Θέλω να βρω δουλειά, τι να κάνω;

workΕίσαι σε φάση που δεν έχεις δουλειά είτε εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που έκλεισε πολλές επιχειρήσεις ή μειώθηκε το προσωπικό (κι εσύ ήσουν ένα από τα θύματα), είτε επειδή γέννησες και τώρα θέλεις ξανά να μπεις στον εργασιακό στίβο; Για όποιο λόγο κι αν αυτή τη στιγμή κάθεσαι σπίτι σου, το θέμα είναι πως για να διαβάζεις αυτές τις γραμμές, θέλεις να βρεις δουλειά και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Υπάρχουν τρόποι!

1. Μην φοβάσαι να ξεκινήσεις να ψάχνεις

Φίλοι, γνωστοί ακόμη και το οικογενειακό σου περιβάλλον ίσως σε απογοητεύουν λέγοντάς σου πως "οι εποχές είναι πάρα πολύ δύσκολες", "εδώ ο τάδε με τέτοια προσόντα δεν έχει δουλειά, πώς θα βρεις εσύ" κι άλλα τέτοια που σε κάνουν να φοβάσαι, να ξεκινήσεις την αναζήτηση. Μην τους ακούς! Ναι, η εποχή είναι δύσκολη, όμως υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι με πείσμα, υπομονή και μεράκι που θέλουν και μπορούν να δουλέψουν. Θέσε τα όριά σου σ΄όλους αυτούς που σου "κόβουν" τα φτερά και δούλεψε κι εσύ την αυτοεκτίμησή σου. Άκου να σου λένε πως ο άλλος είναι καλύτερος... Οι άνθρωποι τους δικούς τους φόβους εκφράζουν, οπότε μοιράσου την αγωνία σου μ΄αυτούς που εμπιστεύεσαι.

2. Ανακάλυψε τα ταλέντα και τις ικανότητές σου

Πάρε ένα χαρτί και γράψε σε ποια πράγματα είσαι καλή. Ανέτρεξε και στο παρελθόν, σε δουλειές που ήδη έχεις κάνει και βρες ποια ήταν τα στοιχεία αυτά του χαρακτήρα σου που σε έκαναν αυτό που είσαι επαγγελματικά. Μην αυτολογοκρίνεσαι όσο γράφεις. Μη μείνεις μόνο στα τυπικά προσόντα (γλώσσες ή μεταπτυχιακά) γιατί ειδικά αυτή την εποχή τα προσόντα της προσωπικότητας του καθενός είναι αυτά που παίζουν σημαντικό ρόλο (ευελιξία, οργάνωση, γενναιοδωρία, τιμιότητα, αφοσίωση στον στόχο κλπ). Κι όσο για τη φιλοδοξία; Φυσικά και πρέπει να μπει στη λίστα!

3. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Όλοι θέλουμε να παίρνουμε 10.000 ευρώ τον μήνα και να είμαστε υψηλόβαθμα στελέχη σε μια μεγάλη εταιρεία. Πόσοι όμως μπορούμε με βάση τις ικανότητές μας; Άρα ακόμη κι αν αυτός είναι ο στόχος σου, μην παλέψεις γι αυτόν, αλλά για κάτι πιο κοντά στα πραγματικά μεγέθη της αγοράς που θα σε κάνουν να "ξεκουνηθείς" από τον καναπέ και να δεις ως που μπορείς να φθάσεις. Γιατί ακόμη κι αυτός ο μεγαλεπίβολος στόχος θέλει πολλές θυσίες κι ειδικά προσόντα χαρακτήρα... Σιγά σιγά θα δεις αν τα έχεις ώστε να διεκδικήσεις κι αυτή τη θέση!

4. Βάλε προτεραιότητες και μην πεις "ναι σε όλα"

Τι εννοούμε; Όταν ψάχνουμε για δουλειά, κι ειδικά σε περίοδο κρίσης, μπορεί να πούμε "ναι" σε μια οποιαδήποτε δουλειά με ατελείωτο ωράριο και κούραση. Θα σαι όμως ευτυχισμένη; Εσύ πρέπει να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Μήπως έχεις παιδιά και οικογένεια που σε χρειάζεται; Αν ναι, τότε σκέψου πόσο άσχημα θα νιώθεις, που δεν θα μπορείς να είσαι πλάι τους. Σκέψου τα υπέρ και τα κατά και προσαρμόσου. Αν δηλαδή η προτεραιότητά σου είναι η οικογένειά σου αρκέσου σε έναν πιο μικρό μισθό με λιγότερες ώρες απασχόλησης. Το θέμα είναι να είσαι ευτυχισμένη!

5. Δικτυώσου, κάνε επαφές, γνωριμίες, τηλεφώνησε 

Γνωριμίες μπορεί ήδη να έχεις, μπορεί μάλιστα να συναντάς τα Σαββατόβραδα φίλους και γνωστούς (μερικοί από αυτούς να έχουν και καλές δουλειές). Ρώτησέ τους, μίλησέ τους κι επικοινώνησε την επιθυμία σου να βρεις δουλειά. Τηλεφώνησε ακόμη και σε παλιούς συναδέλφους να σ΄έχουν υπόψη τους κι ακόμη κι αν τώρα δε βρεις την άκρη σου, σίγουρα κάποια στιγμή γρήγορα ή αργά θα έχεις τη δουλειά που θέλεις.

6. Μην παίρνεις προσωπικά ένα "όχι" 

Είναι δύσκολο, είναι κατανοητό, όμως το "όχι" κάποιου για την θέση που αναζητάς δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι άρνηση για σένα προσωπικά. Μπορεί να έχει κάτι άλλο στο μυαλό του αυτός που σε "απορρίπτει", μπορεί να θέλει κάποια πιο νέα, πιο μεγάλη, πιο έμπειρη, πιο άπειρη, πιο κοντή ή πιο χαζή! Μην μπαίνεις στο τριπάκι να ερμηνεύεις τους άλλους γιατί το θέμα είσαι ΕΣΥ (όχι οι άλλοι)!

7. Πίστεψε και ζήσε το πριν γίνει (άσκηση)

Έχοντας πίστη στον εαυτό μας όλα μπορούν να γίνουν. Αρκεί να έχουμε υπομονή. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς, κλείσε τα μάτια και ζήσε νοερά τη στιγμή που μπαίνεις σ΄ένα γραφείο, συναντάς τον υπεύθυνο, κλείνεις τη δουλειά με τα χρήματα που θέλεις και ξεκινάς σ΄ένα υπέροχο περιβάλλον. Νιώσε τα συναισθήματα να σε κατακλύζουν. Όσο πιο συχνά κάνεις αυτή την άσκηση τόσο πιο κοντά έρχεσαι στον στόχο σου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ; ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΥΚ 

WOMANNOW.GR LOVES...