Λαχταριστή τάρτα σοκολάτας με καραμέλα

chocolate tart

Είναι ένα γλυκό που τρώγεται κρύο, άρα το διατηρείτε στο ψυγείο (αν αντέξετε και δεν το φάτε μαζί με τους αγαπημένους σας μόλις το φτιάξετε) για τουλάχιστον 3 ημέρες. Συνοδεύει απίθανα τον καφέ σας, τα απογεύματα με τις φίλες σας ή κλείνει εντυπωσιακά ένα δείπνο.

Τι χρειάζεστε (για 6 άτομα) :
Για τον πάτο της τάρτας

  • 1 1/2 κούπα αλεύρι
  • 1/3 κούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 1/4 κουταλιού του γλυκού αλάτι
  • 10 κουταλιές της σούπας  βούτυρο σε κύβους
  • 3/4 κούπας ζάχαρη άχνη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού βανίλια

Για την καραμέλα

  • 1 1/2 κούπας ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας σιρόπι καλαμποκιού
  • 1/4 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 6 κουταλιές της σούπας νερό
  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 12 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας  βανίλια

Για τη γκανάς

  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 4 oz σοκολάτα κουβερτούρα πολύ καλά σπασμένη σε μικρά κομματάκια
  • Λίγo φλερ ντε σολ για το γαρνίρισμα (προαιρετικά, είναι αλάτι σε κομματάκια σε καλή ποιότητα)

Τι κάνουμε: 

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε τον πάτο της τάρτας: Σε ένα μεσαίο μπολ βάλτε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο και το αλάτι και αφήστε το στην άκρη. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ, αναμίξτε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και μαλακό. Προσθέστε τους κρόκους και τη βανίλια. Προσθέστε το μπολ με το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. Διαιρέστε το μείγμα στα έξι (αν θέλετε να κάνετε ατομικές τάρτες) και βάλτε τα μέρη στα σκεύη για τάρτες. Μπορείτε το ίδιο φυσικά να το κάνετε σε μεγάλο μέγεθος, χρησιμοποιώντας μια ταρτιέρα. Καταψύξτε για 30 λεπτά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βγάλτε τα ταρτάκια και ανασηκώστε τα γύρω γύρω με ένα πιρούνι. Ψήστε τα στον προθερμασμένο φούρνο για 13 με 15 λεπτά. Ύστερα βγάλτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
  2. Στη συνέχεια προετοιμάστε την καραμέλα: σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ανακατέψτε τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και 6 κουταλιές της σούπας νερό μέχρι να βράσουν αρκετά. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέστε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και την βανίλια και ανακατέψτε γρήγορα μέχρι να μαλακώσει. Ρίξτε την καραμέλα στα κρύα ταρτάκια και αφήστε τα να κρυώσουν. Βάλτε τα στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
  3. Τώρα προετοιμάστε τη γκανάς: Σε ένα μεσαίο τηγάνι και σε μεσαία φωτιά βάλτε την κρέμα να βράσει. Βάλτε την σοκολάτα σε ένα μεσαίο μπολ και ρίξτε την στην ζεστή κρέμα. Αφήστε την για ένα λεπτό και στη συνέχεια ανακατέψτε αργά με μια σπάτουλα. Με ένα κουτάλι αλείψτε ομοιόμορφα την γκανάς πάνω στις τάρτες και βάλτε τες στο ψυγείο για 3-4 ώρες ακόμη. Αν το επιθυμείτε, πασπαλίστε με λίγο φλερ ντε σολ. Σερβίρετε το γλυκό κρύο!

Θέλετε κι άλλες ιδέες για τα... μαγειρέματα σας; Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για τις πιο απίθανες συνταγές και για τα μυστικά tips της κουζίνας!

WOMANNOW.GR LOVES...