Θ΄αποκτήσετε κι άλλο μωρό; Πώς θα το πείτε στο παιδί σας

8d8584efecb429524caf188d684ca917Την πρώτη φορά που σας επισκέφτηκε ο πελαργός, τους μόνους που χρειαζόταν να προετοιμάσετε ψυχολογικά ήταν το σύντροφό σας και... εσάς. Τώρα όμως που ο πελαργός κάνει την δεύτερη επίσκεψή του, το ευτυχές γεγονός θα επηρεάσει αναπόφευκτα και το πρωτότοκο παιδί μας, το οποίο θα πρέπει πλέον να συνηθίσει

το γεγονός ότι θα πρέπει να μοιράζεται την αγάπη, τη φροντίδα και την προσοχή με το αδελφάκι του.

  • Μιλήστε στο παιδί σας γι' αυτό που πρόκειται να συμβεί, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Μην το αφήσετε να δει μόνο του την κοιλιά σας να μεγαλώνει, μιλήστε του για το γεγονός ότι θα αποκτήσει αδελφάκι.
  • Προετοιμάστε το για τον αποχωρισμό των λίγων ημερών, όταν δηλαδή θα πάτε στο μαιευτήριο για να γεννήσετε.
  • Μιλώντας στο παιδί μας, το βοηθάμε να επιστρατεύσει τις δυνάμεις και την ωριμότητά του, να συνηθίσει στην ιδέα και να μην βάζει αρνητικές σκέψεις στο μυαλό του, καθώς το πρωτότοκο παιδί έχει συνηθίσει να απολαμβάνει την απόλυτη αφοσίωση και φροντίδα των γονιών του αλλά και όλου του περιβάλλοντος.
  • Απενοχοποιείστε τη ζήλια. Το παιδάκι σας δεν είναι ενήλικας ώστε να κατανοήσει ότι έχετε πολλές υποχρεώσεις με το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Το πρωτόγνωρο αυτό συναίσθημα είναι τρομακτικό και του δημιουργεί φόβο και απειλή.
  • Συζητήστε για τα συναισθήματά του. Εξηγήστε του πως ο,τι κι αν νιώθει είναι απολύτως φυσιολογικό και κάντε το να μην αισθάνεται ενοχές, ντροπή και αρνητικά συναισθήματα. Κυρίως μην το μαλώνετε! Αντίθετα, προσπαθήστε να του εξηγείτε ότι η ύπαρξή του και ο χώρος του μέσα στην οικογένεια δεν απειλούνται. Από την άλλη, οριοθετήσετε συμπεριφορές που τυχόν είναι επικίνδυνες για το βρέφος (δάγκωμα, χτύπημα κλπ).
  • Επίσης, κάντε το να αισθανθεί μοναδικό και ξεχωριστό, ζητήστε του να αναλάβει κάποιες πιο «μεγαλίστικες» υποχρεώσεις, ώστε να αισθανθεί ότι η αλλαγή έχει και θετικό αντίκτυπο στο ίδιο.
  • Τέλος, εξηγήστε του ότι μπορεί ο χρόνος σας ως γονείς να μοιράζεται πλέον στα δύο παιδιά, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την αγάπη σας. Αυτή του την προσφέρετε απλόχερα, όπως και πριν.

WOMANNOW.GR LOVES...