Τι συμβαίνει και τσακωνόμαστε τα Χριστούγεννα; Τρόποι αντιμετώπισης

Τι συμβαίνει και τσακωνόμαστε τα Χριστούγεννα; Τρόποι αντιμετώπισης

Ήρθαν επιτέλους τα Χριστούγεννα που με μεγάλη ανυπομονησία περιμέναμε μικροί και μεγάλοι. Περισσότερος χρόνος λοιπόν στο σπίτι, μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους, εορταστικά τραπέζια, καλέσματα και έξοδοι. Μια οικογένεια μπροστά στο τζάκι ν΄ανοίγει τα δώρα της, οι παπούδες και οι γιαγιάδες να δοκιμάζουν τα γλυκά που έχετε φτιάξει κι εσείς με το ωραίο σας φόρεμα να απολαμβάνετε τις στιγμές, ήρεμη και χαλαρή. Μάλλον αυτό που περιγράφουμε είναι από σκηνή ταινίας, γιατί η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Και μάλιστα με αρκετούς καυγάδες μεταξύ του ζευγαριού αλλά και των παιδιών. Γιατί τσακωνόμαστε τα Χριστούγεννα και τι μπορουμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε; 

Ο πρώτος λόγος είναι οτι μετά από πολύ καιρό (η τελευταία φορά ήταν οι καλοκαιρινές διακοπές) μαζεύεται όλη η οικογένεια στον ίδιο χώρο για πολλές ώρες. Στην αρχή αυτό είναι ωραίο, στη συνέχεια όμως γίνεται αντιληπτό ότι το κάθε μέλος της οικογένειας θέλει διαφορετικά πράγματα. Τα παιδιά που στην καθημερινότητά τους πηγαίνουν σχολείο και μεταξύ άλλων εκτονώνονται, τώρα βρίσκονται στο σπίτι και ψάχνουν τρόπους να παίξουν και να διασκεδάσουν. Όσα παιχνίδια κι αν έχουν, έρχεται η στιγμή που έχει περισσότερη πλάκα (!) να τσακωθούν κι έτσι ανάβουν τα αίματα. Εσείς προσπαθείτε να λειτουργήσετε πυροσβεστικά, άλλες φορές με φωνές κι άλλες με ηρεμία αλλά τελικά το κλίμα έχει χαλάσει. 

Ο σύντροφός μας εκεί που περνούσε ατέλειωτες ώρες στο γραφείο, είναι πλέον σπίτι. Θέλει να ξεκουραστεί, να δει τηλεόραση, να διαβάσει, να φάει, να κοιμηθεί. Τον ενοχλούν οι φωνές, η φασαρία, ακόμη και η ηλεκτρική σκούπα. 

Κι εσείς προσπαθείτε να ισορροπήσετε μεταξύ συντρόφου και παιδιών, να μαζέψετε το σπίτι, που τώρα πιο πολύ από ποτέ είναι ακατάστατο (για την κουζίνα δεν συζητάμε, βομβαρδισμένο τοπίο) κι έτσι όχι μόνο δεν ξεκουράζεστε, αλλά έχετε και νεύρα. 

Έπειτα είναι οι καλεσμένοι. Όσο κι αν θέλουμε να κάνουμε ένα τραπέζι και να ευχαριστήσουμε τους αγαπημένους μας συγγενείς και φίλους, δε γίνεται να μην κουραστούμε. Κι αυτό δεν το σκεφτόμαστε τη στιγμή που ετοιμάζουμε το μενού, θέλουμε όχι μόνο να φτιάξουμε νόστιμα φαγητά, αλλά να κάνουμε και την καλύτερη εντύπωση ως οικοδέσποινες.

Κι ακολουθούν οι έξοδοι, τα πάρτυ, οι προσκλήσεις. Σχεδιάζουμε τι θα φορέσουμε, πώς θα βαφτούμε κι ονειρευόμαστε τον χορό του αιώνα. Κι όταν τελικά το πάρτυ βγαίνει αλλιώς, χωρίς κέφι και καλό κλίμα, απογοητευόμαστε... 

Τέλος είναι αυτή η οικονομική κατάσταση που μας ταλαιπωρεί και την περίοδο των γιορτών ξοδεύουμε πολλά χρήματα. Ακόμη κι αν δυσκολευόμαστε θέλουμε τα παιδιά να ευχαριστηθούν και  τους αγοράζουμε ακριβά παιχνίδια και δώρα. Αυτό, μας πιέζει ψυχολογικά, αφού ξέρουμε πως βγήκαμε από τον προϋπολογισμό.Κι έτσι προστίθεται κι αυτό στα... νεύρα που έχουμε. 

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να μην τσακωνόμαστε μέσα στα Χριστούγεννα; 

1. Να μην φθάνουμε τον εαυτό μας στα όριά του. Είτε στην προετοιμασία ενός τραπεζιού, είτε στο συμμάζεμα του σπιτιού, ακόμη και στην αντοχή μας σε ένα κάλεσμα. Πριν νιώσουμε εξαντλημένες πρέπει να σταματάμε και να ενημερώνουμε τους γύρω μας για το πώς νιώθουμε.

2. Δεν κρίνεται η προσωπικότητα καμιάς γυναίκας από το τραπέζι που θα κάνει τα Χριστούγεννα, ειδικά αν είναι οικογενειακό. Αν λοιπόν δεν έχετε βοήθεια, αρκεστείτε σε απλά φαγητά και ζητήστε από τους συγγενείς ή φίλους να σας φέρουν αντί δώρου μια πίτα, ένα γλυκό ακόμη και τη γέμιση της γαλοπούλας...

3. Βρείτε μαζί με τα παιδιά σας βιβλία, dvd και παιχνίδια για την περίοδο των γιορτών και συζητήστε μαζί τους πως κάποιες ώρες της ημέρας επειδή ο μπαμπάς κι η μάμα θέλουν να ξεκουραστούν, να κάθονται στο δωμάτιό τους να παίζουν.

4. Ζητήστε από τα παιδιά και τον σύντρόφό σας να βοηθούν στο συμμάζεμα του σπιτιού, πηγαίνοντας τα ποτήρια και τα πιάτα τους στην κουζίνα, μαζεύοντας τα άπλυτα και στρώνοντας τα κρεβάτια τους. 

5. Μην έχετε υπερβολικές προσδοκίες από τις γιορτές στα καλέσματα και στις εξόδους. Μπορεί να περάσετε υπέροχα, μπορεί και όχι. Αντιμετωπίστε κάθε κάλεσμα και έξοδο σαν μια κανονική μέρα. 

6. Μείνετε σταθεροί στον οικονομικό σας προϋπολογισμό όσον αφορά στα δώρα. Τα παιδιά ευχαριστιούνται με πολύ απλά πράγματα, δεν χρειάζεται λοιπόν να ξοδέψετε μια περιουσία για να τα ικανοποιήσετε. Εξάλλου μεγαλύτερο δώρο από τις όμορφες αναμνήσεις που θα δημιουργήσετε μαζί τους αυτά τα Χριστούγεννα, δεν υπάρχει! 

7.Και τέλος και πιο βασικό, ζήστε τη στιγμή, ζήστε τώρα και μην σκέφτεστε τι θα γίνει αύριο, σε μια βδομάδα ή σε λίγο. Νιώστε την αγάπη και τη ζεστασιά από τους αγαπημένους σας. Έτσι θα χαρείτε τα Χριστούγεννα! 

WOMANNOW.GR LOVES...