Αυτό το δυστύχημα πρέπει να μας αλλάξει!

Ήρθε η ώρα ν΄αλλάξουμε!

Τι είναι αυτό που έκανε όλους μας να μείνουμε άφωνοι και τρομαγμένοι μπροστά στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα, που έγινε στην εθνική οδό; Αυτή η μητέρα με το παιδί της που "έφυγαν" τόσο ξαφνικά, χωρίς καν να είναι σε κίνηση το αυτοκίνητό τους. Σε όλους θα μπορούσε να έχει συμβεί αυτό. Κι η τραγική φιγούρα του πατέρα, που ένας Θεός ξέρει πόσο χρόνο θα του πάρει για να μην κατηγορεί τον εαυτό του, που... σταμάτησε. Και σ΄εμάς θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Η υπερβολική ταχύτητα με την οποία έτρεχε η πόρσε. Κι εμείς έχουμε ξεπεράσει πολλές φορές τα όρια ταχύτητας, ίσως όχι σε τέτοιο βαθμό, αλλά το έχουμε κάνει. Το 23χρονο παιδί, που οδηγούσε την Πόρσε κι έχασε τον έλεγχο. Ο φίλος του, ο συνεπιβάτης που ταξίδευαν μαζί. Και σ΄εμάς και στα παιδιά μας, θα μπορούσε να συμβεί αυτό, με ένα λιγότερο ακριβό αυτοκίνητο. Όλα άδικα, για όλους. Γιατί ο θάνατος είναι άδικος, ούτως ή άλλως, όταν δεν έρχεται στην ώρα του.

Ειδικοί και λιγότερο ειδικοί βγαίνουν και μιλούν για το τι φταίει. Σε λίγες μέρες θα βγει το πόρισμα, όμως δεν έχει πια και μεγάλη σημασία, αφού οι άνθρωποι αυτοί "έφυγαν". Αυτό που έχει σημασία είναι "ν΄αλλάξουμε". Στον τρόπο που λειτουργούμε, συμπεριφερόμαστε, οδηγούμε.

Πόσες φορές δεν έχουμε κάνει το σταυρό σας, όταν από δίπλα μας περνάει με ιλιγγιώδη ταχύτητα ένα αυτοκίνητο, αφού πρώτα μας "παίζει τα φώτα του" για να πάμε στην άκρη, έχοντας κολλήσει πίσω μας, επειδή θέλει να τρέξει περισσότερο από το όριο ταχύτητας;

Πόσες φορές, εμείς δεν "έχουμε παίξει τα φώτα μας", για να πάει στην άκρη, κάποιος άλλος;

Πόσες φορές ξεχάσαμε να βάλουμε ζώνη, εμείς αλλά και τα παιδια μας, (γιατί κάποτε δεν υπήρχαν ζώνες στα πίσω καθίσματα και τι πάθαμε;) κάναμε ταξίδι χωρίς να κοιτάξουμε τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας, μουτζώσαμε (τόσο ελληνικά) και κάναμε προσπέραση;

Πόσες φορές δεν κόψαμε ξαφνικά ταχύτητα, όταν αντιληφθήκαμε πως πιο κάτω κάνει μπλόκο η τροχαία και μετά από λίγα μέτρα το ξαναπατήσαμε, για να πάμε 5 λεπτά πιο γρήγορα στον προορισμό μας;

Πόσες φορές δεν οδηγήσαμε έχοντας πιει περισσότερο από δυο ποτηράκια κρασί;

Πόσες φορές δεν μιλήσαμε στο κινητό, πίνοντας ταυτόχρονα και καφέ ενώ πιάναμε με μισό χέρι το τιμόνι;

Λίγες μέρες αργότερα, όλα θα έχουν ξεχαστεί. Θα αφήσουμε τις τραγικές οικογένειες στον ανείπωτο πόνο τους και θα βγούμε ξανά στους δρόμους. Γι αυτό, τώρα είναι η στιγμή ν΄αλλάξουμε και να προχωρήσουμε. Και να μάθουμε στα παιδιά μας να το κάνουν. Να βλέπουν σωστή οδηγική συμπεριφορά στους δρόμους, από εμάς. Να τα κάνουμε να κοροϊδεύουν και να γελάνε με τους ψευτό-μαγκες των δρόμων που "παίζουν φώτα" και τρέχουν σα να μην υπάρχει αύριο, για να πάψουν σιγά σιγά να υπάρχουν όλοι αυτοί. Να δείξουμε το ανατριχιαστικό βίντεο στα παιδιά μας! Ναι, να το δείξουμε. Για να τους μείνει στο μυαλό. Να τους καρφωθεί για πάντα, για να μην υπάρξει άλλο τέτοιο στο μέλλον. Να τα διδάξουμε πως μαγκιά, είναι η ασφάλειά τους. Η ασφάλεια η δική τους και των γύρω τους. Πως πρέπει να μη μπουν σε αυτοκίνητο με οδηγό που έχει πιει, με οδηγό που τρέχει, να αφήσουν το δικό τους αυτοκίνητο όπου κι αν είναι και να πάρουν ταξί, αν έχουν πιει. Να μην κόβουν ταχύτητα και να βάζουν ζώνη επειδή βλέπουν μπροστά τους ένα περιπολικό, αλλά να γίνει συνήθειά τους. Να μην πατήσουν το γκάζι για ν΄ανέβει η αδρεναλίνη τους, αλλά να βρουν άλλους τρόπους για να το κάνουν, σε μέρη ασφαλή που δεν θα κινδυνεύουν ούτε αυτά, ούτε όσοι είναι κοντά τους.

Αυτό το δυστύχημα, μάς έχει σοκάρει τόσο πολύ, όχι μόνο γιατί αφορά σε νέους ανθρώπους κι ένα μωράκι. Αλλά γιατί θα μπορούσε να συμβεί και σ΄εμάς. Αν αυτό το έχουμε στο νου μας, κάθε φορά που βάζουμε μπρος τη μηχανή του αυτοκινήτου μας, ναι τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να τιμήσουμε μ΄αυτόν τον τρόπο, τους ανθρώπους που χάθηκαν. Όχι με φόβο, αλλά με πλήρη συνείδηση των πράξεών μας!   

Ελευθερία Γεωργάκαινα

Η Ελευθερία Γεωργάκαινα είναι δημοσιογράφος πολλά χρόνια τώρα. Είναι και μητέρα (εργαζόμενη) και σύζυγος και φίλη. Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της, τις σκέψεις και τα όνειρά της. Γι αυτό δημιούργησε το womannow.gr! Έχει δουλέψει για πολλά χρόνια στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα περιοδικά.

Της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα και βιβλία ψυχολογίας, να πηγαίνει σινεμά και θέατρο, ν' ακούει μουσικές ethnic και jazz, να χορεύει, να μαγειρεύει για τους αγαπημένους της, να παίζει με τα παιδιά της, να κοιμάται αργά, να ταξιδεύει, λατρεύει το κόκκινο κραγιόν, το ημίφως, τον Salvador Dali, τις μαρέγκες, τη θάλασσα, την πόλη, τους ανθρώπους από τους οποίους μαθαίνει καινούργια πράγματα. Εδώ, μοιράζεται συναισθήματα, εικόνες κι εμπειρίες από την καθημερινότητά της! 

Aυτός είναι ο λογαρισμός της στο instagram αν θέλετε να την ακολουθήσετε!

WOMANNOW.GR LOVES...