Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας στο διάβασμα του σχολείου

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας στο διάβασμα του σχολείου

Το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι, για πολλούς γονείς είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και φυσικά μιλάμε για τις τάξεις του δημοτικού. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γονείς για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στο διάβασμα, ώστε να πετύχουν τους στόχους τους στο σχολείο; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ; 

1.Η οργάνωση της μελέτης 

Αυτό είναι το πιο βασικό σημείο- κλειδί για το διάβασμα στο σπίτι. Κάντε μαζί με το παιδί σας, ένα χρονοδιάγραμμα για την κάθε μέρα της εβδομάδας. Γράψτε τα εξωσχολικά μαθήματα (αθλήματα ή γλώσσες), τις ώρες που χρειάζεστε γι αυτά και φτιάξτε πρόγραμμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η χαλάρωση. Αφήστε το παιδί να σας πει με ποια μαθήματα θα ξεκινήσει και σε ποια χρειάζεται τη βοήθειά σας. Μάθετέ το να οργανώνεται. Να οργανώνει τα βιβλία του, τα τετράδιά του, τις δουλειές που έχει για το σχολείο.

2.Μάθετέ του να χρησιμοποιεί ένα ρολόι 

Αν έχετε στη διάθεσή σας μία ώρα για τα μαθήματα, δώστε του ένα ρολόι για να κοιτάει μόνο του την ώρα ώστε να ξέρει να κατανείμει σωστά τον χρόνο του στο κάθε μάθημα και να μην χάνει χρόνο. Συμφωνείστε πως την τάδε ώρα θα πρέπει να έχει τελειώσει σωστά τα μαθήματά του και δείτε πώς τα πάει. Αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο, φυσικά θα του τον δώσετε. Έχετε υπόψη σας πάντως πως ένα παιδί στην τελευταία τάξη του δημοτικού δεν πρέπει να διαβάζει σπίτι περισσότερο από 1 με 1μιση ώρα. 

3.Δώστε του κίνητρα

Τι είναι αυτό που του αρέσει; Πείτε του πως θα το κάνετε, αρκεί να κάνει σωστά τα μαθήματά του. Αν δείτε πως το παιδί σας δυσκολεύεται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, μειώστε τες, εκτός αν η συμμετοχή του στην ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ είναι γι αυτό το κίνητρο. 

4.Μιλήστε του για την αξία της γνώσης κι όχι των βαθμών

Εξηγήστε του πως οι βαθμοί υπάρχουν για να επιβραβεύεται ένα παιδί για την προσπάθειά του και πως το παν είναι η γνώση. Αν δεν έχει διαβάσει καλά για παράδειγμα το μάθημα της ιστορίας και το βλέπετε κουρασμένο, συμφωνείστε μαζί πως θα το διαβάσετε καλά το Σαββατοκύριακο, γιατί το θέμα είναι να μάθει και να μην έχει κενά κι όχι ο βαθμός που θα πάρει τελικά. 

5.Αφιερώστε λίγη ώρα το Σαββατοκύριακο για να καλύψει τυχόν κενά 

Οι τάξεις του δημοτικού δίνουν πολλές και διαφορετικές γνώσεις σε κάθε μάθημα. Κι είναι βασικό τα παιδιά να μην έχουν κενά για να μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω. Μιλήστε μαζί του για τα μαθήματα στα οποία δυσκολεύετε και συμφωνείστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να αφιερώσετε μια ώρα για να καλύψει τα κενά του. Αν και για εσάς είναι δύσκολο να το βοηθήσετε, βρείτε στο διαδίκτυο ασκήσεις και σχεδιαγράμματα ανάλογα με το μάθημα που χρειάζεται και δώστε του να τα κάνει. Μάλιστα το διαδίκτυο επειδή αρέσει στα παιδιά, είναι τέλειο κίνητρο για να κάνει εξάσκηση. (Με εσάς βέβαια σε κοντινή απόσταση για να μην μπαίνει σε...παιχνίδια και αποσπάται η προσοχή του).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 20 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

6.Να είστε κοντά αλλά και μακριά 

Αν το παιδί δυσκολεύεται να κάτσει να διαβάσει, μην το αφήνετε τελείως μόνο του. Να είστε σπίτι, να φτιάχνετε φαγητό στην κουζίνα, να σας ακούει πως κινείστε εκεί γύρω, ώστε να νιώθει πως είστε κοντά του. Πείτε του πως αν έχει απορίες να σας ρωτήσει, αλλά όχι κάθε 5 λεπτά. Να τις συγκεντρώσει όλες μαζί και να τις συζητήσετε μετά.

