Πώς να επιλέξετε το επόμενο σπίτι σας

homeΗ κτηματαγορά είναι γένους θηλυκού, όπως και κάθε … αγορά και η γυναίκα είναι εκείνη που αποφασίζει  τον τόπο, το μέγεθος, τον όροφο, το στυλ του ακινήτου. Ο άνδρας απλώς πληρώνει και το πολύ πολύ που του επιτρέπεται να ζητήσει, είναι η αλλαγή θέσης στην κεραία της τηλεόρασης!

Ακόμα και οι άνδρες που δεν έχουν σύντροφο θα φέρουν τη μητέρα τους για να πάρει την τελική απόφαση κι αν ούτε εκείνη υπάρχει , σίγουρα θα βρεθεί μια φίλη, μια συνάδελφος , ένα θηλυκό που θα τους κατευθύνει και θα οριστικοποιήσει ή θα ματαιώσει την αγοραπωλησία.

Ξέρουν όμως οι γυναίκες ποιο είναι το πραγματικό τους συμφέρον; Συνήθως όχι. Γιατί η γυναίκα είθισται να επιλέγει ακίνητο , είτε για ενοικίαση είτε για αγορά, με κριτήριο την κουζίνα και το πλήθος των ντουλαπιών στα υπνοδωμάτια.  Και αν μιλάμε για ενοικίαση το κακό είναι μικρό. Όχι όμως και στην αγορά.

H κρίση ανέδειξε τα σημεία που πρέπει να προσέχει κάποιος προκειμένου το ακίνητο που θα αγοράσει να έχει αξία μεταπώλησης. Και το σημαντικότερο όλων είναι η τοποθεσία.  Η επένδυση οιουδήποτε ποσού για οποιοδήποτε ακίνητο ακόμα και για το ιδανικό , σε λάθος περιοχή , είναι μια χαμένη επένδυση.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον του , αν θα χρειαστεί αργότερα για κάποιους λόγους να μετακομίσει , να πουλήσει , να ανταλλάξει.  Τότε χρειάζεται το ακίνητο που αγόρασε πριν κάποια χρόνια να διατηρεί την αξία του.

Εντός Αττικής οι περιοχές αυτές που αξίζει να επενδύσει κάποιος είναι:

1: το κέντρο ( Κολωνάκι, Ανάκτορα, Ακρόπολη, Σύνταγμα , Μέγαρο Μουσικής  και Λυκαβηττός από την πλευρά του Κολωνακίου και όχι από την πλευρά της λ. Αλεξάνδρας)

2: τα βόρεια προάστια στα σημεία όμως που δεν υπάρχουν οικόπεδα προς ανοικοδόμηση, όπως το Νέο και το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Κηφισιά γύρω από το κέντρο και η Εκάλη δεξιά της λ. Θησέως με κατεύθυνση από Αθήνα προς Διόνυσο.

3:  τα νότια προάστια στις λεγόμενες «καλές περιοχές» όπως η Βούλα, η Γλυφάδα , η Βουλιαγμένη, το Ελληνικό σε σημεία είτε που βρίσκονται κοντά στο κέντρο είτε που έχουν θέα στη θάλασσα.

Μόνο αυτά τα ακίνητα διατήρησαν την αξία τους μέσα στην κρίση και θα συνεχίσουν να τη διατηρούν. Στις υπόλοιπες περιοχές η πτώση των τιμών ήταν τεράστια, ενώ η πλειοψηφία των ακινήτων ακόμα και των πολύ καλών παραμένει στα … αζήτητα !

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα στην αγορά ακινήτου είναι το μέγεθος του ακινήτου σε σχέση με το μέγεθος της οικογένειας.  Συνήθως οι νέοι άνθρωποι που δημιουργούν μεγάλες οικογένειες αγοράζουν αντίστοιχα υπερμεγέθη ακίνητα. Λίγα χρόνια αργότερα τα παιδιά φεύγουν για σπουδές και στο τέλος καταλήγει το ζευγάρι να ζει σε ακίνητο των 300 και περισσοτέρων τετραγωνικών.  Όταν αποφασίσουν ότι θα πρέπει να το πουλήσουν, το ακίνητο έχει χάσει την αρχική του αξία και η τιμή πώλησης δεν μπορεί να καλύψει την αγορά ακινήτων για  όλα τα μέλη της οικογένειας. Το συμφέρον σε αυτή την περίπτωση της μεγάλης οικογένειας είναι τα ακίνητα που μπορούν να διαχωρισθούν αργότερα σε μικρότερα ή ανά όροφο.  Ακίνητα με δυο ή περισσότερες δυνατότητες εισόδου και ακίνητα με πρόβλεψη για διαχωρισμό.

Πάντα βέβαια υπάρχει και η λύση της ενοικίασης οικιστικού ακινήτου για όσο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται η οικογένεια με αντίστοιχη τοποθέτηση των χρημάτων της αγοράς , σε επενδυτικά ακίνητα σωστού και διαχρονικού location , με απόδοση μεγαλύτερη της τραπεζικής κατάθεσης .

Σε περιοχές εκτός Αττικής η σωστή επένδυση γίνεται με τα εξής κριτήρια:

  1. Απόσταση από τη θάλασσα. Όσο πιο κοντά στον αιγιαλό βρίσκεται ένα ακίνητο τόσο μεγαλύτερη η αξία του.
  2. Απόσταση από αεροδρόμιο. Οι ξένοι επενδυτές που ζητούν να αγοράσουν εξοχικά στη χώρα μας και δεν είναι λίγοι πλέον, θέτουν ως προϋπόθεση την άμεση και ομαλή πρόσβαση σε αεροδρόμιο και νοσοκομείο. Δηλαδή ένα ακίνητο που μπορεί να βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, να είναι όμορφο αλλά να απέχει 3 ώρες από το αεροδρόμιο, έχει ελάχιστους ενδιαφερόμενους .
  3. Εμπορικότητα περιοχής . Τα παράλια της Πελοποννήσου εφ΄ όσον βέβαια ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις ( αεροδρόμιο και νοσοκομείο ) , οι Κυκλάδες , η Κρήτη, η Κέρκυρα.
  4. Λίγα επίπεδα. Κανένας δεν θέλει να αγοράσει για να κάνει διακοπές μια μικρή πολυκατοικία. Τα ακίνητα μέχρι 200τμ δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δύο ωφέλιμα επίπεδα.
  5. Κήπος. Προϋπόθεση εκτός και αν πρόκειται για μικρο διαμέρισμα όχι μεγαλύτερο των 60τμ.

Τελευταίο αλλά ίσως πιο σημαντικό απ όλα στην υπόθεση αγοράς  ακινήτου είναι η σωστή επιλογή δικηγόρου. Τα περισσότερα συμβόλαια σήμερα χαλάνε λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας που απαιτεί εμπειρία και εξειδίκευση στις αγοραπωλησίες. Αν θέλετε γρήγορα νομική τεκμηρίωση κάντε κλικ στο inlaw.gr ή στείλτε mail εδώ!


Από την Εβίτα Ελευθερουδάκη

epsilon

T: +30 2107212284
M: +30 694810128

A: 23 Alopekis str - Kolonaki
                                           10675 Athens - Greece 
w: www.epsilonteam1.gr
B: www.epsilonteam1.blogspot.com 

 

 

WOMANNOW.GR LOVES...