Ζυμώστε μόνη σας το δικό σας σπιτικό ψωμί!

zimono psomi

Είναι τόσο ωραίο να ζυμώνεις μόνη σου το δικό σου ψωμί. Και ξέρετε πόσο ωραία νιώθει κανείς να έχει τα χέρια του στη ζύμη και να πλάθει; Έχει... αγχολυτικές ιδιότητες. Ας ξεκινήσουμε λοιπον με μια απλή συνταγή για να φτιάξουμε το δικό μας ψωμί!
Τι θα χρειαστείτε:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν μπορείτε να ζητήσετε αλεύρι από τον φούρνο της γειτονιάς σας, ακόμη καλύτερα)
  • 300 γρ. χλιαρό νερό
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 κ. γλ. ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • ελάχιστο ξύδι
  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Προαιρετικά: Σουσάμι, ρίγανη, θυμάρι, καρύδια

Ζυμώστε μόνη σας το δικό σας σπιτικό ψωμί!

Πώς θα το φτιάξουμε: 

  1. Σε μια λεκάνη ή μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά κι ανακατεύουμε.
  2. Αρχίζουμε τώρα να ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη που να πλάθεται εύκολα.
  3. Ρίχνουμε το ξύδι, το λάδι, ζυμώνουμε πολύ καλά, φτιάχνουμε ένα καρβελάκι και το τοποθετούμε σε μια λεκάνη σκεπασμένη με πετσέτα  σε ζεστό μέρος για να "φουσκώσει" για μιά δυο ώρες.
  4. Ξαναζυμώνουμε και τώρα μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε ρίγανη, θυμάρι, ακόμη και ξηρούς καρπούς (καρύδια κλπ).
  5. Ξέρετε πώς θα καταλάβετε αν είναι έτοιμη η ζύμη; Αν την πιέζετε με το δάχτυλό σας κι αυτή σιγά σιγά επανέρχεται.
  6. Της δίνουμε τώρα το σχήμα που θέλουμε, καρβελάκι, φρατζόλα ή μικρά ψωμάκια, χαράζουμε ελαφρά μ΄ένα μαχαίρι και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
  7. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με σουσάμι.

Όσο καλύτερα έχετε ζυμώσει το ψωμί σας, τόσο πιο αφράτο θα γίνει!

Θέλετε κι άλλες ιδέες για την κουζίνα; Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook, για να ενημερώνεστε για ο,τι νέο ανεβαίνει! 

WOMANNOW.GR LOVES...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