Πόσο τολμηροί είστε με τα χρώματα που φοράτε;

mintΣίγουρα σας έχει συμβεί πολλές φορές: επισκέπτεστε το νέο σπίτι μιας φίλης σας και στη θέα του κόκκινου καναπέ ή των πράσινων τοίχων της, το μόνο που καταφέρνετε να εκστομίσετε είναι: «Υπέροχα χρώματα, αλλά όχι για μένα». Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προφανώς όλοι οι άνθρωποι έχουμε

μια ξεχωριστή χρωματική παλέτα στην οποία ανήκουμε και όπου αισθανόμαστε περισσότερο άνετα.

Αν και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουμε συνειδητά, η γλώσσα του χρώματος είναι ζωτικής σημασίας και μας βοηθά να κατανοούμε πολλά για τον κόσμο γύρω μας. Είναι πολύ πιθανό η θέα του κόκκινου φαναριού να προκαλεί σε εμάς την ίδια αίσθηση εγρήγορσης την οποία προκαλούσε στους προγόνους μας η θέα των δηλητηριωδών κόκκινων μούρων. Ιστορικά, το χρώμα αποτελούσε ένα σημαντικό στοιχείο επικοινωνίας και κάτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Για τη βιομηχανία του μάρκετινγκ, η χρήση των κατάλληλων χρωμάτων είναι ολόκληρη επιστήμη. Οι έρευνες επισημαίνουν ότι η επιλογή των χρωμάτων στις αθλητικές εμφανίσεις παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο: οι κόκκινες φανέλες είναι εκείνες που, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξασφαλίζουν τις περισσότερες νίκες.

Επομένως, μπορεί η επιλογή των χρωμάτων στα ρούχα και το σπίτι μας να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση, την αυτοπεποίθηση ή ακόμη και στο πόσο επιτυχημένοι είμαστε;

Σύμφωνα με την ειδική χρωματολόγο και συν-ιδρύτρια της ιστοσελίδας itsmycolour.com Μάντι Γκρίφιθς, η επίδραση είναι σημαντική. Έχοντας παλαιότερη εμπειρία ως HR manager, η Γκρίθις είχε διεξαγάγει πολλά interviews και είχε παρατηρήσει τον τρόπο που πολλοί υποψήφιοι παρουσίαζαν τους εαυτούς τους. Όλοι τους φορούσαν το ίδιο μαύρο ή γκρι σακάκι και λευκό πουκάμισο. Τίποτα αξιομνημόνευτο σε όλο αυτό», λέει.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Γκρίφιθς θεωρεί ότι τα χρώματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά: «Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι διαλέγουν ουδέτερους τόνους, τα χρώματα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστά. Φορώντας έναν ιδιαίτερο τόνο, αυτομάτως αισθάνεσαι καλύτερα, η διάθεσή σου βελτιώνεται, νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και οι άλλοι το εισπράττουν και ανταποκρίνονται σε αυτό πιο θετικά».
Για ποιο λόγο όμως οι περισσότεροι από εμάς εγκλωβιζόμαστε στο μαύρο, το γκρι και το καφέ; Οι εξωτερικές επιρροές όπως η μόδα και το περιβάλλον παίζουν καθοριστικό ρόλο. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ανήκουν σε μια συγκεκριμένη χρωματική παλέτα, η οποία όμως δεν τους κολακεύει πάντα. Άλλοι επηρεάζονται από το περιβάλλον τους, όπως για παράδειγμα τα χρώματα που επικρατούν στο γραφείο.

Αν το κυρίαρχο χρώμα στο εργασιακό μας περιβάλλον είναι το γκρι, ένα κίτρινο χρώμα φαντάζει πολύ τολμηρή επιλογή.

cours2Η Γκρίφιθς υποστηρίζει ότι η επιλογή των σωστών χρωμάτων είναι τόσο δύσκολη όσο η επιλογή του κατάλληλου σπιτιού: έχει να κάνει με τι ταιριάζει στην προσωπικότητά μας και με το πού ανήκουμε. Γιατί τα χρώματα αποκαλύπτουν για εμάς, την προσωπικότητά μας και τη διάθεσή μας σχεδόν όσα και τα λόγια μας.
Επομένως, την επόμενη φορά που θέλετε να εντυπωσιάσετε σε ένα interview ή σε ένα ρομαντικό ραντεβού, τι χρώμα θα διαλέξετε;

WOMANNOW.GR LOVES...