Σίφνος: Τα καλύτερα μέρη για φαγητό, μπάνιο, βόλτα

Η Σίφνος είναι ένα από τα αγαπημένα μου νησιά. Είναι κυκλαδίτικο, έχει υπέροχα νερά, έχει απίθανο φαγητό (τόπος του Τσελεμεντέ εξάλλου), έχει καλό κόσμο, ωραία τοπία είναι κοντά σε άλλα νησάκια που μπορείς να επισκεφθείς για μια μονοήμερη βόλτα, κι αν έχεις και καλή παρέα, όπως είχα κι εγώ, ε... τότε θα περάσεις πραγματικά τέλεια.

Σίφνος: Τα καλύτερα μέρη για φαγητό, μπάνιο, βόλτα

Τη Σίφνο την επισκέφθηκα τον Ιούλιο για μια ακόμη φορά και γνωρίζοντας τα περισσότερα κατατόπια, πέρασα όνειρο, χωρίς να πέσω στα λάθη του πρωτάρη... Ήμουν μαζί και με μια αγαπημένη φίλη που ξέρει τα πάντα γιατί έχει σπίτι στο νησί, οπότε μοιράζομαι μαζί σας τα καλύτερα της Σίφνου, ώστε όταν πάτε, να ευχαριστηθείτε φαγητό, μπάνιο, βόλτες και... φωτογραφίες! Δοκιμάστε από αυτά που σας προτείνω άφοβα ό,τι σας κάνει κλικ και οι διακοπές σας στη Σίφνο θα σας μείνουν αξέχαστες!

Καμάρες

Το πρώτο μέρος που βλέπεις πατώντας το πόδι σου στο νησί είναι οι Καμάρες, το λιμάνι της Σίφνου. Πρόκειται για μια πεντακάθαρη αμμουδερή παραλία που αν έχεις παιδιά, θα ευχαριστηθείς και θα ηρεμήσεις γιατί είναι πολύ ρηχή (περπατάς πολύ για να κολυμπήσεις στα βαθιά) κι εύκολη. Απλώνουν εκεί τα μικρά σου κουβαδάκια και φουσκωτά και τα περνάς όνειρο μέχρι να πας να φας. Κι έχει πολλά ταβερνάκια και καφετέριες για να διαλέξεις χωρίς κάποιο από αυτά να είναι συγκλονιστικό ή απογοητευτικό. Αν όμως δεν έχεις μικρά παιδιά, μπορεί να μη σ΄αρέσει αυτή η κατάσταση (και λογικό) οπότε καλύτερα να πας στην άλλη άκρη των Καμαρών, στον 'Ισαλο.

Ένα εστιατόριο που λειτουργεί όλη μέρα κι έχει υπέροχο γαύρο μαρινάτο, σαλάτες, μπιφτέκια με πατάτες (τέλειες), μπρουσκέτες με διάφορα από πάνω και χύμα κρασί. Τρως, πίνεις, κάνεις και μια βουτιά από το ντεκ μπροστά σου ή αν θες να μαυρίσεις ξαπλώνεις στις ξαπλώστρες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα και απολαμβάνεις τον ήλιο. Αν με ρωτήσεις τι ώρα πρέπει να είσαι εκεί, είναι στο ηλιοβασίλεμα. Να πίνεις το κρασάκι σου και να βλέπεις τον ήλιο να δύει πίσω από την άκρη του νησιού. Μαγεία...

Για το βράδυ στις Καμάρες, πήγαινε να φας ιταλικό αυθενικό φαγητό στο Da Claudio. Μακαρονάδες ιταλικές, πίτσες, προσούτα πολύ καλής ποιότητας και παρμεζάνες, σαλάτες είναι όλα πολύ νόστιμα. Διάλεξε ένα τραπέζι έξω έξω αν θες να βλέπεις και τον κόσμο που περνάει.

Στην Απολλωνία (Χώρα)

Μια βόλτα στη χώρα, στην Απολλωνία είναι απαραίτητη το βραδάκι για να περπατήσετε στο περιβόητο "στενό". Εκεί όπου μαζεύονται όλοι για τσιμπολόγημα, ποτό, κοζερί α και λουκουμάδες. Απ΄όλα θα βρείτε, αλλά το πιο αυθεντικό, παραδοσιακό μέρος (που περιμένεις βέβαια λίγη ώρα για τραπέζι) είναι ο Δρακάκης με τους σιφνέικους μεζέδες του και τοποθεσία φοβερή για να δεις ποιοί είναι στο νησί και να σε δουν. Εκεί πιο κάτω είναι και τα μπαράκια για ποτό αργότερα, αλλά μη φανταστείτε τίποτε τρελούς χορούς μέχρι το πρωί. Πιο ήρεμα πράγματα, αλλά καθόλου υποτονικά. Και για τη λιγούρα, οι 3 ξανθοί άγγελοι έχουν υπέροχους λουκουμάδες, με παγωτό ή χωρίς, με μέλι, κανέλλα, ακόμη και σοκολάτα.

