Το παιχνίδι της ελευθερίας: Φτιάχνουμε λίστες με όσα μας δίνουν χαρά

Το παιχνίδι της ελευθερίας: Φτιάχνουμε λίστες με όσα μας δίνουν χαρά

Το πρωί ξύπνησα μάλλον αργά, αλλά πανέτοιμη να ξεκινήσω το παιχνίδι μου. Ξέρετε, αυτό που ρίχνουμε το βλέμμα μας στα όμορφα και δεν στεκόμαστε στα άσχημα. Θα έπρεπε επίσης, να καταφέρω να δουλέψω και την ευελιξία (ώστε αν κάτι πάει στραβά, ν΄αλλάζω κατεύθυνση,να το αντικαθιστώ, κάνοντας αυτά που θα μου δώσουν χαρά) και να κάνω κάτι για μένα που θα με κάνει να νιώσω... ελευθερία. 

Η ίδια η ζωή όμως, με μικρά κολπάκια σε δοκιμάζει. Σου λέει "τα πιστεύεις αυτά που λες ότι θα κάνεις ή τα γράφεις έτσι;". Φτιάχνω καφέ και κάθομαι στον υπολογιστή. Θα γράψω λέω! Όμως σύνδεση στο internet δεν υπήρχε. Είναι ένα πρόβλημα που είχα αντιμετωπίσει και πριν από κάποιους μήνες γι αρκετό καιρό (σας έγραψα εξάλλου γι αυτό), αλλά πίστευα πως δεν θα ξανασυνέβαινε. Για λίγο μ΄έπιασε αν όχι πανικός... αγωνία, ματαίωση, σκέφτηκα ότι δεν θα καταφέρω να παίξω το παιχνίδι μου, θα φανώ αναξιόπιστη, δεν ήξερα πώς θ΄ανεβάσω τα posts στο blog μου, κι άλλα τέτοια. Όμως μήπως αυτό ακριβώς ήταν η αρχή του παιχνιδιού μου; Μήπως ήταν η αφορμή για να δω, τι θα μπορούσα να κάνω, σε άλλες συνθήκες από αυτές που είχα υπολογίσει; Και πράγματι ανακάλυψα μερικά πράγματα όπως:

1ον: Αν θες κάτι να κάνεις κι εξαρτάται από σένα, μπορείς! Τίποτε δεν γίνεται να σε σταματήσει.

2ον: Μην είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου, μην τον κρίνεις διαρκώς αν θες να νιώσεις χαρά κι ελευθερία.

3ον: Βρες το καλό, ακόμη και στη δυσκολία. Αντικατέστησε αυτό που είχες στο μυαλό σου να κάνεις, με κάτι άλλο, εξίσου ωφέλιμο για σένα.

4ον: Πες κι ένα "και τι έγινε; δεν χάθηκε κι ο κόσμος!"

Έτσι άρχισα να γράφω, απλώς αντί για το κομπιούτερ, στην ατζέντα μου. Με τον παραδοσιακό τρόπο. Χαρτί και στιλό.Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση. Ευχαριστήθηκα που κατέληξα σ΄αυτά τα συμπεράσματα κι επιβεβαίωσα στον εαυτό μου πως μπορεί. Άρχισα να σημειώνω όλα αυτά που θα μου έδιναν μεγάλη χαρά και αίσθημα ελευθερίας αν τα έκανα και θα έθετα μικρούς καθημερινούς στόχους. Χωρίς να το πολυσκεφτώ έφτιαξα τη δική μου λίστα, που σε μερικά πράγματα μπορεί κι εσείς να συμφωνήσετε, ακόμη κι αν δεν τα έχετε σκεφτεί:

