Ποια μωρά γεννιούνται πρόωρα;

d02ccd8ed8fdbfc9d2185e9dc1600b13

Μόλις επιβεβαιώθηκε επιστημονικά, κάτι που είχε παρατηρηθεί εμπειρικά ήδη από τη δεκαετία του ΄30. Ότι, δηλαδή, τα μωρά που γεννιούνται τους χειμερινούς μήνες, έχουν αργότερα στη ζωή τους περισσότερα προβλήματα υγείας και βραδύτερη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, τα μωρά των οποίων η σύλληψη γίνεται την άνοιξη και ιδίως τον Μάιο, συνεπώς γεννιούνται μέσα στον χειμώνα, κινδυνεύουν περισσότερο να γεννηθούν πρόωρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την κατοπινή υγεία τους λόγω ασθενέστερου ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές Τζάνετ Κάρι και Χέινς Σβαντ του Κέντρου Υγείας και Ευημερίας του πανεπιστημίου Πρίνστον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έκαναν στατιστική ανάλυση άνω των 1,4 εκατ. παιδιών που γεννήθηκαν από περίπου 647.000 μητέρες.
Η ανάλυση έδειξε ότι η πιθανότητα πρόωρης γέννησης (τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα) είναι κατά μέσο όρο 13% μεγαλύτερη για τα μωρά που συνελήφθησαν τον μήνα Μάιο, σε σχέση με όσα συνελήφθησαν σε άλλους μήνες του έτους. Ως βασική αιτία γι' αυτή τη διαφορά, οι ερευνητές θεωρούν (χωρίς πάντως να είναι σίγουροι) τη γρίπη: ένα μωρό που συλλαμβάνεται τον Μάιο, αναμένεται να γεννηθεί τον Φεβρουάριο, μια εποχή που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση και, όπως έχει επιβεβαιωθεί από προηγούμενες μελέτες, μπορεί να προκαλέσει την πρόωρη γέννα της μητέρας, αν αυτή κολλήσει τον ιό. Αυτός είναι, άλλωστε, ένας λόγος που οι γιατροί συστήνουν στις εγκύους να εμβολιάζονται κατά της γρίπης, ώστε να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές.
Η μελέτη διαπίστωσε ακόμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον μήνα της σύλληψης και στο βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του.

Τα μωρά που συλλαμβάνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ζυγίζουν κατά τη γέννα οκτώ έως εννέα γραμμάρια περισσότερα κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσα συλλαμβάνονται άλλες εποχές του χρόνου. Αυτή η μικρή αύξηση του βάρους του μωρού είναι πιθανό ότι σχετίζεται με την εποχικά διαφοροροποιγημένη αύξηση του βάρους της εγκύου.

Οι γυναίκες τείνουν να παχαίνουν περισσότερο κατά την εγκυμοσύνη, όταν συλλαμβάνουν κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου από ό,τι τον Ιανουάριο, ίσως επειδή το καλοκαίρι διατρέφονται καλύτερα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τον μήνα της σύλληψης και με άλλους παράγοντες, όπως το δείκτη νοημοσύνης του μωρού, το ύψος του, τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών, αλλά και με πιο μακρόχρονα αποτελέσματα, όπως το ύψος του εισοδήματος του ως ενήλικου και το προσδόκιμο ζωής του.
Τέλος, χωρίς να είναι σαφής ο λόγος, οι γυναίκες που είναι ανύπαντρες και έχουν χαμηλότερο μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο, τείνουν να συλλαμβάνουν συχνότερα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους (άρα την άνοιξη) από ό,τι στο δεύτερο.

WOMANNOW.GR LOVES...