Η αυτοπεποίθηση, το να πιστεύεις δηλαδή στον εαυτό σου είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για να πετύχεις όσα ονειρεύεσαι. Ό,τι κι αν θες να κατακτήσεις, από μια νέα θέση στη δουλειά, ένα καλύτερο μισθό, έναν σύντροφο, μια ποιοτική σχέση με τους ανθρώπους γύρω σου, όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο ίδιο ερώτημα... Πόσο πιστεύεις σ΄εσένα;
Ας μιλήσουμε όμως συγκεκριμένα για τη δουλειά, που ειδικά στις μέρες μας, "μας καίει". Θυμήσου πόσες φορές έχεις βρεθεί σε μια σύσκεψη, χωρίς να λες λέξη και κάποιος συνάδελφός σου, διατυπώνει τη δική σου σκέψη και παίρνει τα εύσημα. Εσύ λοιπόν τόση ώρα που μπορεί να είχες κι άλλες καλύτερες ιδέες, έκρινες αυστηρά τον εαυτό σου, θεωρώντας πως αυτό που σκέφτηκες ήταν ανοησία, θα σ΄εφερνε σε δύσκολη θέση, οι άλλοι θα το απέρριπταν κι έτσι δεν μίλησες. Νιώθεις πιθανόν, πως δεν είσαι αρκετά καλή και φοβάσαι την απόρριψη. Έτσι καταπιέζεις τον εαυτό σου και τελικά φυλακίζεσαι στις αρνητικές σκέψεις που κάνεις, αφού αυτές δε σ΄αφήνουν να είσαι ελεύθερη.
Τι φταίει τελικά και δεν έχεις αυτοπεποίθηση;
Τι συμβαίνει όμως τελικά και λειτουργείς έτσι; Η απουσία της αυτοπεποίθησης σου έχει να κάνει με το τι σκέφτεσαι. Μόνο αυτό είναι ή μάλλον και αυτό. Σε συνδυασμό με μια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος, που μπορεί να έχει τις ρίζες της πολύ πολύ παλιά, στο δημοτικό ας πούμε, σε κάνει να παραλύεις. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Όλοι οι εσωτερικοί διάλογοι που κάνουμε, μας οδηγούν στο να κάνουμε ή να μην κάνουμε πράγματα. Τη στιγμή δηλαδή που σκέφτεσαι, "μα αν το πω αυτό, μήπως φανεί γελοίο και σιγά την ιδέα, άσε μωρέ μήπως γελάσουν...", έχεις καταδικάσει μόνη σου τον εαυτό σου, νιώθοντας κατώτερη για την περίσταση.
Διάβαζα κάπου το εξής παράδειγμα που θα σας το αναφέρω γιατί ίσως βοηθήσει. Αν είσαι σε μια μεγάλη σημαντική σύσκεψη και σου ζητήσουν να πεις τη γνώμη σου, ίσως κοκκινίσεις, τα χάσεις, μπερδευτείς, καθώς νιώθεις πως είσαι στο κέντρο της προσοχής και μπορει να λες πράγματα χωρίς ενδιαφέρον. Αν τώρα βρεθείς σε μια τάξη δημοτικού με μικρά παιδάκια και σου ζητήσουν να λύσεις μια άσκηση αριθμητικής τύπου "είχα 10 μήλα, έφαγα τα 5 πόσα έμειναν", πώς θα νιώσεις; Θ΄αργήσεις να μιλήσεις, θα τα χάσεις ή θα μπερδευτείς; Ή με αυτοπεποίθηση και με κέφι θα εξηγήσεις πόσα μήλα έμειναν; Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο μυστικό. Να νιώσεις ότι είσαι καλή, επαρκής, ικανή και να εκφραστείς. Για να είσαι σ΄αυτή τη θέση, μπορείς. Ξεκίνα να λες άλλες ιστορίες στον εαυτό σου, άλλαξε τους εσωτερικούς διαλόγους. Πες μέσα σου "θα το πω, κι αν δεν τους αρέσει δεν πειράζει". Μα πραγματικά δεν πειράζει!
Όλ΄αυτά σκέψου όταν θέλεις να συζητήσεις την προαγωγή σου, ή την αύξηση του μισθού σου. Όταν νιώθεις σίγουρη γι αυτό που θες, όταν ξέρεις ότι το αξίζεις, το εκπέμπεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΙΩΘΕΙΣ ΑΒΟΛΑ Σ΄ΕΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ; ΝΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ
Μια άλλη άσκηση που κάνουν στην Αμερική σε τέτοιες περιπτώσεις για να αποδείξουν πως... "δεν πειράζει", είναι να ξαπλώνουν στο έδαφος ξαφνικά σε δημόσιο χώρο. Είναι παράξενο, όμως με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει κανείς πως οι γύρω σου μπορεί να μην σου δώσουν και τόση σημασία όση φαντάζεται... Να μην γίνεις δηλαδή τελικά και τόσο ρεζίλι... Και στην τελική, μπορείς να κάνεις και να πεις ο,τι θες!