 • Τακτοποίηση και οργάνωση στις ντουλάπες, στα συρτάρια, στην παπουτσοθήκη
 • Ξεχώρισμα και πέταγμα ή χάρισμα σε ρούχα, αντικείμενα και βιβλία που δεν χρησιμοποιώ για πολύ καιρό
 • Γυμναστική, τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα (αυτό ήδη το κάνω αλλά είναι στιγμές που δεν το χαίρομαι)
 • Γιόγκα, 2 φορές την εβδομάδα (αυτό και το κάνω και το χαίρομαι απλώς το γράφω για να νιώθω περήφανη όταν ολοκληρώνω κάθε μάθημα)
 • Μαγειρική (δοκιμάζοντας διαφορετικές πρωτότυπες συνταγές)
 • Χορός (μπορεί με φίλους, μπορεί σε ένα τμήμα εκμάθησης κάποιου χορού που μ΄ενδιαφέρει)
 • Ταξίδια κι εκδρομές (ακόμη και φανταστικά, μπαίνοντας και κοιτάζοντας μέρη, μουσεία και ξενοδοχεία στο διαδίκτυο)
 • Επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ (τρελαίνονται και τα παιδιά μου αλλά και εγώ)
 • Επίσκεψη σε μουσείο ή γκαλερί με έργα μοντέρνας τέχνης  (μ΄ενδιαφέρει, με χαλαρώνει και μου ανοίγει νέους ορίζοντες η τέχνη)
 • Θέατρο και σινεμά (έχω ήδη βρει κάποιες παραστάσεις που θέλω να δω αυτόν τον χειμώνα κι όσο για ταινίες, κάθε μήνα κάποια θα έχει ενδιαφέρον)
 • Πλέξιμο (δεν ξέρω καθόλου αλλά θα ήθελα να μάθω, θα δω πώς. Μήπως να ξεκινήσω βλέποντας στο you tube;) 
 • Χρωματισμός σελίδων (βρήκα ειδικό βιβλίο για ενήλικες -mandala- με ψιλές λεπτομέρειες που χρωματίζοντας, σε χαλαρώνουν)
 • Καθάρισμα σπιτιού, τζαμιών, ασημικών (καθαρίζει και το μυαλό μαζί)
 • Σιδέρωμα (όσο κι αν σας φανεί παράξενο, το σίδερο με χαλαρώνει) 
 • Καφές με φίλες που αγαπώ (όχι από υποχρέωση)
 • Δείπνο στο σπίτι με φίλους (για να μαγειρέψω, να περιποιηθώ, να μοιραστώ στιγμές)
 • Ραντεβού με τον άντρα μου σε εστιατόριο, οι δυο μας (για να θυμηθώ τη θηλυκή πλευρά μου και την εποχή που ερωτευτήκαμε) 
 • Βραδιά πικ νικ, στο πάτωμα με αγαπημένα φαγητά μαζί με τα παιδιά μου (πάντα τέτοιες εκπλήξεις τα ενθουσιάζουν, έστω κι τελικά σπανίως γίνονται πραγματικότητα)
 • Διάβασμα παραμυθιών και παιδικών βιβλίων στα παιδιά (μας αρέσει σε όλους πολύ και είναι η στιγμή που δενόμαστε ακόμη περισσότερο, έστω κι αν μεγάλωσαν)
 • Διάβασμα βιβλίων που μ΄ενδιαφέρουν, που έχουν να μου μάθουν και να με πάνε πιο μπροστά
 • Επίσκεψη σε χώρο με ανθρώπους που έχουν ανάγκη
 • Γράψιμο (στο site, στο blog, σκέψεις σε χαρτιά και ατζέντες, ο,τιδήποτε με κάνει να εκφράζομαι) 
 • Χαλάρωση στο σπίτι με μπάνιο, μουσική και κεριά (για να με κακομάθω και λίγο χωρίς να νιώθω ενοχές)
 • Κηπουρική  (δεν έχω καμία επαφή, αλλά ποτέ δεν είναι αργά, αφού είναι ένας τομέας που θα ήθελα να γνωρίσω) 
 • Και μια λίστα με εκκρεμότητες, που με κρατούν παγιδευμένη και μόνο ως σκέψη (μπορεί να είναι από ένα πιστοποιητικό του γιου μου, μέχρι να φτιαχτεί το πόμολο της κουζίνας. Τα γράφω, τα οργανώνω, τα τελειώνω) 

Όλα όσα μας δίνουν χαρά, είναι πολύ σημαντικά! Μην το ξεχνάτε.