Στο Βαθύ

Το Βαθύ έχει μια ωραία αμμουδερή παραλία, στο μέσον της βρίσκεται ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού, οι Ελιές πραγματικά πάνω στη θάλασσα, αλλά το τέλειο μέρος για μεζεδάκι και μπανάκι διαφορετικό θα το βρεις λίγο πιο κεί. Στην άκρη της παραλίας βρίσκεται μια υπέροχη εκκλησία, χιλιοφωτογραφημένη και στρίβοντας βρίσκεσαι σ΄ένα κολπάκι.

Απλώνεις πετσέτα ή καλύτερα ψάθα κάτω από το αλμυρίκι, βουτάς στη θάλασσα, διαβάζεις βιβλίο στη σκιά κι όταν πεινάσεις, έτσι με το μαγιό και χωρίς παπούτσια κάνεις δυο βήματα (στην κυριολεξία) και κάθεσαι στο Τσικάλι. Το ταβερνάκι με παραδοσιακά ελληνικά και σιφνέικα φαγητά, όπως διάφορα με ρεβύθια, τυροκροκέτες, γεμιστά, παστίτσιο, καλαμαράκια, σαλάτες...Όλη μέρα μένεις εκεί και καταλαβαίνεις (για μια ακόμη φορά) πως ζεις στην ωραιότερη χώρα του κόσμου!

Στο Κάστρο

Το Κάστρο είναι υπέροχο να το περπατήσεις την ώρα που δύει ο ήλιος. Να χαθείς στα μικρά στενάκια του και να νιώσεις σα να βρίσκεσαι σε σκηνικό ταινίας. Χάζεψε τα σπίτια, τις βεράντες, τα λιγοστά μαγαζάκια και κατέληξε στο σημείο must που είναι το μπαρ Kavos Sunrise, ή αλλιώς το μπαρ του Κουβανού. Που μόνο Κουβανός δεν είναι ο Κώστας που το έχει, αλλά λόγω της ατμόσφαιρας που δημιουργεί και της τρέλας του με την Κούβα, έτσι έχει μείνει στη συνείδηση όλων...

Κιλίμια πάνω σε πεζούλια και σκαλιά, με θέα τη θάλασσα και τον γκρεμό, αυθεντική κουβενέζικη μουσική, ρούμι, τεκίλα και κοκτέιλ που γίνονται μόνο από αυτά τα ποτά και νομίζεις πως το έχεις "σκάσει" από τη Σίφνο κι έχεις δραπετεύσει κάπου άλλού, εκεί που οι ρυθμοί είναι λίγο πιο αργοί, που οι νύχτες έχουν περισσότερο χρώμα κι απολαμβάνεις την κάθε γουλιά από το ποτό σου αγναντεύοντας από ψηλά, όπως έκαναν παλιά οι νησιώτες που παραφύλαγαν τους πειρατές. Μπες στον εσωτερικό χώρο του μπαρ για να δεις αποκόμματα από περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, σημαίες με τον Τσε Γκε Βάρα και τον Φιντέλ Κάστρο και γράψε στους τοίχους για να ξαναδεις τις σκέψεις σου ή τ΄όνομά σου, την επόμενη φορά που θα ξαναεπισκεφθείς τον Κουβανό, γιατί σίγουρα θα το κάνεις!

Στον Πλατύ Γυαλό

Η πιο φημισμένη παραλία της Σίφνου είναι ο Πλατύς γυαλός γιατί είναι από τις πιο μεγάλες σε μήκος, έχει σχεδόν πάντα καλό καιρό και πολλά μέρη για να πιεις καφέ, ποτό και να φας ό,τι κάνεις κέφι. Ένα από τα καλύτερα στέκια για καφέ, τοστάκια, σαλάτες όπου μαζεύεται ο καλύτερος κόσμος της περιοχής είναι η "Παλμύρα". Με καρέκλες για ν΄απλωθείς στον ήλιο, με χτιστούς καναπέδες με μαξιλάρια αν θες σκιά. Πιο θα βρεις το ιταλικό Mama mia (το ίδιο άνοιξε και στην Απολλωνία) για τέλειες μακαρονάδες και πίτσες. Στον Πλατύ γυαλό θα συναντήσεις από ταβερνάκι μέχρι το καλύτερο ψαροεστιατόριο του νησιού. Το ΩΜΕΓΑ 3. Μικρό, με σκαμπό και πάγκους, χρειάζεται κράτηση (ακόμη και το μεσημέρι) για να βρεις να κάτσεις αλλά θα δοκιμάσεις τους ωραιότερους ψαρομεζέδες υψηλής ποιότητας που έχεις φάει ποτέ. Όλα "πειραγμένα" φυσικά με έμπνευση και δημιουργικότητα φοβερή. Θα σου πω τα καλύτερα που δοκίμασα...

