήματα αγάπης και συντροφικότητας. Μια μακροχρόνια σχέση έχει φυσιολογική φθορά και η προσδοκία ότι όλα πρέπει να είναι πάντα τέλεια, είναι μη ρεαλιστική.

  • Να δημιουργήσουν μια «ρεαλιστική σχέση» με δουλειά και προσπάθεια 

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να αντιμετωπίζει μαζί τα προβλήματα και τις εντάσεις που θα παρουσιαστούν και μάλιστα άμεσα. Οι καλές σχέσεις δεν έρχονται πάντα  φυσικά, αλλά χρειάζονται  δουλειά και φροντίδα.

  • Να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο

Το ζευγάρι για να είναι ευτυχισμένο πρέπει να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο μαζί, ακόμα και χωρίς παιδιά ή άλλες εξωτερικές ενασχολήσεις για να καλλιεργήσει τον δεσμό μεταξύ τους.

Ο ποιοτικός χρόνος του ζευγαριού πρέπει να είναι μια κοινή δραστηριότητα στην οποία θα μοιράζονται πράγματα, θα ανταλλάζουν απόψεις και όχι ενασχόληση με κάτι παθητικό π.χ. να βλέπουν τηλεόραση.

  • Να σέβονται την ανεξαρτησία και αυτονομία ο ένας του άλλου

Αυτή η άποψη έρχεται σε σύγκρουση με κάποιες συμβατικές απόψεις ότι στα ζευγάρια δεν επιτρέπεται να έχουν αυτονομία. Σήμερα  όμως πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό τα ζευγάρια να διατηρούν την σύνδεσή τους αλλά ταυτόχρονα  το κάθε άτομο την αυτονομία του. Σημαντικό κλειδί ισορροπημένης σχέσης .

  • Να εκτιμούν τη διαφορετικότητα ο ένας του άλλου

Αν ένα ζευγάρι σκεφτεί αρχικά τι το τράβηξε στον άλλο  στην αρχή θα μπορούσε να είναι και τα κοινά αλλά και τα διαφορετικά στοιχεία που έχει ο καθένας. Άρα τα ζευγάρια πρέπει να μάθουν  αντί να παραπονιούνται για τις διαφορές να τις εκτιμήσουν και να τις κατανοήσουν.

  • Να μην περιμένουν ή προσπαθούν να αλλάξουν τον σύντροφο αλλά να τον αποδεχτούν και εκτιμήσουν  έτσι όπως είναι  

Οι περισσότερες διαφωνίες ξεκινούν από την προσπάθεια να αλλάξει ο ένας τον άλλον, όμως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν τόσο πιο εύκολο μπορούν να σώσουν την σχέση, να εκτιμήσουν  ο ένας τον άλλον και να κάνουν  τις απαραίτητες αλλαγές  για να έρθουν πιο κοντά.

  • Να αποδεχτούν ότι ορισμένα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν

Αντί να σπαταλούν πολύτιμη ενέργεια είναι καλύτερα να  αποδεχτούν ορισμένα θέματα στη σχέση δεν αλλάζουν και ή πρέπει να προσπαθήσουν να συμβιβαστούν ή να δουλέψουν πάνω σε αυτά.

  • Να καλλιεργούν διαρκή επικοινωνία

Η έλλειψη επικοινωνίας είναι από τους πιο σημαντικούς λόγους που κλονίζονται οι σχέσεις. Τα ζευγάρια πρέπει να μάθουν να ακούνε τον σύντροφό τους, να δείχνουν  κατανόηση ακόμα και αν διαφωνούν. Έτσι ο σύντροφό θα φύγει από την αμυντική στάση και θα γίνει ευκολότερο να  ακούσει σκέψεις και συναισθήματά του άλλου και τελικά να τις αποδεχτεί.

  • Να συνειδητοποιήσουν ότι η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη

Όσο και να είναι δύσκολο η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη να διατηρηθεί η ποιότητα και η ισορροπία στη σχέση. Αντίθετα η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τη δημιουργία απόστασης και αποξένωσης σε ένα ζευγάρι.

  • Να μην θεωρούν τον σύντροφό τους  δεδομένο

Το καλύτερο κλειδί επιτυχίας σε ένα ζευγάρι για να είναι ευτυχισμένο,  είναι να εκτιμούν ο ένας τον άλλο .Να  υπενθυμίζουν ο ένας στον άλλο πόσο τον εκτιμούν και να εκφράζουν  τα αισθήματά εκτίμησης και ευγνωμοσύνης  που τρέφουν ένας για τον άλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ

H Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., HARVARD University είναι Ψυχο – Εκπαιδευτική σύμβουλος παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ζευγαριών και οικογένειας. Επίσης έχει εξειδίκευση σε γυναικεία θέματα, εικόνας σώματος, αυτοπεποίθησης και διατροφικές Διαταραχές. Είναι μέλος του Harvard Club of Greece, Σύλλογος Αποφοίτων του Παν. Harvard στην Ελλάδα (Harvard Alumni Association , HAA), έγκριτο μέλος της Ελληνικής εταιρείας  συμβουλευτικής ΕΕΣ και μέλος του Δ.Σ. Eπίσης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής εταιρείας Συμβουλευτικής & της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, American Psychological Association APA, από το 1996. Ήταν 16 χρόνια Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής του International School of Athens, (ISA) & μέλος του Executive Committe. 

ATHENS MEDICAL PARTNERS , Κηφισίας 332, τηλ.: 210 – 6838241 / 210- 6834639 / Κινητό: 00 30 6945541188

Email: ginagthanopoulou@gmail.com ginathanopoulou@post.harvard.edu

WOMANNOW.GR LOVES...