Τι να κάνετε σήμερα, μία μέρα πριν ανοίξει το σχολείο

large school daysΛίγες ώρες μας χωρίζουν πια από τη στιγμή που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και το μικρό σας θα περάσει το κατώφλι της σχολικής αυλής. Είτε είναι για πρώτη φορά, είτε όχι, προετοιμάστε το παιδί σας, από σήμερα, για τη νέα σχολική χρονιά με τρόπους που θα το κάνουν να νιώθει καλά.

1. Μιλήστε του

Καθίστε λοιπόν σήμερα μαζί του είτε στο μεσημεριανό φαγητό, είτε το απόγευμα την ώρα που θα παίρνει το σνακ του και μιλήστε του για την αυριανή ημέρα. Πώς αισθάνεται, τι περιμένει με ανυπομονησία, τι δεν του αρέσει. Δώστε βάση σ΄αυτά που του αρέσουν, μπορεί να είναι οι φίλοι του, ή οι αθλητικές δραστηριότητες. Μην το κάνετε αυτό το βράδυ πριν κοιμηθεί γιατί μπορεί κάτι να το αγχώνει και δεν θα έχετε την ευκαιρία να το συζητήσετε, ενώ κι εκείνο δεν θα κοιμηθεί καλά.

2. Μην αγχώνεστε

Πολλές φορές οι γονείς είναι πολύ πιο αγχωμένοι από τα παιδιά κι αυτό φαίνεται. Είναι γνωστό οτι τα μικρά μας έχουν απίθανες "κεραίες" που αντιλαμβάνονται τα πάντα. Αν εσείς λοιπόν είστε αγχωμένοι, είτε για το πώς θα εγκλιματιστεί σ΄ένα νέο περιβάλλον (αν πάει στην Α΄δημοτικού), είτε για το πώς θα κυλήσει η χρονιά με τη μελέτη στο σπίτι και τις υποχρεώσεις, αυτό το παιδί θα το νιώσει και θα αγχωθεί κι εκείνο.

3.Μπείτε στη θέση του και μιλήστε του για εσάς

Στα παιδιά αρέσει ν΄ακούν παλιές ιστορίες των γονιών τους κι αυτό γιατί τους είναι δύσκολο να κάνουν εικόνα οτι κι εσείς κάποτε είσαστε στην ηλικία τους. Μιλήστε τους για τους συμμαθητές σας, δείξτε τους φωτογραφίες, πείτε τους ποια ήταν τα αγαπημένα σας μαθήματα, ποια δασκάλα αγαπούσατε και γιατί. Θα αισθανθούν πως είστε πραγματικά κοντά τους, δίπλα τους!

4.Αλλάξτε λίγο το πρόγραμμά σας στη δουλειά

Μόνο γι αυτές τις δυο πρώτες μέρες, προσπαθήστε να φύγετε είτε λίγο πιο νωρίς σήμερα από τη δουλειά, είτε στην ώρα σας για να περάσετε το απόγευμα μαζί τους. Να κάνετε κάποια τελευταία ψώνια, ίσως ακόμη δεν έχετε βρει εκείνο το βιβλίο των αγγλικών... Και κάντε το ίδιο και αύριο πηγαίνοντας πιο αργά στη δουλειά για να το συνοδεύσετε στον ετήσιο αγιασμό. Πάντα θα θυμάται το παιδί σας τις μέρες που εσείς το πηγαίνατε στο σχολείο.

5.Ετοιμάστε τα ρούχα του από απόψε

Αργά το απόγευμα διαλέξτε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει το πρωί στο σχολείο και τοποθετήστε τα σε ένα σημείο στο δωμάτιό του. Πείτε του ότι αυτό θα το κάνετε κάθε μέρα, μέχρι να νιώσει έτοιμο να το κάνει εκείνο μόνο του.

6.Βάλτε το νωρίς για ύπνο

Είναι γνωστό πως τα παιδιά χρειάζονται ύπνο και μάλιστα από νωρίς. Μεγαλώνουν, αναπτύσσονται οι εγκεφαλικές τους λειτουργίες, αποκτούν ενέργεια. Μην τους στερείτε λοιπόν τον ύπνο από νωρίς θεωρώντας οτι "δεν θα πάθει και τίποτε να κοιμηθεί λίγο πιο αργά μια μέρα". Από σήμερα πρέπει να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα και να νιώσει ασφαλές μέσα σ΄αυτή.

7.Τακτοποιήστε μαζί του το γραφείο του

Αν ήδη δεν το έχετε κάνει, σήμερα κάντε το. Αδειάστε τα συρτάρια του γραφείου του παιδιού σας από αντικείμενα περυσινά ή που δεν χρειάζεται, καθαρίστε την επιφάνεια από παιχνίδια ή άλλα πράγματα και με τη δική του συμμετοχή φυσικά δημιουργήστε τον χώρο που θα διαβάζει καθημερινά τα μαθήματά του. Οργανώστε τα μολύβια, τους μαρκαδόρους, τις κόλλες και τους χάρακές του σε ειδικά δοχεία ή κουτιά.

8.Φτιάξτε του ένα καλό πρωινό, αύριο

Ξυπνήστε το δέκα λεπτά πιο νωρίς και φτιάξτε του ένα πλούσιο πρωινό. Μάθετέ του πως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό. Μην το αφήνετε νηστικό να πηγαίνει στο σχολείο. Ένα ποτήρι γάλα, μια φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι ή δημητριακά, είναι ό,τι πρέπει για να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται όλη μέρα!

WOMANNOW.GR LOVES...