Τα 4 μυστικά της σχέσης που αντέχει στο χρόνο

coupleΟλοι αναζητούμε το φίλτρο που χαλυβδώνει τις σχέσεις μας απέναντι στο χρόνο. Ιδού τα τέσσερα βασικά συστατικά μιας σχέσης που εξολοθρεύει τα άλατα του χρόνου.

Διατηρήστε την αυτονομία σας
Όσο ερωτευμένοι κι αν είμαστε, όλοι μας χρειαζόμαστε μια ιδιωτική ζώνη: μέσα σε αυτήν μπορούμε να ισορροπήσουμε κάθε φορά που το έχουμε ανάγκη

, χωρίς να διοχετεύουμε την όποια αρνητική μας ενέργεια στη σχέση και χωρίς να δημιουργούμε στον άλλο την αίσθηση της εξάρτησης. Γι' αυτό και το να μπορούμε να μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε σε βάθος χρόνου, με μέτρο όμως: είναι σίγουρα σημαντικό να διατηρούμε το ζωτικό προσωπικό μας χώρο, δεδομένου ότι η ανάγκη μας να είμαστε μαζί με τον άλλον συνυπάρχει με την ανάγκη να είμαστε χώρια. Η υπερβολική όμως απόσταση ενέχει την απειλή της απουσίας στη σχέση. Αντίδοτο σε αυτό, το να μοιραζόμαστε με το σύντροφό μας χρόνο, εμπειρίες και δραστηριότητες είναι πολύτιμο για τη διατήρηση της εγγύτητας.

Εξελιχθείτε μαζί
Οι ερωτικές μας σχέσεις μάς βοηθούν σε μεγάλο βαθμό να συμπληρώσουμε το παζλ του εαυτού μας: ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι ουσιαστικές ανάγκες μας, πώς ικανοποιούνται. Το αν θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε όσα κάθε φορά μαθαίνουμε και πώς θα τα διαχειριστούμε ως προς το σύντροφό μας, έχει άμεσο αντίκτυπο στη διαδρομή μας μέσα στο χρόνο. Κι αυτό γιατί όταν ανακαλύπτουμε τις κρυφές πλευρές του εαυτού μας, όταν ξέρουμε τι θέλουμε και τι μπορούμε να προσφέρουμε, είμαστε σε θέση να επιλέγουμε. Κι από τη στιγμή που επιλέγουμε είμαστε ελεύθεροι, απαλλαγμένοι από κάθε καταναγκασμό, ακόμα κι όταν είμαστε δεσμευμένοι: επιλέγουμε να ζήσουμε συντροφικά με κάποιον, επειδή είναι αυτός που είναι και όχι αυτός που θα θέλαμε να είναι. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η εξέλιξη του άλλου μέσα στη σχέση. Μόνο έτσι θα μπορέσει αυτή να κρατηθεί ζωντανή.

Μάθετε να συγχωρείτε
Μέσα σε μια σχέση πάντα γίνονται λάθη. Τα λάθη αυτά όμως, αντί για πηγή ρήξεων, μπορούν να αξιοποιηθούν υπέρ της πορείας της σχέσης στο χρόνο. Στόχος είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε να μην πληγώνουμε αυτούς που αγαπάμε και παράλληλα να συγχωρούμε τις όποιες αδυναμίες τους. Γιατί σημασία δεν έχει να τροφοδοτούμε το παρόν με πικρίες του παρελθόντος αλλά να εστιάζουμε στο τώρα για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα αύριο.

Φροντίστε τον εαυτό σας
Καθώς περνούν τα χρόνια, το ζευγάρι ακολουθεί περισσότερο τα στερεότυπα παρά τις επιθυμίες του με αποτέλεσμα η κοινή διαβίωση να ακροβατεί ανάμεσα στην επιθυμία για τον διαρκή έρωτα και τις τριβές της καθημερινότητας. Ένα από τα πρώτα θύματα είναι ο ερωτισμός, η κινητήρια δύναμη της σχέσης. Πόσο ερωτεύσιμος όμως μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που έχει παραμελήσει τον εαυτό του και έχει παραιτηθεί από το παιχνίδι της σαγήνης; Προσπαθήστε λοιπόν να προσέχετε τον εαυτό σας και τη διατροφή σας και ξεκινήστε κάποια αθλητική δραστηριότητα που σας αρέσει.

Αναπτύξτε την ευελιξία σας
Η μείωση των εισοδημάτων, η απώλεια της εργασίας και οι δυσκολίες στην αποπληρωμή δανείων μπορεί να λειτουργήσουν ως πηγή εντάσεων ακόμη και σε ένα ζευγάρι που μετράει πολλά χρόνια στην πλάτη του. Η αγωνία, η θλίψη, η απομόνωση και η ευερεθιστότητα είναι βασικοί απότοκοι αυτής της δύσκολης συγκυρίας. Η κρίση όμως δεν είναι μόνο ρήξη, μπορεί να οδηγήσει σε κάθαρση και νέα ξεκινήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ευελιξία. Είναι σημαντικό οι δύο σύντροφοι να συμφωνούν ότι βαδίζουν προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα όταν είναι μαζί παρά χώρια. Χρειάζεται να αποχαιρετήσουν χειρισμούς του παρελθόντος και να αφήσουν πίσω ό,τι είναι πλέον σαθρό και αναποτελεσματικό. Άλλωστε πώς μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα κάνοντας τα ίδια πράγματα;

WOMANNOW.GR LOVES...