7.Βρείτε στοιχεία που θα μάθει και θα του κινήσουν το ενδιαφέρον 

Αν σας αρέσει το "ψάξιμο" στο ίντερνετ, ή διαβάζετε πολλά βιβλία, βρείτε ιστορίες που αφορούν σε κομμάτια της διδακτικής ύλης (ειδικά στην ιστορία, τη γεωγραφία, τα θρησκευτικά) που θα του κινήσουν το ενδιαφέρον. Αν για παράδειγμα η ύλη του στο σχολείο είναι η γαλλική επανάσταση, ή ο διαφωτισμός (στ΄δημοτικού) βρείτε την ιστορία της Μαρίας Αντουανέτας με το παντεσπάνι, ή το περιστατικό του Νεύτωνα με το μήλο και διηγηθείτε τες, ώστε η γνώση να γίνει πιο... ενδιαφέρουσα.

8.Μιλήστε με το παιδί σας για όλα όσα του συμβαίνουν 

Κάντε το παιδί σας να σας εμπιστευθεί και να μπορεί να μοιράζεται μαζί σας όλα όσα νιώθει. Είναι πολύ βασικό αυτό, καθώς αν έχει ένα πρόβλημα με τους συμμαθητές του στο σχολείο, προφανώς και θα το απασχολεί και δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί. Αν όμως μιλήσετε γι αυτό, του πείτε πως το καταλαβαίνετε και πως έχετε περάσει ανάλογα περιστατικά κι εσείς, θ΄ανακουφιστεί, θα νιώσει πολύ καλύτερα κι εσείς θα μπορείτε να το συμβουλεύσετε. 

9.Αφήστε το ν΄αναλάβει την ευθύνη του 

Εκείνο πάει στο σχολείο κι αυτή είναι η μοναδική του υποχρεώση. Αφήστε το να πάει ακόμη και τελείως αδιάβαστο αν το έχει επιλέξει, ώστε να υποστεί τις συνέπειες μέσα στην τάξη από τον δάσκαλο και να σκεφτεί πολύ καλά όταν την επόμενη φορά θελήσει να το ξανακάνει. Δεν βαθμολογείστε εσείς. Το παίδι απλώς μαθαίνει να γίνεται υπεύθυνο. Δώστε του όμως κι εσείς κάποιες υπευθυνότητες στο σπίτι, ανάλογα με την ηλικία του. Να μαζεύει τα παιχνίδια του ή να πετάει τα σκουπίδια ή να βγάζει τα ρούχα από το πλυντήριο. Κι αυτά βοηθούν στο να γίνει το παιδί υπεύθυνο.

10.Ενθαρρύνετε το παιδί σας 

Πείτε του "μπράβο", αφήστε τον θαυμασμό σας να φανεί στο βλέμμα και στο χαμόγελό σας γιατί η ενθάρρυνση είναι το πιο μαγικό τονωτικό για ένα παιδί. Πάντα να θυμάστε πως δεν πρέπει να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό που προοδεύει και βελτιώνεται. Κάντε του μια αγκαλιά κι εξηγήστε του ότι  το αγαπάτε και θα το αγαπάτε γι αυτό που είναι κι όχι για το αν έχει μελετήσει ή είναι καλός μαθητής.

11. Μπείτε στη θέση του και χαλαρώστε 

Τα παιδιά μας βομβαρδίζονται από χιλιάδες πληροφορίες, έχουν μεγάλο φόρτο μαθημάτων καθημερινά και πρέπει να θυμηθούμε πως νιώθαμε κι εμείς στην ηλικία τους που είχαμε και λιγότερα μαθήματα και λιγότερα εξωσχολικά. Άρα, κάποια μέρα το να μην είναι τέλεια διαβασμένο το παιδί, δεν έγινε και τίποτε. Αφήστε το να χαλαρώσει, χαλαρώστε κι εσείς μαζί του και παίξτε ένα επιτραπέζιο ή φτιάξτε ένα κέικ. Αυτό και θα σας "δέσει" και θα σας ξεκουράσει. 

Θέλετε κι άλλα άρθρα για το παιδί, τις σχέσεις, τη ζωή; Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook γιατί κάθε μέρα κάτι νέο έχουμε για σας

WOMANNOW.GR LOVES...