Κάνω ό,τι μπορώ!

Είναι κι αυτός ο καιρός... Εκεί που πας να νιώσεις πως τέλειωσε πια ο χειμώνας κι έρχεται πια η άνοιξη, κάτι συμβαίνει και αισθάνεσαι πως ζεις τον πιο βαρύ χειμώνα της ζωής σου, αποκλεισμένος σε ορεινό βουνό...(ψυχολογικά). Πραγματικά όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με κάνουν να βλέπω τόσο διαφορετικά, την κάθε μέρα.

Για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη γράφτηκαν δεκάδες κείμενα. Τι έχω να προσθέσω εγώ μέσα στη θλίψη, την απογοήτευση και τον θυμό που έχει κατακλύσει τους πάντες; Μόνο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά να μεγαλώσει τα παιδιά του, κάνοντας συνειδητά "Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ" για να μην υποστεί ξανά  κανένα παιδί, κάθε είδους βίας. Και για να γίνει αυτό δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο μην πέσει το παιδί μας θύμα bullying, αλλά να μην ενθαρρύνουμε κανενός είδους συμπεριφορά που θα μπορούσε να το κάνει να γίνει μέλος μιας ομάδας που προκαλεί bullying...

Μίλησα λοιπόν στα δικά μου παιδιά, τους έδειξα και βίντεο για να καταλάβουν τι σημαίνει το bullying, πώς νιώθει ένας άνθρωπος που περνάει "ενδοσχολικά βασανιστήρια". Είναι μικρά τα παιδιά μου, μπορεί να ήταν και νωρίς για να ακούσουν όλ αυτά, αλλά η ανάγκη μου να μάθουν, με ξεπερνούσε. H μικρή μου κόρη είχε ανοίξει διάπλατα τα μάτια της, ενώ της μιλούσα. Ένιωσα πως έχω υποχρέωση από τώρα να μάθουν για να μην βρεθούν ποτέ μα ποτέ είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά.

Τι κάνω όμως; Κάνω ο,τι μπορώ. Αυτό δε λένε όλοι οι γονείς; Αυτό θα πω κι εγώ, μόνο που προσπαθώ πλέον κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ να το σκεφτώ, αν πράγματι την ημέρα που πέρασε έκανα ο,τι μπορούσα.

Κάνω ο,τι μπορώ για να νιώσουν την αγάπη, την φροντίδα, την προστασία που πρέπει κάθε παιδί να εισπράττει από την οικογένειά του (έστω κι αν γίνομαι πολλές φορές κουραστική ακόμη και για μένα την ίδια) .

Κάνω ο,τι μπορώ για να τα κάνω να νιώσουν ασφαλή, μοναδικά, υπέροχα για να μη θελήσουν ποτέ να βρουν την αποδοχή με άλλους τρόπους, σε άλλους δρόμους.

Κάνω ο,τι μπορώ για να τα κάνω ανεξάρτητα (έστω κι αν σφίγγεται η καρδιά μου όταν επιχειρούν επικίνδυνα παιχνίδια), να μάθουν ν΄αντιμετωπίζουν τη ζωή.

Κάνω ο,τι μπορώ για να με εμπιστεύονται, να μου ανοίγουν την καρδιά τους, να μου μιλούν για ο,τι τους απασχολεί (παλεύοντας πολλές φορές να μη δείξω έκπληξη, να μη σηκώσω φρύδι ή... φωνή)

Κάνω ο,τι μπορώ για να είμαι διακριτικά κοντά σ΄αυτούς και στους φίλους τους, που μπαίνουν και βγαίνουν στο σπίτι, παίζουν μπάλα στο σαλόνι και κλείνονται έπειτα στο δωμάτιο για να... συζητήσουν.

Κάνω ο,τι μπορώ για να ξέρουν πως μεγαλώνοντας, ο,τι μα ο,τι κι αν συμβεί, όποια μα όποια επιλογή κι αν κάνουν, είτε συμφωνώ, είτε όχι, θα είμαι εκεί, δίπλα τους, να τους κρατήσω το χέρι και να τα βοηθήσω να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Κάνω ο,τι μπορώ για να βρίσκω χρόνο να τα παρατηρώ, να τα μαθαίνω, ν΄αποκωδικοποιώ συμπεριφορές και συναισθήματα.

Κι όλ΄αυτά τα κάνω από τώρα γιατί θα ναι πολύ αργά να τα ρωτήσω στα 15 ή στα 20 τους χρόνια"Τι σου συμβαίνει", αν ως τότε δεν έχουμε μια σταθερή και διαρκή σχέση.Θα με κοιτούν σαν εξωγήινη...

Είμαι σίγουρη πως υπάρχουν κι άλλα που μπορεί ένας γονιός να κάνει για ν΄"ανθίσει" το παιδί του και είναι βέβαιο πως σε λίγα χρόνια θα έχουν πολλά να μου καταλογίσουν (όπως κάθε παιδί σε κάθε γονιό). Τουλάχιστον όμως θα ξέρω πως πραγματικά έκανα ο,τι μπορούσα!

Ελευθερία Γεωργάκαινα

Η Ελευθερία Γεωργάκαινα είναι δημοσιογράφος πολλά χρόνια τώρα. Είναι και μητέρα (εργαζόμενη) και σύζυγος και φίλη. Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της, τις σκέψεις και τα όνειρά της. Γι αυτό δημιούργησε το womannow.gr! Έχει δουλέψει για πολλά χρόνια στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα περιοδικά.

Της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα και βιβλία ψυχολογίας, να πηγαίνει σινεμά και θέατρο, ν' ακούει μουσικές ethnic και jazz, να χορεύει, να μαγειρεύει για τους αγαπημένους της, να παίζει με τα παιδιά της, να κοιμάται αργά, να ταξιδεύει, λατρεύει το κόκκινο κραγιόν, το ημίφως, τον Salvador Dali, τις μαρέγκες, τη θάλασσα, την πόλη, τους ανθρώπους από τους οποίους μαθαίνει καινούργια πράγματα. Εδώ, μοιράζεται συναισθήματα, εικόνες κι εμπειρίες από την καθημερινότητά της! 

Aυτός είναι ο λογαρισμός της στο instagram αν θέλετε να την ακολουθήσετε!

WOMANNOW.GR LOVES...