Τα αρωματικά φυτά που ταιριάζουν στην κουζίνα σας

basilikos, thimari mentaΤα αρωματικά φυτά, εύκολα στην καλλιέργειά τους, στολίζουν τη βεράντα και δίνουν το φρέσκο άρωμά τους στην κουζίνα της νοικοκυράς. Εκτός όμως από τη γεύση τους που νοστιμίζει τόσο τα φαγητά, τα περισσότερα από αυτά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία. Φυτέψτε τα σε σπόρους ή αγοράστε τα έτοιμα από τα φυτώρια. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, εσείς το μόνο που πρέπει να τους δώσετε είναι μια γωνιά στο μπαλκόνι σας κάτω από τον ήλιο, νερό και πολλή αγάπη. Εμείς σας προτείνουμε, εσείς θα διαλέξετε!

  • Βασιλικός: Ιδανικός για κόκκινες σάλτσες ή σαλάτες με βάση την τομάτα, στα γεμιστά και στη γνωστή σάλτσα πέστο. Τοποθετήστε τον σε ηλιόλουστο σημείο και μην ξεχνάτε να ρίχνετε αρκετό νερό καθημερινά, μόνο στο χώμα του. Κόψτε τα άνθη του για να παρατείνετε τη ζωή του.
  • Δεντρολίβανο (ορθόκλαδο): Δίνει εξαιρετικό άρωμα στις θαλασσινές γεύσεις, στην πατάτα και στα ρεβίθια της γάστρας. Χρειάζεται ηλιόλουστο σημείο ή ακόμα και ημισκιερό, καλή αποστράγγιση, έχει αντοχές στον αέρα και δε θέλει πολύ πότισμα.
  • Μαντζουράνα: Ταιριάζει στο κρέας, στις πατάτες, στη ντομάτα και στα κολοκυθάκια. Δεν αντέχει το κρύο και την ξηρασία και προτιμά τα πλούσια και με καλή αποστράγγιση εδάφη. Χρειάζεται λίπανση τον χειμώνα και έχει ανάγκη από ήλιο.
  • Ρίγανη : Αρωματίζει το κρέας, τις πατάτες, το κοτόπουλο, τις σάλτσες. Μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε κήπο μιας και είναι αρκετά ανθεκτικό
  • Φασκόμηλο: Για χοιρινό, λουκάνικα, κοτόπουλο και κίτρινη κολοκύθα. Ευδοκιμεί σε ασβεστούχα εδάφη με καλή αποστράγγιση και έχει ανάγκη από ήλιο.
  • Θυμάρι & Λεμονοθύμαρο: Προσθέστε το σε ζωμούς, σάλτσες, ψητό κρέας ή ψάρι
  • αλλά και στις πατάτες. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που χρειάζεται αρκετό ήλιο και λίγο νερό.
  • Μαϊντανός: Λόγω του αρώματός του ταιριάζει σε πολλά ωμά φαγητά και κυρίως σε σαλάτες. Επίσης στολίστε με μαϊντανό το ψητό ψάρι στο φούρνο ή ψιλοκόψτε τον στα γεμιστά. Θα δώσει μοναδική γεύση. Χρειάζεται ήλιο, αρκετό νερό και καλή αποστράγγιση του.
  • Κόλιανδρος: Ιδανικός για όλα τα πικάντικα πιάτα, θαλασσινά, κοτόπουλο αλλά και στα κολοκυθάκια. Χρειάζεται ήλιο, αρκετό νερό τον πρώτο καιρό και μετά την ανάπτυξή του μπορείτε να αραιώσετε το πότισμα.
  • Εστραγκόν: Συνδυάζεται με θαλασσινά, κοτόπουλο, αβγά και φαγητά με κρέμα γάλακτος. Τοποθετήστε το σε μέρος που να έχει ήλιο κάποιες ώρες της ημέρας, μη του ρίχνετε πολύ νερό και όταν αναπτυχθεί στηρίξτε το.

Για τα περισσότερα αρωματικά φυτά υπάρχει το tip του κορυφολογήματος για να δυναμώνει το φυτό και να αναπτύσσεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Και για όσους προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα υπάρχουν πλέον σπόροι ή μικρά φυτά στην ελληνική αγορά!

Από την Εσμεράλδα Παπαγιαννοπούλου, τεχνολόγο - γεωπόνο, αρχιτέκτονα τοπίου

Αν θέλετε να έρθετε σ΄επαφή μαζί της μπείτε στο in touch, συμπληρώστε και στείλτε τη φόρμα με τα στοιχεία και το ερώτημά σας.  

WOMANNOW.GR LOVES...