Στην αρχή ήταν όλα ωραία... Ναι, στην αρχή της σχέσης αλλά και πριν ξεκινήσει η κρίση. Ή μήπως πάντα η σχέση με τα χρήματα δείχνουν κάτι τόσο για εμάς όσο και για τον άλλο; Και πώς θ΄αποφύγουμε να μην γίνονται αιτία απομάκρυνσης και τσακωμών;
Τα χρήματα πάντα έπαιζαν σημαντικό ρόλο σε μία σχέση αφού είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν αρκετά ζευγάρια σε τσακωμούς και τελικά στην απομάκρυνση. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι ένα νέο, μετά κρίσης, φαινόμενο. Διότι ένας άνθρωπος που είναι "σφιχτός" με τα οικονομικά του και δεν θέλει να ξοδεύει το κάνει, γιατί νιώθει έτσι ασφάλεια που δεν μπορεί να τη νιώσει μέσα του. Αυτό φαίνεται πως το "κουβαλάει" από τα παιδικά του χρόνια και θα εκφραστεί και σε άλλους τομείς της ζωής του, όπως στις σχέσεις του. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στην αντίθετη περίπτωση, όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο που σκορπάει τα λεφτά του.
Το κρίσιμο είναι να υπάρχει σύμπνοια μεταξύ του ζευγαριού και ειλικρίνεια. Έτσι μόνο μπορούν ν΄αντιμετωπισθούν τα χρέη και οι ανάγκες που δημιουργούνται. Από τη μία πλευρά δεν πρέπει να φοβάται ο ένας να μιλήσει ανοιχτά για όσα χρωστάει (τράπεζες, κάρτες, αυτοκίνητο κλπ) ώστε μαζί να φτιάξουν ένα πλάνο αποπληρωμής. Γι αυτό δεν είναι μαζί δυο άνθρωποι; Για να μπορούν να μοιράζονται και να είναι απολύτως ειλικρινείς; Εξίσου σημαντικό είναι να βλέπουν τη ζωή από την ίδια σκοπιά. Προφανώς και δεν είναι εποχή για εξωτικά ταξίδια, ή για ψώνια σε ρούχα και παπούτσια που ξεπερνούν το μπάτζετ σας. Αν όμως η ανάγκη σας για μια κοντινή απόδραση είναι μεγάλη, είναι απαραίτητο να την επικοινωνήσετε, να την μάθει ο σύντροφός σας και μαζί να οργανώσετε το πώς και πότε θα το κάνετε. Αν νιώθετε καλύτερα πηγαίνοντας μια βόλτα στα μαγαζιά, κάντε το μαζί ψωνίζοντας ένα μικρό δώρο για τον εαυτό σας ή και για τον σύντροφό σας. Γιατί έτσι πρέπει κι εσείς να λειτουργείτε με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του άλλου. Το βασικό λοιπόν είναι ν΄αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλο όχι ανταγωνιστικά, αλλά να λειτουργούν σαν μια ομάδα που συνεργάζεται για έναν κοινό σκοπό. Και να μη νιώθει κανένας από τους δύο ενοχές αν φέρνει λιγότερα χρήματα στο σπίτι για ένα διάστημα. Γιατί δεν είναι όλη η ζωή τα χρήματα. Για παράδειγμα μια μητέρα που μεγαλώνει τα παιδιά της, τα διαβάζει, τα πηγαίνει βόλτες και τα στηρίζει συναισθηματικά προσφέρει πολύ περισσότερα από έναν μισθό στην οικογένειά της, αφού την κρατά δεμένη κι ισορροπημένη.
Όσον αφορά στους χωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αν έχετε συνηθίσει έτσι, συνεχίστε το, αλλά ιδανικά ας έχετε έναν κοινό λογαριασμό με τον σύντροφό σας κι ο καθένας τον δικό του να τον χρησιμοποιεί για τα προσωπικά του έξοδα και χρέη.