Σεβίτσε με γαρίδες και μους αβοκάντο, γαριδάκι Αιγαίου πάνω σε tostada ρεβυθιού με ταραμά (εμείς πήραμε δυο φορές αυτό το πιάτο), κριθαράκι καραβίδας με κρόκο Κοζάνης και ούζο, καρπάτσιο κωλοχτύπας, φάβα ζεστή με καπαροσαλάτα και καβουρδισμένα καπνιστά αμύγδαλα... Όλα τόσο νόστιμα, τόσο ωραία φτιαγμένα και σε συνδυασμό με το παγωμένο κρασί την ώρα που πέφτει ο ήλιος και κοιτάς τη θάλασσα, πρόκειται για γαστριμαργική εμπειρία που δεν θα ξεχάσεις. Κάτι ήξερε εξάλλου και η Σκάρλετ Γιόχανσον όταν έτρωγε ένα καλοκαίρι στο Ωμέγα 3! 

Χρυσοπηγή

Η μικρή εκκλησία της Χρυσοπηγής βρίσκεται πάνω σ΄ένα βράχο μεταξύ στεριάς και θάλασσας κι είναι ένα από τα πιο γραφικά κι όμορφα μέρη για να επισκεφθείς. Τόσοι γάμοι, απ΄όλα τα μέρη του κόσμου αλλά και της Ελλάδας γίνονται σ΄αυτό το εκκλησάκι του 17ου αιώνα, γι αυτή την μαγευτική τοποθεσία. Η θέα θα σου κόψει την ανάσα και λίγο πιο κεί έχει μια παραλία με αλμυρίκια κι ένα ταβερνάκι για να περάσεις όλη σου τη μέρα.

Αρτεμώνας

Μην φύγεις από τη Σίφνο αν δεν πας μια βόλτα στην ωραιότερη περιοχή του νησιού, με τα επιβλητικά αρχοντικά και την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα, τον Αρτεμώνα. Στάσου και δες αυτά τα νεοκλασικά που μοιάζουν με παλάτια και δυστυχώς τα περισσότερα είναι εγκαταλελειμένα, μύρισε τις μπουκαμβίλιες και πήγαινε για γλυκό στο πιο υπέροχο ζαχαροπλαστείο του Αρτεμώνα, το "Κίτρινο Ποδήλατο" για να φας κρέπες γλυκές σαν αυτές που μόνο στη Γαλλία τρως.

Με σοκολάτα αληθινή μέσα λιωμένη. Και φύλλο, λεπτό, νόστιμο, τραγανό που όπως μας αποκάλυψε ο ιδιοκτήτης είναι κατί μεταξύ κρέπας και τορτίγιας για να μην είναι βαρύ. Και λουκουμάδες τραγανούς θα βρεις και γλυκά πρωτότυπα όπως με μέντα after eight και σοκολάτα αλλά και κλασικά όπως τάρτες, λέμον πάι και μιλ φέιγ. Μη φύγεις από τον Αρτεμώνα αν δεν αγοράσεις και κουλουράκια σιφνέικα με γλυκάνισο, θα με θυμηθείς. Αν θες φαγητό, ένα από τα καλύτερα της περιοχής είναι το Σμαράγδι. Δεν θα το χάσεις, αφού θα το δεις μπαίνοντας στον Αρτεμώνα δεξιά. Έχει υπέροχο μίνιμαλ περιβάλλον και πειραγμένες γεύσεις, Μάλιστα δίπλα είναι και το ξενοδοχείο του ίδιου ιδιοκτήτη, οπότε αν σ΄αρέσει ο Αρτεμώνας είναι μια ωραία επιλογή.

Που να μείνεις

Έχεις μεγάλη γκάμα για να επιλέξεις που θα μείνεις από ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω στο κύμα μέχρι πεντάστερα ξενοδοχεία. Δες λοιπόν το μπάτζετ σου και αποφάσισε αναλόγως. Εμείς θεωρούμε πως το ξενοδοχείο Elies resort συνδυάζει όλα όσα θέλει κανείς όταν επιλέγει πολυτελείς διακοπές. Είναι πάνω στην παραλία στο Βαθύ, με μια τεράστια πισίνα που κολυμπάς και δεν ξέρεις που τελειώνει αφού σχεδόν ενώνεται με τη θάλασσα, υπέροχα δωμάτια και καταπληκτικό φαγητό.

