Μήπως η φίλη σας δεν σας κάνει καλό;

filiaΣε έναν ιδανικό κόσμο, οι φίλοι μας θα χαίρονταν με τις επιτυχίες μας και ένιωθαν αληθινή στεναχώρια με τις δυσάρεστες στροφές της ζωής μας. Όμως η αληθινή ζωή δεν είναι ιδανική. Υπάρχουν κάποιες φιλίες με τόσο υψηλή περιεκτικότητα τοξίνης που όχι μόνο δεν μας βοηθούν να πάμε παρακάτω αλλά θα ήμασταν πολύ καλύτερα αν δεν τις είχαμε καθόλου.

Μπορεί να είναι η παλιά μας συμμαθήτρια με τις αθώες μπηχτές της. Ή η ανταγωνιστική κολλητή μας που πέρασε όλο το χθεσινό βράδυ προσπαθώντας να σαγηνεύσει το αγόρι που μας αρέσει. Ή η single φίλη μας που επειδή κάναμε το λάθος... να δημιουργήσουμε σχέση, θεωρεί χρέος της να εξαίρει μονίμως την εργένικη ζωή της έναντι της «βαρετής συντροφικότητας». Τοξικός είναι ο φίλος που προδίδει, κριτικάρει, υπονομεύει ή επηρεάζει αρνητικά, τη ζωή, τη δουλειά ή τα όνειρα του άλλου. Οι τοξικές φιλίες μοιάζουν με το χωράφι που σπέρνεις, σπέρνεις, σπέρνεις και μόνο πολύ αργά συνειδητοποιείς ότι δεν σου έχει δώσει τίποτα για να θερίσεις. Όλοι μας μπορούμε να αναγνωρίσουμε κατηγορίες τοξικών φίλων: αυτή που είναι τόσο απορροφημένη στον εαυτό της που ξεχνά να μας ρωτήσει «εσύ τι κάνεις;». Αυτή που δεν κρατάει τα μυστικά μας, η επικριτική, η ανταγωνιστική, η κολλημένη επάνω μας.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι γυναικείες φιλίες σήμερα έχουν πολύ πιο στενό χαρακτήρα. Βοηθούν στην αυτοανακάλυψή μας και συχνά έχουν και ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα. Γι' αυτό και είναι τόσο οδυνηρό όταν θυμίζουν ξινισμένες πάστες. Οι αρνητικές προσωπικές σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και την ψυχική μας υγεία, λένε οι ειδικοί. Το 1985, ο καθηγητής σερ Μάικλ Μάρλοτ ξεκίνησε μια 12ετή έρευνα κάνοντας έναν συσχετισμό ανάμεσα στην κακή υγεία και τους αρνητικούς στενούς φίλους. Οι γυναίκες βρέθηκαν να είναι πιο επιρρεπείς σε σχέση με τους άνδρες σε φιλίες που τους «ρίχνουν». Αρνητικός φίλος όμως δεν σημαίνει απαραίτητα στρυφνός. Αρνητικοί φίλοι είναι οι αμφίθυμοι φίλοι. Αυτοί για τους οποίους τη μία κάνει κρύο και την άλλη ζέστη, που είναι τόοοοοσο χαρούμενοι για τη νέα μας δουλειά ή για τον νέο μας σύντροφο, αλλά την ίδια στιγμή ξαφνικά σταματούν να σε παίρνουν τηλέφωνο και αλλάζουν το θέμα κάθε φορά που δείχνουμε τη διάθεση να μοιραστούμε μαζί τους τη συναρπαστική νέα ζωή μας.

Από την άλλη βέβαια, καμία σχέση δεν μπορεί να μας κάνει χαρούμενους συνεχώς. Οι φιλίες είναι ταξίδια, όχι διακοπές και σίγουρα θα υπάρχουν στροφές που δεν θα είναι πάντα ευχάριστες. Ο τρόπος για να αξιολογήσουμε μια φιλία και να την εντάξουμε στις τοξικές είναι να κοιτάξουμε πίσω και να παρατηρήσουμε την εξέλιξη της σχέσης. Αν η φίλη μας περνάει μια δύσκολη περίοδο, σίγουρα μπορεί να παίρνει πολύ περισσότερα από αυτά που δίνει στη σχέση μας, το ίδιο άλλωστε θα κάναμε κι εμείς στη θέση της. Αν το πρόβλημα χρονίζει, ίσως είναι καιρός να θέσουμε όρια στη φιλία. Κι αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, τότε ήρθε η ώρα να τη λήξουμε. Αυτό που είναι βασικό να θυμόμαστε είναι ότι το να μένει κανείς σε μια τοξική φιλία, δεν βοηθάει κανένα. Και ειδικά σε τέτοιες εποχές, οι φίλοι μας πρέπει να μας βοηθούν. Και το αντίστροφο.

5 βήματα για να προσπαθήσουμε να σώσουμε τη φιλία μας

  1.  Αναρωτηθείτε: «Θέλω να επενδύσω χρόνο και ενέργεια για να αλλάξω την κατάσταση;». Και κυρίως, «πιστεύω ότι αξίζει;»
  2.  Συνυπολογίστε αν η φίλη σας είναι πρόθυμη να κάνει το ίδιο
  3.  Αναρωτηθείτε: Θα συζητήσετε την κατάσταση με τη φίλη σας ή θα δώσετε λίγο χρόνο ελπίζοντας σε εξομάλυνση;
  4.  Δοκιμάστε μια ή όλες τις ακόλουθες τεχνικές: α) θυμηθείτε τις λέξεις και τις πράξεις που οδήγησαν στη σύγκρουση β) ακούστε προσεκτικά η μία την άλλη γ) συμφωνείστε ότι μπορείτε να διαφωνείτε και ότι είναι φυσιολογικό να έχετε διαφορετικές απόψεις για μερικά θέματα γ) αξιολογήστε τη φιλία σας δ) δείξτε στη φίλη σας ότι θέλετε να παραμείνετε φίλοι
  5.  Αν τελικά διασώσετε τη φιλία σας, μην αναφέρετε συνεχώς το θέμα που προκάλεσε τη σύγκρουση

WOMANNOW.GR LOVES...