Ο αδιάκριτος άνθρωπος και πώς να τον αντιμετωπίσεις

Ο αδιάκριτος άνθρωπος και πώς να τον αντιμετωπίσεις

Τι δεν αντέχεις στους ανθρώπους; Είναι μια από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι δημοσιογράφοι σε μια συνέντευξη. Κι ο συνεντευξιαζόμενος συνήθως απαντά "το ψέμα", "την υποκρισία", "το να μην είναι ο άλλος ειλικρινής". Εμένα αν με ρωτήσεις θα σου πω, πως το χειρότερο πράγμα σ΄έναν άνθρωπο, είναι η αδιακρισία. Γιατί ακόμη και το ψέμα το αντέχω ή καλύτερα το δικαιολογώ. Εκείνη τη στιγμή ο άλλος σου λέει τη δική του αλήθεια, κι ίσως να μην ξέρει κι ο ίδιος, ή δεν θέλει να παραδεχθεί αυτό που βιώνει και το ωραιοποιεί με ένα ψέμα. Όμως για τη δική του τη ζωή μιλάει, τι μας αφορά εμάς; 

Ο αδιάκριτος άνθρωπος όμως σε ενοχλεί, εισβάλλει στη ζωή σου, τη δική σου ζωή. Γιατί χρειάζεται να έχει έναν άλλο απέναντί του, για να μπορέσει να ικανοποιήσει την περιέργειά του και να γίνει αδιάκριτος. Μου έχει συμβεί εκατομμύρια φορές και περισσότερο όταν ήμουν μικρότερη. Τότε που δεν ήξερα να θέτω όρια στους ανθρώπους, γιατί το κλειδί αυτό είναι. Να ξέρει ο άλλος που μπορεί να φθάσει, μέχρι που του δίνεις εσύ το δικαίωμα να σε ρωτήσει και να μπει στη ζωή σου. 

Πέρασα πριν από μερικά χρόνια μια περιπέτεια με τον θυρεοειδή μου. Είχα παχύνει. Ερχόταν λοιπόν μια φίλη (το καλύτερο είναι πως μπορεί να συνέβαινε μπροστά σε κόσμο) να με ρωτήσει: "Γιατί πάχυνες; Γιατί δεν κάνεις δίαιτα;" Κουρέλι εγώ, λες κι αν μπορούσα δεν θα το έκανα. Απαντούσα κάτι για να τελειώσει η κουβέντα, μέσα μου όμως ένιωθα πληγωμένη. 

Πολλοί αδιάκριτοι άνθρωποι δικαιολογούν τη στάση τους λέγοντας πως θέλουν να βοηθήσουν. Πόσο τραγικό λάθος είναι αυτό... Αν δεν σου ζητήσει ο άλλος τη βοήθειά σου αλλά και τη γνώμη σου, δεν χρειάζεται να πεις τίποτε. Είτε γιατί δεν τον ενδιαφέρει τι θα του πεις, είτε γιατί δεν είναι έτοιμος να την ακούσει, είτε γιατί ξέρει αλλά δεν μπορεί.

Πριν παντρευτώ με ρωτούσαν "Εσύ πότε θα παντρευτείς;", Λες χαριτολογώντας "Όταν βρω τον κατάλληλο". Συνεχίζει όμως ο αδιάκριτος άνθρωπος "Ναι, αλλά περνούν τα χρόνια, τι περιμένεις;" Τι θα κάνεις τώρα; Θα του μιλήσεις για την ιστορία σου; Γιατί δεν έχεις βρει τον κατάλληλο ή τι σου έκανε ο προηγούμενος; Μα είσαι sinlge, το βλέπει και είτε μπορεί να είσαι από επιλογή, είτε όχι. Θα μπεις σε λεπτομέρειες; Φυσικά και όχι.

