7 ερωτήσεις κι απαντήσεις της ειδικού, για την απιστία

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκεφτήκαμε κάποια στιγμή να ενδώσουμε στον πειρασμό και να ανταποκριθούμε σε κάποιο φλερτ. Αν είναι και η δική σας περίπτωση αυτή, αξίζει να σταθείτε μια στιγμή και να αναλογιστείτε τα κίνητρά σας. Ίσως ο εαυτός σας, σάς εκπλήξει!

7 ερωτήσεις κι απαντήσεις της ειδικού, για την απιστία

7 ερωτήσεις κι απαντήσεις της ειδικού, για την απιστία

  • Αναζητάτε από τον σύντροφό σας να σας θαυμάζει γι αυτό που είστε, να καταλαβαίνει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, να τις εκπληρώνει πριν καν τις προφέρετε, να σας στηρίζει και να στέκεται στο πλευρό σας, να είναι συνεχώς διαθέσιμος και να σας επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία; Είστε θυμωμένη γιατί έχει αποτύχει στον ρόλο του; Ίσως ο νέος σύντροφος τα υπόσχεται όλα αυτά, αλλά είστε σίγουρες ότι η ιστορία δε θα επαναληφθεί;

Ίσως οι ανεκπλήρωτες παιδικές ανάγκες σας για αφοσίωση και αποδοχή χωρίς όρους, σας σπρώχνουν στο σήμερα να ψάχνετε τον ιδανικό άντρα που θα καλύψει τα κενά που άφησε ο μη-ιδανικός (μη- επαρκής) γονιός. Ζητάτε έτσι από έναν σύντροφο να είναι πολλά περισσότερα από σύντροφος πράγμα που είναι όχι μόνο άδικο, αλλά και καταδικασμένο σε αποτυχία.

  • Τα κίνητρά σας είναι καθαρά η σεξουαλική ικανοποίηση που δεν παίρνετε από τη σχέση σας; Πώς φαντάζεστε ότι θα είστε διαφορετική σε σεξουαλικό επίπεδο μέσα στην «άλλη» σχέση; Τι το διαφορετικό θα κάνετε εσείς (όχι ο άλλος); Τι φοβάστε ότι θα γινόταν αν συμπεριφερόσασταν με αυτόν τον τρόπο μέσα στο γάμο/ σχέση σας;

Διερευνήστε τι σας μπλοκάρει και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε εσείς να αλλάξετε τη σεξουαλική σας συμπεριφορά μέσα στη σχέση, ώστε να παίρνετε την ευχαρίστηση που δικαιούστε.

  • Αν στην οικογένειά σας όσο ήσασταν παιδί, υπήρχε απιστία από κάποιον από τους γονείς σας, πώς αντιδράσατε όταν το μάθατε; Έχετε την τάση να τον δικαιολογείτε («φταίει και η μάνα μου που δε φρόντιζε τον εαυτό της», «φταίει κι αυτός που ήταν παθητικός») ή να προστατεύετε το πρόσωπο αυτό; Πώς πιστεύετε, αυτή η εμπειρία εμπλέκεται με τις δικές σας συναισθηματικές σχέσεις;

Ίσως χρειάζεστε να επαναλαμβάνετε την συμπεριφορά του άπιστου γονέα, ώστε να διατηρείτε την εξιδανικευμένη εικόνα που έχετε γι αυτόν. Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει να διαφοροποιηθείτε και να αποκτήσετε μια ρεαλιστικότερη εικόνα γι αυτόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

  •  Αν απιστείτε συχνά, αυτό που σας ελκύει είναι μήπως η ανάγκη να επιβεβαιώνετε τον εαυτό σας μέσω του βλέμματος του άλλου; Σας ελκύει περισσότερο είναι η σχέση ή το παιχνίδι της αποπλάνησης;

Εξετάστε αν το ερωτικό παιχνίδι σάς προσφέρει πολλά περισσότερα από σεξουαλική ικανοποίηση. Μπορεί οι συναισθηματικές σας ανάγκες να μεταμφιέζονται σε σεξουαλικές. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις πραγματικές σας ανάγκες και να τις εκφράσετε με μη σεξουαλικό τρόπο. Αν υποψιάζεστε απωθημένο τραύμα, ζητείστε τη βοήθεια ειδικού.

