Αυθεντικά αγγλικό fish and chips

fishΈνας τέτοιος βρετανικός καιρός συνδυάζεται υπέροχα με ένα τυπικά βρετανικό φαγητό. Και παρόλο που είναι σίγουρο ότι θα το απολαμβάναμε περισσότερο κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου στο Λονδίνο, χάρη στην παρακάτω συνταγή θα νιώσετε για λίγο ότι βρίσκεστε στη βρετανική πρωτεύουσα.

Τι χρειάζεστε:

  • ½ κιλού φιλέτο ψαριού (γλώσσα, πέρκας ή μπακαλιάρου)
  • 5 πατάτες, πλυμένες και καθαρισμένες
  • 1 κούπα μπίρας
  • 1 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 4 κούπες ζεστό νερό
  • ελαιόλαδο

Πώς θα το κάνετε: 

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το ζεστό νερό και τις δύο κουταλιές της σούπας αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Βάλτε το μπολ στην άκρη.
  2. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τις πατάτες σε μπαστούνια το πλάτος των οποίων να μην ξεπερνά το 1 εκ. Βάλτε τις κομμένες πατάτες στο μπολ με το αλάτι και αφήστε τες να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Βγάλτε τις πατάτες από το αλατισμένο νερό και αφήστε τες πάνω σε μια καθαρή πετσέτα για λίγα λεπτά. Στεγνώστε τες καλά ώστε να μην πιτσιλάνε κατά το τηγάνισμα.
  3. Γεμίστε μια βαθιά κατσαρόλα (κατά προτίμηση, dutch oven) με ελαιόλαδο σχεδόν μέχρι τη μέση. Αφήστε το να κάψει σε μέτρια φωτιά (αν έχει θερμόμετρο η φριτέζα ή αν έχουμε θερμόμετρο ειδικό για μαγειρική, το λάδι είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 130° C, δεν πρέπει δηλαδή να κάψει).
  4. Τηγανίστε μέχρι οι άκρες να αρχίσουν να γίνονται καφέ, για 3 λεπτά περίπου. Μετακινήστε σε χαρτί κουζίνας. Κάντε το ίδιο στις υπόλοιπες πατάτες. Μόλις τηγανιστούν όλες οι πατάτες, ξαναβάλτε τις πατάτες στην κατσαρόλα και αφήστε τες για άλλα 7-8 λεπτά. Το τηγάνισμα εις διπλούν είναι το μυστικό για τραγανές τηγανιτές πατάτες. Μόλις είναι έτοιμες, βγάλτε τες και διατηρήστε τες ζεστές μέχρι να φτιάξετε το ψάρι.
  5. Στο μεταξύ, αναμίξτε τη μπίρα, το αλεύρι και τη μια κουταλιά του γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήστε το στην άκρη.
  6. Αλατοπιπερώστε τα φιλέτα του ψαριού, αλευρώστε τα ελαφρώς και, στη συνέχεια, τα βουτήξτε τα στο κουρκούτι, φροντίζοντας ώστε μόλις να καλυφθούν. Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι (στους 180° C) για 3 περίπου λεπτά, γυρνώντας τα 1 - 2 φορές, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
  7. Βγάζετε τα φιλέτα από τη φριτέζα και τα ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε με με τις πατάτες. Αν θέλετε, ραντίζετε με λίγες σταγόνες ξίδι.

 

WOMANNOW.GR LOVES...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