Γιατί δεν με καταλαβαίνει;

ZEYGARIΑναρωτιέστε γιατί ο σύντροφός σας, σε αντίθεση με εσάς, είναι παντελώς ανίκανος να αποκωδικοποιεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με αποτέλεσμα να πρέπει εσείς να του εξηγείτε τι σας πείραξε και πότε δεν είστε καλά; Μην τον κατηγορείτε, δεν φταίει εκείνος αλλά ο… εγκέφαλός του.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One» διαπίστωσε ότι οι άνδρες δεν είναι «προγραμματισμένοι» να «διαβάζουν» τα συναισθήματα των γυναικών – τουλάχιστον στα μάτια τους. Αντιθέτως ο εγκέφαλός τους φαίνεται να είναι δικτυωμένος, έτσι ώστε να αποκρυπτογραφούν ευκολότερα τα συναισθήματα των άλλων ανδρών.

Το χαρακτηριστικό αυτό θεωρείται ότι είχε σημαντική εξελικτική χρησιμότητα αφού θα πρέπει να αποτελούσε «κλειδί» για την επιβίωση στους άγριους καιρούς της επικράτησης του ισχυρότερου αρσενικού.

Τόσο ίδιοι, μα τόσο διαφορετικοί…
Παρά το γεγονός ότι ανατομικά δεν παρουσιάζουν κάποια εμφανή διαφορά, αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει τα τελευταία χρόνια διαφοροποιήσεις στη μορφολογία και στη λειτουργία των εγκεφάλων των ανδρών σε σχέση με των γυναικών. Πρόσφατα μάλιστα ειδικοί του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου είχαν δει σε πειράματα ότι οι άνδρες δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα των άλλων από την έκφραση του προσώπου τους.
Στη νέα μελέτη ερευνητές από πανεπιστήμια της Γερμανίας συγκεκριμενοποιούν περισσότερο την «ανικανότητα» αυτή των ανδρών, εξετάζοντάς περαιτέρω μια τάση που έχει φανεί σε άλλες έρευνες – το ότι οι άνδρες δυσκολεύονται περισσότερο να κατανοήσουν την έκφραση των γυναικών από ό,τι των εκπροσώπων του φύλου τους.
Προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον οι άνδρες είναι ικανοί να αποκρυπτογραφήσουν τα συναισθήματα των δυο φύλων από τα μάτια τους, ο Μπόρις Σίφερ, ψυχίατρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου LWL στο Μπόχουμ της Γερμανίας, και οι συνεργάτες του έβαλαν στον λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο 22 άνδρες ηλικίας 21 ως 52 ετών. Οι ειδικοί έδειξαν στους εθελοντές εικόνες που απεικόνιζαν 36 ζευγάρια μάτια και τους ζήτησαν να περιγράψουν τα συναισθήματα των «κατόχων» τους.
Οι εθελοντές χρειάστηκαν πολλή ώρα και δυσκολεύτηκαν να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα των ματιών που ανήκαν σε γυναίκες – συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βαθμός δυσκολίας στο «διάβασμα» των γυναικείων ματιών ήταν διπλάσιος σε σχέση με των ανδρικών ματιών. Επιπλέον η εγκεφαλική δραστηριότητα που απεικονίστηκε στις εγκεφαλικές τομογραφίες ήταν διαφορετική στις δυο περιπτώσεις.

Επομένως, σταματήστε να περιμένετε από το σύντροφό σας να «σας καταλάβει» μόνο από τα μάτια ή από την έκφραση του προσώπου σας και μιλήστε του. Η γλωσσική επικοινωνία ήταν πάντα το καλύτερο μέσο για να αποφευχθούν διαφορές και παρεξηγήσεις (τουλάχιστον μέχρι την επόμενη)!

WOMANNOW.GR LOVES...