  • Αν είστε σε μια σχέση όπου ασφυκτιάτε, τι ακριβώς σας λείπει; Κατηγορείτε τον γάμο σας για τη μορφή που έχει πάρει η ζωή σας;

Είναι πιθανόν να σας λείπουν οι εναλλαγές, η περιπέτεια, το ενδιαφέρον για τη ζωή, ακόμα και η αυτοπραγμάτωση. Χρειάζεται να δείξετε ενδιαφέρον για τον εαυτό σας, να καλύψετε εσείς οι ίδιες τις ανάγκες σας και να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας με υπευθυνότητα.

  • Μήπως είστε θυμωμένη με τον σύντροφό σας και θέλετε να τον εκδικηθείτε;

Σχεδόν σίγουρα έχετε δίκιο. Η απόφαση για απιστία όμως είναι μια αρκετά σκληρή παθητικο-επιθετική συμπεριφορά που πληγώνει. Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού που θα σας βοηθήσει να εκφράσετε με πιο εποικοδομητικό τρόπο τα συναισθήματά σας και να εξετάσετε αν υπάρχει περιθώριο να κάνετε τη σχέση σας να λειτουργήσει.

  • Μήπως θέλετε να χρησιμοποιήσετε την απιστία ως άλλοθι για να χωρίσετε;

Μπορεί να δυσκολεύεστε να πάρετε την απόφαση και την ευθύνη να χωρίσετε, να «εγκαταλείψετε», να «απογοητεύσετε». Μπορεί να θεωρείτε ότι ο άλλος δε θα το αντέξει ή να μην αντέχετε την εικόνα του εαυτού σας ως «κακού». Μια απιστία σάς δίνει το άλλοθι ότι δε μπορούσατε να κάνετε αλλιώς ή την ευκαιρία να σας χωρίσει ο άλλος. Όπως και να ‘χει, χρειάζεται να ξέρετε ότι την ευθύνη για μια σχέση την μοιράζονται και οι δύο και ότι ο άλλος δεν είναι ποτέ τόσο ευάλωτος όσο έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε.

Γενικά θα ήταν καλό να μη δράσουμε παρορμητικά, να αναλογιστούμε τα κίνητρά μας και πώς αυτά συνδέονται με βαθύτερα κομμάτια του εαυτού μας, με την προσωπική και οικογενειακή μας ιστορία πριν προβούμε σε μια πράξη που μπορεί να μας εκθέσει, να πληγώσει ή να τραυματίσει τη σχέση ανεπανόρθωτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 4 ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

Μπες στη μεγάλη παρέα του womannow.gr για να παίρνεις ιδέες κι απαντήσεις για όλα όσα σε ενδιαφέρουν, κάνοντας Like στη σελίδα μας στο facebook!

Ειρήνη Γεωργίου

Η Ειρήνη Γεωργίου είναι ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε φιλοσοφία, παιδαγωγική και ψυχολογία στα πανεπιστήμια της Αθήνας (ΕΚΠΑ) και του Παρισιού (Paris XII- Val de Marne) και πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το ΑΠΘ στη συστηματική φιλοσοφία. Μετεκπαιδεύτηκε στην κλινική ψυχολογία στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, και στην ψυχοθεραπεία Gestalt από το Gestalt Foundation. Έχει εκπαιδευτεί επίσης στην διαχείριση άγχους από το British Stress Consultancy, και στις διατροφικές διαταραχές από το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών.

Αυτό τον καιρό συντονίζει βιωματικές ομάδες (διαχείριση άγχους, ομάδα γονέων, ομάδα ενδυνάμωσης εφήβων) στο Ίδρυμα Θεοχαράκη καθώς και τη βιωματική ομάδα “τι συμβαίνει με τις σχέσεις”, στο προσωπικό της γραφείο στην Κηφισιά.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

WOMANNOW.GR LOVES...