Πως να ενθαρρύνετε τα παιδιά να φάνε φρούτα και λαχανικά

8c92c639f82b3c07e364438aa54a4bc8Ένα πρόβλημα που απασχολεί πολύ τους γονείς όσον αφορά στη διατροφή των παιδιών τους, είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μόνο το 21% των παιδιών καταναλώνει τις ημερήσιες συνιστώμενες μερίδες φρούτων και λαχανικών. Τα περισσότερα παιδιά αποφεύγουν να καταναλώνουν λαχανικά

κι οι γονείς πρέπει να εφευρίσκουν τρόπους για να τα δελεάσουν.

Οι μελέτες δείχνουν ότι αν διαρκώς στο τραπέζι έχετε λαχανικά και φρούτα αυτή η συνεχόμενη έκθεση, μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών. Βέβαια, απαιτείται υπομονή καθώς ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί να έρθει σε επαφή με μια νέα τροφή τουλάχιστον 10 με 15 φορές πριν αποφασίσει να τη δοκιμάσει. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ κουραστική, όμως οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμα και οι φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Πράγματι, όταν τα παιδιά βλέπουν φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών σε βιβλία, αυξάνεται η επιθυμία τους να δεχτούν τα φρούτα και τα λαχανικά στη δίαιτα τους.

5ac83d594323c7048cd1794d428ffb35Να τι μπορείτε να κάνετε!

Ακολουθείστε τις παρακάτω τεχνικές για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να φάνε λαχανικά και φρούτα :

• Πάρτε τα παιδιά μαζί σας στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά και δώστε τους τη δυνατότητα να επιλέξουν εκείνα ό,τι τους αρέσει.
• Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να επιλέξουν εκείνα, πώς θα μαγειρέψετε τα λαχανικά από συνταγές σε βιβλία μαγειρικής ή από το διαδίκτυο (για πιο μεγάλα παιδιά).
• Συνοδεύετε κάθε φαγητό με όμορφες και ευπαρουσίαστες γαρνιτούρες λαχανικών.
• Αγοράστε στα παιδιά βιβλία με φωτογραφίες φρούτων, λαχανικών και άλλων θρεπτικών φαγητών.
• Διακοσμείστε την κουζίνα σας με φρούτα και λαχανικά. Τοποθετείστε τα σε ωραίες πιατέλες ή σκεύη και βάλτε τα σε σημεία όπου είναι προσεγγίσιμα στα παιδιά.
• Μην απελπίζεστε. Βάλτε κάθε φορά από μικρή ποσότητα λαχανικών στα πιάτα τους και συνεχίστε να το κάνετε ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να δείτε αποτελέσματα, αξίζει όμως τον κόπο!

Από την Αστερία Σταματάκη Msc
Μsc στην Κλινική διατροφή
διαιτολόγος – διατροφολόγος

Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
www.astamataki.gr
τηλ.6974881899 – 2106424200

WOMANNOW.GR LOVES...