Συγκλονιστικά είναι και τα μικρά boutique ξενοδοχεία Verina, ένα στην Πουλάτη κι ένα στον Πλατύ Γυαλό. Πολυτέλεια, κομψότητα με χαλαρή ατμόσφαιρα και υψηλής ποιότητας φιλοξενία, όπως ξέρει η οικογένεια Βερνίκου στην οποία και ανήκουν.

Υπέροχη διαμονή λίγο πιο οικονομική μπορείτε να βρείτε στο ξενοχοδείο Alexandros, στον Πλατύ Γυαλό. Έχει ό,τι χρειάζεται κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές σε κυκλαδίτικα λευκά δωμάτια με μια μεγάλη πισίνα.

Ζεστή φιλοξενία value for money θα βρεις στο ξενοδοχείο Δελφίνι, στην άλλη άκρη των Καμαρών, με πισίνα και μια υπέροχη δύση.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις

Αν είσαι με παρέα, πήγαινε στον Πλατύ Γυαλό και νοίκιασε ένα φουσκωτό με οδηγό, για να κάνεις μια εκδρομή στα κοντινά νησιά, να δεις νερά, σπηλιές και παραλίες που μόνο σε ταινίες τις έχεις αντικρύσει και να βιώσεις μια πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Μια "εύκολη" και αξέχαστη εκδρομή είναι Σίφνος- Πολύαιγος- Κίμωλος. Τα νερά και οι σπηλιές της Πολυαίγου, αυτού του ακατοίκητου νησιού θα σε ξετρελάνουν κι όταν φθάσεις στην Κίμωλο κάνε στάση για φαγητό στην ταβέρνα "Κύμα της Ψάθης- Τα μποχωράκια", πάνω στην άμμο.

Θα φας από ταρτάρ φρέσκιας γαδίας, σεβίτσε και καρπάτσιο συναγρίδας, μέχρι μύδια, αχινοσαλάτα, χταπόδι σωτέ (μην το ξεχάσεις θα με θυμηθείς), φανταστικό ριζότο σουπιάς με κρέμα παντζαριού ακόμη και ελληνικά παραδοσιακά φαγητά όπως μουσακά, μελιτζάνες ιμάμ, κοτόπουλο λεμονάτο και σουζτουκάκια. Και τον γύρο της Μήλου μπορείς να κάνεις αλλά επειδη είναι πιο μακριά κι έχει δεκάδες παραλίες να δεις, είναι πιο ακριβή εκδρομή.

Η Σίφνος για να πεις ότι την είδες χρειάζεσαι 5-6 μέρες, αλλά αν έχεις λιγότερες στη διάθεσή σου, δεν πειράζει. Κάνε σωστό πρόγραμμα για το που θα πας, τι θα δεις, πού θα κολυμπήσεις και θα περάσεις τέλεια. Εξάλλου και μόνο να κολυμπάς και να απολαμβάνεις τα νερά του Κυκλαδίτικου νησιού, φθάνει! Και την επόμενη φορά η Σίφνος θα σε περιμένει ξανά να την ανακαλύψεις μέχρι να την ερωτευτείς!

Μπες στη μεγάλη παρέα του womannow.gr για να παίρνεις ιδέες, έμπνευση και να επικοινωνούμε. Τι λες; Θα κάνεις Like στη σελίδα μας στο facebook και στο Instagram;

Ελευθερία Γεωργάκαινα

Η Ελευθερία Γεωργάκαινα είναι δημοσιογράφος πολλά χρόνια τώρα. Είναι και μητέρα (εργαζόμενη) και σύζυγος και φίλη. Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της, τις σκέψεις και τα όνειρά της. Γι αυτό δημιούργησε το womannow.gr! Έχει δουλέψει για πολλά χρόνια στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα περιοδικά.

Της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα και βιβλία ψυχολογίας, να πηγαίνει σινεμά και θέατρο, ν' ακούει μουσικές ethnic και jazz, να χορεύει, να μαγειρεύει για τους αγαπημένους της, να παίζει με τα παιδιά της, να κοιμάται αργά, να ταξιδεύει, λατρεύει το κόκκινο κραγιόν, το ημίφως, τον Salvador Dali, τις μαρέγκες, τη θάλασσα, την πόλη, τους ανθρώπους από τους οποίους μαθαίνει καινούργια πράγματα. Εδώ, μοιράζεται συναισθήματα, εικόνες κι εμπειρίες από την καθημερινότητά της! 

Aυτός είναι ο λογαρισμός της στο instagram αν θέλετε να την ακολουθήσετε!

WOMANNOW.GR LOVES...