Οι λίστες βοηθούν τους ανθρώπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να σχηματοποιούν τις πληροφορίες, να τις κάνουν δικές τους, νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση όταν τις φέρνουν εις πέρας και αισθάνονται ασφαλείς. Υπάρχουν δεκάδες πολύ βασικότερα πράγματα από αυτά που γράφω στη λίστα μου, που φέρνουν την ευτυχία και την ελευθερία, όπως μια αγκαλιά, ένα φιλί, οι θετικές σκέψεις, ή η συγχώρεση, όμως αυτά κατά την άποψή μου δεν μπορούν να μπουν σε λίστες, γιατί πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας κάθε μέρα, κάθε στιγμή κι όχι μόνο για λίγο, να γίνονται όταν τα νιώθουμε και φυσικά να μην τα "σβήνουμε" όταν τα κάνουμε, απλώς να τα επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά!

Αν με ρωτήσετε τι θα είναι τα πρώτα πράγματα που θέλω να κάνω, είναι η τακτοποίηση και ένα καλό βιβλίο. Με την τακτοποίηση λένε πως βάζεις σε τάξη και τις σκέψεις σου. Επίσης σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον, έστω κι αν μιλάμε για ντουλάπες και συρτάρια, νιώθεις καλύτερα. Νιώθεις ελεύθερος να επιλέξεις μεταξύ των πραγμάτων που σου αρέσουν, δίνεις αυτά που δεν χρειάζεσαι σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ανοίγεις χώρο στις ντουλάπες, ανοίγεις χώρο στη ζωή και στη σκέψη σου. Και ένα καλό βιβλίο, σε γεμίζει δύναμη, γνώση, σε πάει παρακάτω. 

Οργάνωση λοιπόν, ψυχαγωγία, διασκέδαση (γιατί άλλο η ψυχαγωγία κι άλλο η διασκέδαση), χαλάρωση, εσωτερικότητα, γνώση. Αυτά είναι που φέρνουν σ΄εμένα τη χαρά και την ελευθερία κι έτσι σε λίγες μέρες θα μπορώ να σας πω, πώς κύλησε η πρώτη εβδομάδα του παιχνιδιού μου! 

Ελευθερία Γεωργάκαινα

Η Ελευθερία Γεωργάκαινα είναι δημοσιογράφος πολλά χρόνια τώρα. Είναι και μητέρα (εργαζόμενη) και σύζυγος και φίλη. Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της, τις σκέψεις και τα όνειρά της. Γι αυτό δημιούργησε το womannow.gr! Έχει δουλέψει για πολλά χρόνια στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα περιοδικά.

Της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα και βιβλία ψυχολογίας, να πηγαίνει σινεμά και θέατρο, ν' ακούει μουσικές ethnic και jazz, να χορεύει, να μαγειρεύει για τους αγαπημένους της, να παίζει με τα παιδιά της, να κοιμάται αργά, να ταξιδεύει, λατρεύει το κόκκινο κραγιόν, το ημίφως, τον Salvador Dali, τις μαρέγκες, τη θάλασσα, την πόλη, τους ανθρώπους από τους οποίους μαθαίνει καινούργια πράγματα. Εδώ, μοιράζεται συναισθήματα, εικόνες κι εμπειρίες από την καθημερινότητά της! 

Aυτός είναι ο λογαρισμός της στο instagram αν θέλετε να την ακολουθήσετε!

WOMANNOW.GR LOVES...