Το savoir vivre ενός δείπνου

6

Οι καλοί τρόποι δείχνουν τον τρόπο που ζούμε, που έχουμε μεγαλώσει με στόχο να σεβόμαστε τους άλλους και τον εαυτό μας φυσικά. Δεν μένουν μόνο σ΄ένα τραπέζι, αλλά ας ξεκινήσουμε από αυτό κι ας δούμε το savoir vivre ενός δείπνου! 

Τι πρέπει να προσέξουμε;

1. Ξεκινάμε να τρώμε όταν και η  οικοδέσποινα καθίσει στο τραπέζι, ώστε να δώσει το σήμα πως το δείπνο ξεκινάει.

2. Ξεκινάμε να τρώμε χρησιμοποιώντας τα μαχαιροπήρουνα που έχουν τοποθετηθεί εξωτερικά, δεξιά κι αριστερά. Το ψωμί μας είναι αυτό που είναι τοποθετημένο αριστερά και όχι δεξιά.

3. Περιμένουμε τον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα να σηκώσουν το ποτήρι και να μας καλωσορίσουν κάνοντας πρόποση. Δεν βιαζόμαστε να το κάνουμε εμείς.

4. Τοποθετούμε αμέσως την πετσέτα μας στα πόδια, χωρίς να την ανοίξουμε τελείως. Αν δεν υπάρχουν πετσέτες παρά μόνο χαρτοπετσέτες δεν τις βάζουμε στα πόδια μας, τις αφήνουμε στο τραπέζι.

5. Αν απομακρυνθούμε για λίγο από το τραπέζι τοποθετούμε την πετσέτα στην καρέκλα, αν τελειώσουμε το γεύμα μας,  την τοποθετούμε αριστερά του πιάτου μας.

6. Όταν τελειώσουμε το φαγητό μας, τοποθετούμε τα μαχαιροπήρουνα το ένα παράλληλα και κολλητά στο άλλο, μέσα στο πιάτο και λίγο λοξά, έχοντας σπρώξει τις τελευταίες μπουκιές στην δεξιά πλευρά.

7. Αν κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα στο φαγητό μας, τοποθετούμε τα μαχαιροπήρουνα χιαστί. Έτσι δείχνουμε πως δεν έχουμε τελειώσει.

8. Όταν τρώμε σούπα δεν σηκώνουμε ποτέ το πιάτο για να μη μείνει ούτε μπουκιά. Τρώμε μέχρι εκεί που φθάνει το κουτάλι.

9.Δεν μιλάμε ποτέ με το στόμα ανοιχτό

10. Δεν χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδα δημοσίως. Κανονικά πρέπει αν μας ενοχλεί ένα υπόλειμμα φαγητού στα δόντια μας να το αφαιρέσουμε στο μπάνιο.

11.Καθόμαστε σε όρθια στάση σώματος με τους αγκώνες να μην ακουμπούν στο τραπέζι. Τα χέρια όμως να είναι πάντα πάνω στο τραπέζι

12.Δεν μιλάμε στο κινητό

13. Δεν αφήνουμε κινητά, γιαλιά, κλειδιά και τσαντάκια πάνω στο τραπέζι

14. Τηλεφωνούμε πάντα την επόμενη ημέρα για να ευχαριστήσουμε τους οικοδεσπότες για το δείπνο.

Τι κάνουμε αν εμείς είμαστε οικοδεσπότες;

1.Κλείνουμε την τηλεόραση και βάζουμε χαμηλή μουσική.

2. Αν οι καλεσμένοι μας έχουν φέρει λουλούδια, τα βάζουμε αμέσως σε βάζο και αν μας έχουν προσφέρει γλυκά, τα προσφέρουμε στο τέλος του δείπνου.

3. Προσπαθούμε να μιλάμε με όλους και να κρατήσουμε τις συζητήσεις σε χαμηλούς τόνους.

4. Δεν ρωτάμε ποτέ αν άρεσε στους καλεσμένους το φαγητό.

Θέλετε κι άλλες ιδέες για το σπίτι, την κουζίνα, το στυλ, το μακιγιάζ; Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να τα μαθαίνετε όλα! 

WOMANNOW.GR LOVES...