Μπορεί ο άνθρωπος που θέτει όλα τα αδιάκριτα ερωτήματα να μην έχει πρόθεση να ενοχλήσει, απλώς θέλει κάτι να πει... Απλώς πιθανόν δεν έχει την κοινωνική παιδεία να εκτιμήσει τι λέγεται και τι όχι. Κι έτσι ρωτάει πόσα βγάζεις, πόσο νοίκι πληρώνεις και το πιο τρομερό που έχει συμβεί και μπροστά μου σε αγαπημένες φίλες μου: "Γιατί δεν κάνετε ένα παιδάκι¨". Πόσες γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί και δεν τα καταφέρνουν, έχουν πληγωθεί από αυτή την αδιάκριτη ερώτηση.  

Το θέμα λοιπόν είναι τι κάνεις, πώς αντιμετωπίζεις τον αδιάκριτο άνθρωπο. Το πρώτο είναι να μην του δώσεις το δικαίωμα και την άνεση να κάνει τις ερωτήσεις που θα ικανοποιήσουν την περιέργειά του. Αν παρ΄όλ΄αυτά δεν πτοηθεί, ανάλογα φυσικά με την σχέση που έχεις μαζί του και με την ερώτηση που σου έχει κάνει, είτε το ρίχνεις στην πλάκα ( από την εφορία είσαι;), είτε απαντάς κάτι γενικό τυπου "θα δούμε", "δεν έχω αποφασίσει ακόμη" ή το ειλικρινές που κόβει κάθε περαιτέρω κουβέντα "δεν θέλω να το συζητήσω". Αν παρ΄όλ΄αυτά επιμείνει, επιμένεις κι εσύ στην αρχική σου θέση, ότι δεν θες να το συζητήσεις. Αν είσαι σταθερή σε αυτό, είναι βέβαιο πως επειδή δεν ικανοποιείς την περιέργεια του , γρήγορα θα βαρεθεί να σε ρωτάει, αφού στην πραγματικότητα του είσαι άχρηστος.

Το βασικότερο πρόβλημα που οδηγεί έναν άνθρωπο σε αδιάκριτες ερωτήσεις, είναι η ανασφάλειά του, η άδεια του ζωή, που δεν τον ικανοποιεί και στρέφει την προσοχή του στους γύρω του για να έχει με κάτι ν΄ασχοληθεί. Επίσης, από τις δυσκολίες των άλλων, εκείνος παίρνει δύναμη και νιώθει λιγότερη μοναξιά. Γιατί μόνος κι έρημος είναι. Βέβαια η ανατροφή του, η συναισθηματική του νοημοσύνη και η κοινωνική του γνώση, οδηγούν έναν άνθρωπο στο να μην ξέρει τι πρέπει να πει και τι όχι.

Εμείς λοιπόν  τραβάμε τον δικό μας δρόμο, όπως τον έχουμε επιλέξει, χωρίς να νιώθουμε άσχημα επειδή δεν θέλουμε ν΄απαντήσουμε σε προσωπικές ερωτήσεις. Και φυσικά επιλέγουμε δίπλα μας, ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και να γινόμαστε καλύτεροι!  

Ελευθερία Γεωργάκαινα

Η Ελευθερία Γεωργάκαινα είναι δημοσιογράφος πολλά χρόνια τώρα. Είναι και μητέρα (εργαζόμενη) και σύζυγος και φίλη. Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της, τις σκέψεις και τα όνειρά της. Γι αυτό δημιούργησε το womannow.gr! Έχει δουλέψει για πολλά χρόνια στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα περιοδικά.

Της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα και βιβλία ψυχολογίας, να πηγαίνει σινεμά και θέατρο, ν' ακούει μουσικές ethnic και jazz, να χορεύει, να μαγειρεύει για τους αγαπημένους της, να παίζει με τα παιδιά της, να κοιμάται αργά, να ταξιδεύει, λατρεύει το κόκκινο κραγιόν, το ημίφως, τον Salvador Dali, τις μαρέγκες, τη θάλασσα, την πόλη, τους ανθρώπους από τους οποίους μαθαίνει καινούργια πράγματα. Εδώ, μοιράζεται συναισθήματα, εικόνες κι εμπειρίες από την καθημερινότητά της! 

Aυτός είναι ο λογαρισμός της στο instagram αν θέλετε να την ακολουθήσετε!

WOMANNOW.GR LOVES...