Πως να αξιοποιήσετε την τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία

kidΜετά τις καλοκαιρινές διακοπές ακόμη κι εμείς, οι ενήλικες, αντιμετωπίζουμε προβλήματα προσαρμογής στους ρυθμούς του γραφείου και των καθημερινών υποχρεώσεων. Πόσο μάλλον το παιδί μας, που μετά από τρεις μήνες ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς, δυσκολεύονται

ακόμη και να θυμηθούν πώς

μοιάζει μια σχολική τάξη. Ο ρόλος του γονιού είναι να κάνει την προσαρμογή του στο σχολείο όσο πιο εύκολη γίνεται.

1.Βάλτε το για ύπνο
Είναι λογικό το καλοκαίρι το αυστηρό πρόγραμμα να χαλαρώνει και το παιδί μας να μένει πιο αργά ξύπνιο, άρα και να ξυπνάει πιο αργά. Λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει το σχολείο, αρχίστε να προσαρμόζετε σιγά σιγά το πρόγραμμα του ύπνου του στις σχολικές ανάγκες, ώστε να μην του έρθει απότομα η αλλαγή.

2.Οργανώστε μαζί το δωμάτιό του και τη χρονιά
Αφιερώστε μια μέρα ή και περισσότερες στο να απομακρύνετε πράγματα από το δωμάτιό του που δεν του είναι πια αναγκαία, και είτε βάλτε τα στην αποθήκη, είτε χαρίστε τα σε παιδιά που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Κατά τη διάρκεια της ομαδικής αυτής δουλειάς προσπαθήστε να βάλετε το παιδί σας στο κλίμα της νέας σχολικής χρονιάς, επισημαίνοντας τις διαφορές (αν, για παράδειγμα, αλλάζει σχολείο) αλλά και τις ομοιότητες σε σχέση με την περασμένη χρονιά (τους φίλους που θα ξαναδεί), ώστε να είναι ενημερωμένος αλλά να μην αγχωθεί υπερβολικά.

3.Βρείτε τα ρούχα του
Αν κάνετε μια αναδρομή στα δικά σας σχολικά χρόνια, θα διαπιστώσετε ότι η πρώτη μέρα στο σχολείο ήταν και για εσάς ιδιαίτερα σημαντική. Αν δεν είστε σε θέση να του αγοράσετε νέα γκαρνταρόμπα, βοηθήστε τον να βρει το συνδυασμό των ρούχων που το κάνουν να αισθάνεται περισσότερη αυτοπεποίθηση.

4.Φτιάξτε μια λίστα
Δυστυχώς έχει περάσει προ πολλού η εποχή όπου οι υποχρεώσεις ενός παιδιού μέσα στην ακαδημαϊκή χρονιά περιορίζονταν μόνο στο σχολείο. Η ξένη γλώσσα, το άθλημα, το μουσικό όργανο και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς είναι πλέον στην καθημερινή διάταξη ενός μαθητή. Πριν ξεκινήσει λοιπόν το φορτωμένο πρόγραμμα του παιδιού σας, οργανώστε τα ραντεβού που πρέπει να γίνουν, τους γιατρούς που πρέπει να επισκεφτεί για τον έλεγχο ρουτίνας, τις προθεσμίες για να υποβάλει αίτηση για τις διάφορες δραστηριότητες, ακόμη και το ραντεβού του στο κομμωτήριο. Μην τα αφήσετε όλα για την τελευταία στιγμή γιατί έτσι θα αγχωθείτε κι εσείς κι εκείνο.

5.Παίξτε μαζί του... το σχολείο
Αν αυτή είναι η πρώτη σχολική χρονιά για το παιδί σας, σίγουρα οι απορίες και οι αγωνίες του θα είναι πολύ περισσότερες. Απαντήστε με ειλικρίνεια σε όλα του τα ερωτήματα και προσπαθήστε να κατευνάσετε όλες τις πιθανές ανησυχίες του λέγοντάς του ότι θα είστε δίπλα του σε όλα τα στάδια της διαδρομής. Μια καλή ιδέα είναι να παίξετε μαζί του το σχολείο, υποδυόμενη τη δασκάλα του ή κάποια συμμαθήτριά του και μαθαίνοντάς του τους κανόνες της ευγένειας, της συνεργασίας και της καλής συμπεριφοράς ώστε να συνυπάρξει αρμονικά με την υπόλοιπη ομάδα της τάξης του.

6.Προμηθευτείτε τα σχολικά εργαλεία του
Αγοράστε εγκαίρως μαζί του τα σχολικά είδη που θα χρειαστεί φέτος και βοηθήστε το να εξοικειωθεί μαζί τους αρκετό καιρό πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Έτσι δεν θα μοιάζει σαν χαμένο την πρώτη μέρα στο σχολείο.

WOMANNOW.GR LOVES...