Βάλτε στη διατροφή σας τον λιναρόσπορο

teleiioΤα μικρά, σκληρά , γυαλιστερά σποράκια του λιναρόσπορου με την ιδιαίτερη γεύση έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Ο λιναρόσπορος είναι μια σημαντική τροφή καθώς διαθέτει μεγάλες ποσότητες ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών και η κατανάλωση του συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού.

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα ( βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, μαγγάνιο). Είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα (ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση) και μάλιστα το λινέλαιο περιέχει 5 πλάσιες ποσότητες α-λινολενικού οξέος (ALA) από το καρυδέλαιο , που είναι η αμέσως επόμενη καλύτερη πηγή. Επίσης, ο λιναρόσπορος διαθέτει διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες ενώ περιέχει και αρκετές φυτοχημικές ουσίες, με «πρωταγωνίστριες» τις λιγνάνες.

linarosporosΟι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του λιναρόσπορου μπορεί να συμβάλλει:

  •  Στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Οι διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται στο λιναρόσπορο βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα και ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1 κουταλιάς της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα, βοήθησε σημαντικά άτομα που υπέφεραν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
  •  Στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος: Φαίνεται ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες του λιναρόσπορου συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση σταθερών των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
  •  Στη μείωση της οστικής απώλειας: Μελέτη σε διαβητικά ποντίκια έδειξε επιβράδυνση στην οστική απώλεια μετά το τάισμα τους με λιναρόσπορο, χάρη στη περιεκτικότητα της τροφής σε λιπαρά οξέα.
  •  Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Μέσα από μελέτες έχει φανεί ότι το ALA μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, και έτσι το ανοσοποιητικό να λειτουργεί καλύτερα. Μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου πιθανόν να μπορούσε να βοηθήσει σε αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις όπως για παράδειγμα ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση.

Τον λιναρόσπορο μπορείτε να προσθέσετε αυτούσιο ή θρυμματισμένο στις σαλάτες σας , στο γιαούρτι ή στα δημητριακά σας.

 

Από την Αστερία Σταματάκη Msc
Μsc στην Κλινική διατροφή
διαιτολόγος - διατροφολόγος

Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
www.astamataki.gr
τηλ.6974881899 - 2106424200

 

WOMANNOW.GR LOVES...