Σε τρυφερή ηλικία, μπορεί να είχες απογοητευτεί από ένα περιστατικό κι από τότε να το κουβαλάς μέσα σου. Να σε είχαν κοροϊδέψει δυο παιδάκια όταν η δασκάλα, σου ζήτησε να παρουσιάσεις μια εργασία, οπότε αυτό να σε "κλείδωσε". Έτσι για τα επόμενα χρόνια, αποφεύγεις να μιλήσεις δημοσίως για να μην ξανανιώσεις τα ίδια συναισθήματα. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν το ξεπερνάς, δεν πας ένα βήμα μπροστά. Μόνο αν αντιμετωπίσεις το φόβο, θα νιώσεις ελεύθερη. Χρειάζεται θάρρος, αξίζει όμως τον κόπο. Γιατί έτσι, αποδεικνύεις στον εαυτό σου πως τα κατάφερες κι αυτό εγγράφεται στον εγκέφαλό σου, μειώνοντας τη δύναμη του προηγούμενου τραυματικού επεισοδίου.
Μόνο αν αντιμετωπίσεις το φόβο, θα νιώσεις ελεύθερη!
Όλ΄αυτά πρέπει να σκεφτείς, όταν θέλεις να συζητήσεις την προαγωγή σου, ή την αύξηση του μισθού σου. Όταν νιώθεις σίγουρη γι αυτό που θες, όταν ξέρεις ότι το αξίζεις, το εκπέμπεις. Και θα σου δοθεί. Μη βάζεις εμπόδια την ώρα που σκέφτεσαι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Φαντάσου πως όλα θα πάνε όπως τα θες.
Φυσικά δεν είναι εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη ν΄αλλάξεις. Μπορείς όμως να κάνεις μικρά βήματα κάθε φορά. Ξεκίνα για παράδειγμα να μιλάς στους υπαλλήλους ενός καταστήματος, στους ταμίες του σούπερ μάρκετ, σε μια κυρία που περιμένει μαζί σου στην ουρά. Αυτός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις τον φόβο και ν΄αρχίσεις να χτίζεις αυτοπεποίθηση παντού και στη δουλειά. Αλλά το πιο σημαντικό ξέρεις τι είναι; Να το κάνεις. Να μη μείνεις στα λόγια. Στην αρχή μπορεί να νιώσεις νευρική, αμήχανη, να δυσκολευτείς. Να μην το πολυσκεφτείς όμως, ρίξου στη μάχη γιατί μόνο έτσι χτίζεται η αυτοπεποίθησή σου. Και είναι βέβαιο ότι θα δεις θεαματικά αποτελέσματα στη ζωή σου!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 7 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Μπες στη μεγάλη παρέα του womannnow.gr, πάρε έμπνευση και ιδέες για μια ακόμη πιο όμορφη ζωή! Ακολούθησέ μας στο instagram, κάνοντας κλικ εδώ και στο facebook, εδώ

Η Ελευθερία Γεωργάκαινα είναι δημοσιογράφος πολλά χρόνια τώρα. Είναι και μητέρα (εργαζόμενη) και σύζυγος και φίλη. Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της, τις σκέψεις και τα όνειρά της. Γι αυτό δημιούργησε το womannow.gr! Έχει δουλέψει για πολλά χρόνια στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα περιοδικά.
Της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα και βιβλία ψυχολογίας, να πηγαίνει σινεμά και θέατρο, ν' ακούει μουσικές ethnic και jazz, να χορεύει, να μαγειρεύει για τους αγαπημένους της, να παίζει με τα παιδιά της, να κοιμάται αργά, να ταξιδεύει, λατρεύει το κόκκινο κραγιόν, το ημίφως, τον Salvador Dali, τις μαρέγκες, τη θάλασσα, την πόλη, τους ανθρώπους από τους οποίους μαθαίνει καινούργια πράγματα. Εδώ, μοιράζεται συναισθήματα, εικόνες κι εμπειρίες από την καθημερινότητά της!
Aυτός είναι ο λογαρισμός της στο instagram αν θέλετε να την ακολουθήσετε!