Ο ήλιος κάνει καλό στον... ύπνο!

sosto sunΤι σχέση μπορεί να έχει ο ήλιος με τον ποιότητα του ύπνου μας; Μόνο καλή - αν εξαιρέσουμε βεβαία εκείνη την περίπτωση όπου αποκοιμιώμαστε πάνω στην ξαπλώστρα για να ξυπνήσουμε μετά τσουρουφλισμένες. Ανάμεσα στις αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου, πλέον συγκαταλέγεται και η καταπολέμηση της αϋπνίας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Forbes.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ποιότητα ύπνου 49 εργαζομένων σε γραφεία από τους οποίους οι 27 κάθονταν κοντά στα παράθυρα και οι 22 μακριά από τα παράθυρα στο χώρο εργασίας τους. Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα άτομα που βρίσκονταν κοντά στα παράθυρα έλαβαν κατά μέσο όρο 173% πιο φυσική έκθεση στο φως κατά τις ώρες εργασίας, και κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 46 λεπτά περισσότερο κάθε βράδυ από τους συναδέλφους τους που δεν είχαν παράθυρα κοντά.
Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του περιοδικού Forbes «οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν περισσότερο ηλιακό φως είναι πιο δραστήριοι, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και φαίνονται πιο ευτυχισμένοι. Στα γραφεία εργαζομένων χωρίς παράθυρα, αντίθετα, αναφέρθηκαν πιο πολλές ασθένειες, χαμηλότερη ζωτικότητα και κακή ποιότητα ύπνου.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, για την ευεργετική επίδραση του ήλιου στον ύπνο μας, σε μεγάλο βαθμό συμβάλλει και η βιταμίνη D, που παράγεται από την έκθεση στο ηλιακό φως και παίζει μεγάλο ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας και της ευτυχίας μας. Συγκεκριμένα, το φως βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού σας ρολογιού και συμβάλει στην οργάνωση του ύπνου.
Έτσι, ακόμα κι αν δε δουλεύετε σε ηλιόλουστο γραφείο, οι επιστήμονες συνιστούν μία πρωινή βόλτα στη λιακάδα μέσα στη μέρα, ώστε να έχετε καλύτερο ύπνο το βράδυ. Ακόμη καλύτερα; Συνδυάστε την έκθεσή σας στον ήλιο με παιχνίδι με τα παιδιά και περπάτημα, πάντα με καπέλο και χρήση αντηλιακού!

WOMANNOW.GR LOVES...