Όταν το παιδί μας επηρεάζεται

epiroiΑλλάζει τον τρόπο που  μιλάει, θέλει να σταματήσει τα αγγλικά, λέει συνέχεια  «κακές» λέξεις: το αγγελούδι σας έχει αρχίσει να μεταλλάσσεται σε ένα ιδιότυπο alter ego όλων όσοι το περιβάλλουν. Μην ανησυχείτε. Δεν υπάρχει τίποτε το ασυνήθιστο σε όλα τα παραπάνω. Η μίμηση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες της νοητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης ενός παιδιού. Όταν είναι βρέφος, λειτουργεί ως καθρέφτης της μητέρας. Στη συνέχεια, μιμείται το λόγο και την ομιλία και αργότερα, επειδή θέλει να γνωρίσει τον κόσμο των μεγάλων, μιμείται τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες και τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι ενήλικες.

Με την εισαγωγή του στο σχολικό περιβάλλον, το παιδί προσπαθεί να νιώσει ευχαρίστηση, να εκτονώσει την επιθετικότητά του, να αποκτήσει καινούριες σχέσεις, να ακολουθεί κανόνες, να συνεργάζεται και να εκτιμά τους άλλους. Και σε αυτή την ηλικία μπορεί να το καταφέρει και μέσω της μίμησης των συνομηλίκων του.

Στην ηλικία δε της εφηβείας, η μίμηση εξελίσσεται σε ταύτιση, που στοχεύει κυρίως στην ένταξή του στην ομάδα, στην μείωση της επιρροής των γονιών στη ζωή του και σε μεγαλύτερη αυτονομία.

Πότε είναι πρόβλημα;

Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που η μιμητική αυτή συμπεριφορά καταλήγει να καταβάλει κάθε κύτταρό του. Η επίμονη και επαναληπτική μίμηση της συμπεριφοράς των άλλων δείχνει σαφώς ότι το παιδί δεν έχει κατανοήσει την αξία του εαυτού του, και αυτό είναι σίγουρα κάτι που ξεκινά από εμάς. Συχνά, στην προσπάθειά μας να το προστατεύσουμε, του αποκρύπτουμε ότι στη ζωή υπάρχουν και δυσκολίες – κι έτσι του μαθαίνουμε να λειτουργεί μόνο μέσα από εμάς. Όταν όμως θα έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, μην έχοντας πίστη στον εαυτό του, θα θεωρήσει ότι εκείνοι είναι καλύτεροι, εξυπνότεροι, ομορφότεροι και για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους, θα δανειστεί συμπεριφορές. Αυτή όμως είναι μια επικίνδυνη διαδρομή, γιατί το κάνει να υποτιμά τον εαυτό του και τελικά να γίνεται έρμαιο των άλλων.
Γι' αυτό επενδύστε επάνω του συναισθηματικά: δημιουργήστε μαζί του μια σχέση σεβασμού, αποδοχής, ορίων και εμπιστοσύνης. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει σταθερή εικόνα του εαυτού του και να υποστηρίξει τη δική του γνώμη.

WOMANNOW.GR LOVES...