Πώς και πόση ώρα πρέπει να βλέπει το παιδί TV;

tvΗ τηλεόραση, όπως και τα βιντεοπαιχνίδια, είναι ένας από τους καθημερινούς πονοκεφάλους ενός γονιού, αφού δεν προβληματίζεται μόνο για το πόσο τηλεόραση πρέπει να βλέπει το παιδί του αλλά, κυρίως, για το τι είδους τηλεόραση πρέπει να βλέπει και με τι τρόπο να την επεξεργάζεται. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι μέχρι την ηλικία των 3 ετών καλό είναι το παιδί να αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή με την τηλεόραση και στη συνέχεια να κάνει συνετή και απολύτως ελεγχόμενη από τους γονείς χρήση.

Το λογικό χρονικό διάστημα που πρέπει να βλέπει ένα παιδί τηλεόραση είναι:
Από 0 έως 3 ετών: Καθόλου
Από 3 έως 6 ετών: μισή ώρα την ημέρα τις καθημερινές. Μία ώρα την ημέρα τα Σαββατοκύριακα.
Από 6 έως 11 ετών: μια ώρα την ημέρα τις καθημερινές. Πέντε ώρες τα Σαββατοκύριακα.

Πώς μπορούμε όμως εμείς οι γονείς να διαμορφώσουμε το χρόνο του παιδιού μπροστά στην μικρή οθόνη ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις; Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές

Ποτέ το πρωί, εκτός από τις Κυριακές, έτσι ώστε να μπορείτε να ανταλλάξετε μερικές κουβέντες μαζί του, πριν φύγει για το σχολείο. Διαφορετικά, δεν υπάρχει καμία επικοινωνία. Το παιδί δεν θέλει να ντυθεί, ετοιμάζει βιαστικά την τσάντα του και η μέρα ξεκινά με κακές προδιαγραφές.

Ποτέ την ώρα που γυρίζει από το σχολείο. Αν το παιδί σας ανοίξει την τηλεόραση αμέσως μόλις γυρίσει από το σχολείο, με το πρόσχημα ότι είναι κουρασμένο, η συγκέντρωσή του διασπάται και θα δυσκολευτείτε πολύ να το στρώσετε στη δουλειά. Αντίθετα, πρέπει μόλις γυρίζει από το σχολείο να του βάζετε να φάει, μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο. Η τηλεόραση δεν πρέπει να ανοίξει πριν τελειώσει το γεύμα και το διάβασμα για την επόμενη μέρα.
Βλέπετε μαζί τηλεόραση. Δείξτε στο παιδί σας πώς συμβουλεύεστε το πρόγραμμα για να διαλέξετε τι θα δείτε. Χρησιμοποιείτε το βίντεο, για να μπορείτε να δείτε αυτό το οποίο επιλέξατε την ώρα που το θέλετε και να δείξετε στο παιδί πώς ελέγχετε όλες αυτές τις επιλογές.
Μεταδώστε τις αξίες σας. Όταν ένας ήρωας είναι βίαιος, επιθετικός και γενικά αρνητικός μη διστάσετε να τον καταδικάσετε και να δείξετε ότι διατρέχει τον κίνδυνο να δει τη βία του να επιστρέφει πάνω του.
Μην ενοχοποιείτε το παιδί σας. Μην το κατηγορείτε ότι βλέπει πολλές ώρες τηλεόραση. Δείξτε του ότι εσείς βάζετε τους κανόνες και τους τηρείτε.

Το βράδυ, περάστε μια στιγμή ηρεμίας μαζί με το παιδί, για να μπορέσει να σας εμπιστευτεί τα προβλήματά του. Ξαναμιλήστε του γι' αυτά που είδε στην τηλεόραση, ώστε να διώξετε τους φόβους και τις ενοχές του.

WOMANNOW.GR LOVES...