Γιατί είναι σημαντικό να κάνουμε γενέθλια στο παιδί μας

birthaday kidΣτην εποχή μας πλέον είναι δεδομένο οτι κάνουμε ένα μικρό ή μεγάλο κάλεσμα την ημέρα των γενεθλίων του παιδιού μας. Για τις περισσότερες από εμάς. Κάποτε όμως, ίσως και τώρα κάποια σπίτια δεν κρίνουν σκόπιμο να σβήσουν έστω μια τούρτα τη μέρα που το παιδί

τους κλείνει έναν ακόμη χρόνο ζωής. Πειράζει;

Η απάντηση είναι ναι, οι πρέπει οι γονείς να γιορτάζουν τα γενέθλια τους παιδιού τους. Γιατί αυτό κάνει το παιδί να νοιώθει «ιδιαίτερα αγαπητό και αποδεκτό» από το οικογενειακό περιβάλλον και τους φίλους. Επίσης με αυτόν τον τρόπο εκείνη την ιδιαίτερη μέρα που είναι τα γενέθλιά του, μπαίνει στο κέντρο της προσοχής, γεγονός που βοηθάει το κτίσιμο της αυτοπεποίθησης του, μαθαίνει να γίνεται «φιλόξενος» , να δέχεται και να προσέχει τους φίλους του, να είναι ευγενικός, να τους καλωσορίζει και να τους προσέχει, να μοιράζεται τα παιχνίδια και τα δώρα του. Αναπτύσσει δηλαδή έτσι, τις ικανότητες της φιλοξενίας, της επικοινωνίας, της κοινωνικοποίησης, του μοιράσματος.
Οι γονείς θα πρέπει να προσφέρουν αυτή την ιδιαίτερη μέρα στο παιδί μία ωραία γιορτή, όπως μπορεί ο καθένας, με τις δικές του οικονομικές δυνατότητες και όχι προσπαθώντας να συγκριθεί με το τι κάνουν οι άλλοι. Αυτό είναι κάτι που πρέπει ο γονιός να το εξηγήσει στο παιδί. Δηλαδή : «Πάντα κάνουμε ό,τι μπορούμε σύμφωνα με τις δυνατότητες μας και με την πολλή αγάπη που σου έχουμε, προσπαθούμε να σου προσφέρουμε το καλύτερο για να είσαι χαρούμενος. Δεν θα πρέπει να συγκρινόμαστε με το τι κάνουν οι γονείς των φίλων σου»
Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα εκτιμήσει την προσφορά , την αγάπη , την προσοχή των γονέων του αυτή την ιδιαίτερη μέρα και θα μάθει να αποφεύγει να συγκρίνεται με τους άλλους. Θα μάθει πως δεν υφίσταται μέτρο σύγκρισης και πως θα πρέπει πάντα να είναι ο εαυτός του, να βασίζεται στις δικές του ικανότητες και κατορθώματα και όχι σε αυτά των άλλων.

Έτσι την επόμενη φορά που το παιδί σας θα έχει τα γενέθλιά του, μια ωραία τούρτα, η οικογένεια και λίγοι φίλοι γύρω από το τραπέζι με εκείνο να σβήνει τα κεράκια, είναι το μεγαλύτερο κι ωραιότερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε!

Από τη Τζίνα Θανοπούλου, συμβουλευτική ψυχολόγο

Η Τζίνα Θανοπούλου έχει Διδακτορικό Δίπλωμα & Master’s degree στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο ΗARVARD. Επίσης ειδικεύεται στη Ψυχο-εκπαιδευτική Συμβουλευτική & Υποστήριξη μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Είναι Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής & Μαθησιακών Δυσκολιών του ISA ενώ διατηρεί το προσωπικό της γραφείο όπου κάνει Συμβουλευτική Ψυχολογική παρέμβαση σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, παιδιά, & εφήβους. Είναι Έγκριτο μέλος της Ευρωπαϊκής, Βρετανικής & Ελληνικής ΕταιρείαW Συμβουλευτικής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ελληνικού Συλλόγου αποφοίτων του Πανεπιστημίου HARVARD, HARVARD CLUB OF GREECE

Αν θέλετε να έρθετε σ΄επαφή μαζί της συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο In touch

WOMANNOW.GR LOVES...