Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας, στο σχολείο

90e18c635f48604fe679359a8fa4fccdΤο να εμφυσήσει ένας γονιός στο παιδί του την αγάπη για τη γνώση και τη μάθηση είναι από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που θα χρειαστεί να φέρει εις πέρας. Είναι όμως και από εκείνα τα επιτεύγματα που θα συντροφεύουν το παιδί για μια ζωή και τα οποία κάνουν ένα παιδί να ευγνωμονεί τους γονείς του.Αυτές είναι μερικές συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν.

Ξεκινήστε από το σπίτι
Η σχολική επιτυχία ξεκινά από το σπίτι. Δημιουργήστε έναν χώρο μελέτης στο σπίτι (ένα γραφείο ή ένα μικρό τραπέζι), όπου το παιδί σας θα μελετά κάθε απόγευμα. Βεβαιωθείτε ότι είναι εφοδιασμένο με όλες τις απαραίτητες προμήθειες όπως μολύβια, ξύστρες, γόμες, χαρτί.

Μελετήστε μαζί του
Καθίστε μαζί με τα παιδιά σας όση ώρα αυτά μελετούν, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Σιγά σιγά, αφήστε το μόνο του αφού όμως νιώθει την παρουσία σας στο σπίτι. Αν έχετε δουλειά για τη δική σας εργασία, εκκρεμότητες, λογαριασμούς ή κάτι να φέρετε σε πέρας, κάντε το την ώρα που το παιδί σας κάνει τα μαθήματά του. Με τον τρόπο αυτό το παιδί σας θα καταλάβει ότι και οι μεγάλοι πρέπει να μελετούν για να φέρουν σε πέρας τα της καθημερινότητας.

Ενθαρρύνετε την κριτική σκέψη
Βοηθήστε το παιδί σας στο διάβασμα και στις εργασίες του αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν το κάνετε εσείς αντί γι' αυτό. Ο ρόλος σας είναι να το βοηθάτε να επιτύχει στο σχολείο απευθύνοντάς του ερωτήσεις, δίνοντάς του παραδείγματα και βοηθώντας το να φτάσει το ίδιο στην απάντηση, ποτέ μην του τη δίνετε. Η ικανότητα της κριτικής σκέψης είναι βασική για το μέλλον του στο σχολείο και πρέπει να την αποκτήσει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Δείξτε ενδιαφέρον
Φροντίστε να είστε πάντα σε διακριτική επαφή με τους δασκάλους και τους καθηγητές του, χωρίς ωστόσο να ασκείτε πίεση και να γίνεστε φορτικοί και παράλογοι. Επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα μιλήστε με το παιδί σας και ζητήστε του να σας πει ποιο μάθημα του προκαλεί πιο έντονο ενδιαφέρον και γιατί, ποιο το δυσκολεύει περισσότερο και γιατί, ώστε να κάνετε τις αναγκαίες προσαρμογές αλλά και να γνωρίσετε καλύτερα το παιδί σας.

Αναπτύξτε τα ενδιαφέροντά του
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ανακαλύψει τα βιβλία που τον συναρπάζουν είτε αυτά είναι κόμικς, είτε βιβλία επιστημονικής φαντασίας είτε άλλα λογοτεχνικά είδη που εσάς δεν σας ενδιαφέρουν. Το βασικό είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει μια καλή σχέση με το διάβασμα, γεγονός που ενισχύει την επιτυχία στο σχολείο. Συζητήστε μαζί του γι' αυτά που διαβάζει και ρωτήστε το γιατί του αρέσουν τα συγκεκριμένα βιβλία και τι μαθαίνει από αυτά.

Εμφυσήστε του το ιδανικό της προσπάθειας
Η προσπάθεια, η υπομονή και η επιμονή είναι τα πλέον βασικά συστατικά που οδηγούν στη σχολική επιτυχία. Η εξυπνάδα έρχεται πολύ μετά. Διδάξτε το παιδί σας ότι «εξυπνάδα δεν είναι αυτό που είμαστε αλλά η δουλειά που κάνουμε για να πετύχουμε κάτι».

Διαβάστε βιβλία
Ο καλύτερος τρόπος για να πείσει ένας γονιός το παιδί του να αγαπήσει το διάβασμα και τη γνώση είναι χωρίς λόγια. Αρκεί να κρατά στα χέρια του ένα βιβλίο και να το διαβάζει στον καναπέ ή την πολυθρόνα με την τηλεόραση κλειστή. Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό «κήρυγμα» που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας.

Θέλετε κι άλλα άρθρα για το παιδί, τις σχέσεις, το σπίτι, τη ζωή; Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να τα μαθαίνετε όλα και να γίνει η καθημερινότητα σας πιο... όμορφη!

WOMANNOW.GR LOVES...